Zaloguj się

Bergamo - zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Bergamo – w sieci dobrego jedzenia!

Bergamo to włoskie miasto oraz gmina położone w regionie Lombardii. Ten piękny, górzysty region ma do zaoferowania wszystkim odwiedzającym niesamowite krajobrazy, świeże powietrze, historyczne zabytki a także i co może w tym wypadku najważniejsze – znakomite jedzenie. Wiele produktów używanych do pizzy w sieci Bergamo ma swoje korzenie właśnie w tamtym regionie Włoszech. Spróbuj ich dań zamawiając poprzez stronę PizzaPortal.pl lub korzystając z dedykowanej aplikacji na smartfona.

Kuchnia Lombardii należy do tych bardziej wyszukanych. Bogate tradycje kulinarne poszczególnych prowincji Lombardii różnią się od siebie, co czyni ją jeszcze ciekawszą. W przeciwieństwie to reszty Włoszech tutaj makaron ani pizza nie są na pierwszym miejscu. Wygrywają z nimi risotto oraz polenta. Podobnie jest z oliwą, która tutaj zajmuje któreś tam miejsce po maśle, śmietanie i smalcu. Region ten obfituje w wiele potraw mięsnych w szczególności z drobiu jak kaczki, gęsi i indyka. Również wołowina odgrywa tu wielką rolę. Przyrządzana z niej potrawa o nazwie bollito misto jadana jest dosłownie wszędzie. Wieprzowina zaś służy tu głównie do wyrobu wędlin. Lombardia słynie również ze swoich serów jak Grana Padano, Gorgonzola z niebieską pleśnią, miękki Taleggio oraz ostry w smaku Provolne Valpadano. Jedną z najsłynniejszych potraw w tym regionie jest risotto alla milanese, które przyrządza się na bazie ryżu aromatyzowanego szafranem. Zresztą ryż w Lombardii a w szczególności Mediolanie przyrządza się na wiele sposobów.

·         Erborinn – z pietruszką

·         Spargitt – ze szparagami

·         Rape – z rzepą

·         Rane – z żabimi udkami

·         Corada – z wołowymi płucami

Jeżeli chodzi o zupy to największa popularnością cieszy się minestrone oraz busecca, która do złudzenia przypomina nasze flaki. Drugie danie to potrawa mięsna jak np. costoletta alla milanese, czyli panierowane kotlety cielęce. Na deser je się tam zazwyczaj Panettone, puszyste ciasto drożdżowe. Skosztuj odrobiny włoskiej kuchni z sieci Bergamo z dostawą do domu a poczujesz się jak na słonecznych wakacjach.

Bergamo – miasto nadziane… farszem.

Skąd taki tytuł akapitu? Otóż, w prowincji Bergamo specjalnością są pierożki zwane casonsei nadziewane małymi ptaszkami, które smaży się na chrupiąco. Niedaleko miasta w dolinie Taleggio produkuje się delikatny ser, który dojrzewa w grotach. W innym mieście o nazwie Mantua pochodzi drugi rodzaj pierożków z nadzieniem wieprzowo-wołowym oraz w wersji wegetariańskiej z farszem dyniowym. Uprawia się tutaj wyjątkową odmianę ryżu – Vialone Nano, z którego przyrządza się risotto all pilota z dodatkiem kiełbasy. Polentę podaje się tu z drobną siekaną słoniną. Na deser są ciasteczka o łezkowatym kształcie – offelle oraz ciasto z ziemniakami i cytryną, bus solano. Do regionalnych specjałów zaliczają się:

·         Oliwy: Garda, Laghi Lombardi

·         Mięsa i wędliny: Bresaola Della Valtellina, Cotechino di Modena i Mortadella Bologna

·         Sery: Bitto, Gorgonzola, Parmigiano Reggiano, Provolone Val Padana

W menu Bergamo można znaleźć, niektóre z tych dodatków, które nadają potrawom wyjątkowego smaku.

Bergamo – posiłek trzeba popić!

Bergamo oraz cała Lombardia słyną z wybornych trunków a przede wszystkim z wina. Dzięki sprzyjającemu klimatowi, rośnie tam wiele szczepów winorośli, z których potem powstaje dużo odmian wina. Najbardziej cenione lombardzkie wina pochodzą z okręgu Franciacorta. Wina z odmiany Cabernet cechuje wyrazisty czerwony kolor. Produkuje się tam również wina musujące metodą szampańską. Jedna trzecia włoskich win musujących powstaje właśnie w tym regionie. Jak widać bez produktów oraz kuchni Lombardii kuchnia włoska byłaby o wiele uboższa. Teraz i my możemy cieszyć się tym bogactwem smaku zamawiając z sieci Bergamo z dostawą poprzez stronę PizzaPortal.pl.