Mobile
Tablet
Narrow Desktop
Desktop
Wide Desktop
Super Wide Desktop
Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop
Zaloguj się

500 Stopni. Zamów z dostawą!

Wpisz adres i znajdź pizzerię 500 Stopni w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

500 stopni – temperatura a czas pieczenia pizzy?

Udana pizza to nie tylko dobrze wyrobione ciasto, sos z najlepszych pomidorów i świeże dodatki. Oczywiście wspomniane warunki muszą być spełnione, ale ważny jest też sposób pieczenia. W poniższym tekście dowiesz się o wszystkich aspektach pieczenia od temperatury i czasu aż po metody przekazywania energii cieplnej i rodzajów pieców. Pizzeria 500 stopni doskonale zna już te zasady, dlatego ich pizze są tak wyśmienite. Teraz zamówisz z pizzerii 500 stopni poprzez stronę, PizzaPortal.pl lub korzystając z dedykowanej aplikacji, na smartfona.

Główna zasada wypieku pizzy brzmi: pieczemy krótko w bardzo wysokiej temperaturze. Ustawiając te parametry trzeba mieć na uwadze grubość ciasta. Im cieńszy spód, tym temperatura powinna być wyższa, a czas pieczenia krótszy. Mówi się, że najbardziej optymalne rezultaty otrzyma się umieszczając pizzę średniej grubości w piecu rozgrzanym do 400 stopni na 3-4 minuty. Minimalna temperatura, by pizza wyszła udana, to 350 stopni Celsjusza. W większości pizzerii właśnie w takiej temperaturze pieką się pizze, jest tak również ze względów oszczędnościowych. Włosi pieką pizzę neapolitańską w piecu szamotowym, rozgrzanym do 480-500 C. Można by spytać skąd tak wielkie temperatury, gdy chleb, w tym samym piecu, upieczemy już w 230 C. jest tak z dwóch powodów. Chleb musi piec się dłużej ze względu na większa warstwę miękiszu. Temperatura musi być niższa, gdyż w zbyt wysokiej skórka spiekłaby się zbyt szybko i wtedy blokowałaby dostawanie się ciepła do środka chleba. Chleb będzie niedopieczony, gdy wsadzimy go do zbyt gorącego pieca. Cienka pizza musi piec się krócej, gdyż ciasto bardzo szybko traci wilgotność i długi pobyt w piecu mocno by ją wysuszył (by temu zapobiec do ciasta dodaje się oliwę z oliwek).   Wysoka temperatura i krótki czas pieczenia sprawiają, że ciasto traci wilgoć w znacznie mniejszym stopniu. Do domu z dostawą z 500 stopni dostaniesz dobrze wypieczoną pizze.

500 stopni – pieczenie w praktyce

Gdy piekarnik jest już nagrzany do odpowiedniej temperatury trafia do niego pizza. Cienka warstwa miękiszu piecze się bardzo szybko. Przez jasną barwę ciasta, na początku pieczenia, duża część emitowanego promieniowania odbija się od niego. Po chwili następuje karmelizacja cukrów na powierzchni ciasta. Zmiana barwy na ciemniejszą powoduje, że coraz większa część promieniowania jest pochłaniana. Co jednak powoduje stwardnienie skórki, a co za tym idzie mniej ciepła dociera w głąb pizzy. Dzięki temu pizza jest chrupiąca z zewnątrz a delikatna i puszysta w środku. W domowym piekarniku raczej nie uda się nam uzyskać takiego efektu, gdyż jego maksymalna temperatura nie przekracza 250 C. można zaryzykować dłuższe pieczenie, ale wtedy może się okazać, że pizza wyjdzie wysuszona i twarda, w szczególności na brzegach. W pizzerii 500 stopni pizza zawsze wychodzi idealna, więc zamów ją z dostawą poprzez stronę PizzaPortal.pl.

500 stopni – pizza z kamienia

Chociaż w domowych warunkach nie uzyskamy takiego efektu jak w profesjonalnej pizzerii to możemy się jednak odrobinę do niego zbliżyć. Jednym ze sposobów na to jest inwestycja w tzw. kamień do pizzy. Jego zadaniem jest kumulacja odpowiedniej ilości energii cieplnej, którą potem w krótkim czasie odda ciastu. Może on być szamotowy (jak w prawdziwym piecu do pizzy), granitowy, lub marmurowy. Taki kamień przyda nam się również do innych wypieków jak np. chleba. Taki kamień wkładamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy go przez około 25-30 minut.  Najlepiej umieścić kamień jak najbliżej górnej grzałki i nastawić maksymalną temperaturę naszego piekarnika. Warto nastawić funkcję, timera, który przypomni nam, kiedy wyjąć ją z piekarnika. W profesjonalnym piecu do pizzy widać wzrost ciasta dosłownie w kilka sekund po jego włożeniu. Również ser topi się bardzo szybko, dlatego też należy pilnować by nie przesadzić z czasem. Pizzeria 500 stopni sama upiecze Twoją pizze a potem przywiezie Ci ją pod same drzwi. Zamów już teraz z 500 stopni poprzez stronę PizzaPortal.pl.