Białystok

Zaloguj się
Dostawa
Odbiór osobisty
SPOSÓB DOSTAWY
Sortuj
Filtruj
Rodzaje kuchni

Najlepsze Makarony z Dostawą - Białystok

Najlepsze Makarony w Białymstoku. Zamów Pastę z Dostawą!

Włoska pasta, czyli – bardziej swojski – makaron, od kilku wieków robi zawrotną karierę na całym świecie. Nic dziwnego – mączny produkt, zaserwowany ze smakowitym, aromatycznym sosem, to danie pożywne, szalenie smaczne, a przede wszystkim nigdy się nie nudzi. Ze względu na bogactwo form makaronu i jeszcze większą liczbę możliwości, jeśli chodzi o komponowanie sosów, włoską potrawę przyrządzić można na setki sposobów.

Nie ma chyba osoby, która nie miałaby na liście ulubionych potraw choć jednej z licznych wersji wybornej pasty. Dlatego uwielbieniem cieszą się makarony także w Białymstoku. Stolica województwa podlaskiego szczyci się restauracjami z wyśmienitymi daniami kuchni kresowej, lecz nie brak tu również ogromnego wyboru lokali serwujących specjały rodem ze słonecznych Włoch. Białostoczanie nie tylko bardzo chętnie je odwiedzają, ale i zamawiają makarony z dostawą do swoich biur i domów. Dzięki PizzaPortal to najszybszy, a zarazem najbardziej smakowity sposób na ciepły posiłek w ciągu zapracowanego dnia.

Nim wykwintne, włoskie makarony trafiły do Białegostoku, były – w zdecydowanie mniej wyszukanej postaci – codziennym, tanim pożywieniem dla niezamożnej ludności żyjącej w regionie basenu Morza Śródziemnego. Początki historii dzisiejszej pasty sięgają zresztą czasów jeszcze odleglejszych, bo przed naszą erą, kiedy to proste danie z mąki wytwarzano ręcznie w najstarszych kulturach – chińskiej, arabskiej, a także w państwie Etrusków. Jednak dopiero w XVII wieku w Neapolu, w związku z kryzysem ekonomicznym, opracowano mechaniczne sposoby wytwarzania makaronu, co znacznie obniżyło jego cenę. Szybko mącznym wyrobem zaczęto pożywiać się w całych Włoszech, a ze względu na doskonałe warunki do wymiany handlowej z innymi krajami, neapolitański produkt dotarł do różnych zakątków świata. Jednak dopiero w XIX wieku zyskał współczesną formę – mnogość kształtów i obowiązkowy sos. Dziś makarony nadal bywają dodatkiem do zup czy pieczeni, ale w Białymstoku i wszystkich innych – małych czy dużych – europejskich miejscowościach słowo „pasta” kojarzy się przede wszystkim z pomidorami i startym parmezanem.

Kresowy Białystok a ciekawostki o makaronach

Ze względu na uwarunkowania geograficzne Białystok słynie z kresowych specjałów. To one stanowią podstawę menu w wielu domach, więc białostoczanie są mistrzami w gotowaniu mącznych dań. Te ukraińskie czy białoruskie powstają jednak w zupełnie inny sposób niż włoskie makarony. Podstawę tradycyjnej pasty stanowi mąka z pszenicy durum, czyli twardej. Ciasto przygotowuje się bez dodatku jaj, środków spulchniających, jedynie z niewielką ilością wody. Jego formowanie wymaga włożenia sporej siły, co w domowych warunkach nie jest łatwym zadaniem. Kłopotliwe może być także pozyskiwanie odpowiednich kształtów pasty, które – jak twierdzą Włosi – mają duże znaczenie, bo każdy w inny sposób przenosi smak sosu. W porównaniu z powyższymi niuansami ugotowanie makaronu al dente wydaje się najmniejszym problemem. Ale i to wymaga nieco wprawy. Dlatego białostoczanie chętniej przyrządzają w domowym zaciszu pielmieni czy wareniki, włoskimi daniami racząc się w restauracjach.

Kropka nad „i” – makarony w Białymstoku

Obok kresowych specjałów w wielokulturowej stolicy województwa podlaskiego skosztować można dań tatarskich, węgierskich, żydowskich i innych. Ale Białystok to nie tylko miasto dobrej kuchni. Należy do obszaru tzw. Zielonych Płuc Polski – zielone tereny zajmują blisko jedną trzecią jego powierzchni. Niezliczone lasy, parki i skwery tworzą zdrowy mikroklimat, czyniąc Białystok aglomeracją wyjątkową w skali Europy. W wielowiekowym mieście spotykają się zabytki architektury kilku epok, kwitnie nauka i kultura. Co rok odbywają się tu międzynarodowe imprezy, które przyciągają gości z całego świata. Przez Białystok przebiegają szlaki handlowe o znaczeniu europejskim oraz autostrady łączące kraje Zachodu ze Skandynawią. Liczne restauracje z doskonałymi włoskimi makaronami są tu niczym przysłowiowa kropka nad „i” – jeszcze jednym powodem, dla którego warto w Białymstoku mieszkać albo z przyjemnością do niego zawitać, odwiedzając Wschodnią Polskę.

Sprawdź najlepsze makarony w innych miastach: