Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

Zamów z Chili Chili Pizza Kraków

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Chili Chili Pizza w Krakowie – nie tylko na ostro!

Już od 2012 roku Chili Chili Pizza w Krakowie dostarcza pizze do zadowolonych klientów. Co ich wyróżnia na tle innych pizzerii? Jest wiele czynników, które mają na to wpływ. Po pierwsze oczywiście świetny smak pizzy, która czy to ostra czy łagodna zawsze jest wyśmienita. Po drugie zawsze punktualna oraz darmowa dostawa. To jest ważne gdyż chyba nikt nie chce jeść zimnej pizzy, prawda?! A po trzecie, bardzo duża dowolność w komponowaniu pizzy, poczynając od grubości ciasta na jej kształcie kończąc. Tak, bo można zamówić w Chili Chili Pizza w Krakowie pizze kwadratową o przekątnej 70 cm, która dzielona jest nie na 12 a na 16 kawałków, więc naje się nią nawet 6 mocno głodnych osób. I na koniec jeszcze ich nazwa, które oddaje hołd ostrej papryczce. Dlaczego chili jest taka wyjątkowa i jaka jest jej historia, w tekście poniżej. A z Chili Chili Pizza w Krakowie zamówisz swoje ulubione danie poprzez stronę PizzaPortal.pl.

 

 

Gdy Krzysztof Kolumb dotarł do Ameryki w 1492 roku, wraz z nią odkrył papryczkę chili. Od tego roku papryczka chili regularnie była dostarczana do Europy przez konkwistadorów. Stolicą papryki w Europie są Węgry, do których papryka trafiła zupełnie inną drogą, gdyż podczas najazdów Turków. Węgrowie twierdzą, że papryka jest częścią ich temperamentu. Jednak papryka, chili nie od razu trafiła do dobrych kuchni a potem na salony. Na początku, w wysuszonej formie, była przyprawą ubogich, których nie było stać na drogi indyjski pieprz. Dlatego też w starych książkach kucharskich nie znajdziemy żadnego przepisu, który by zawierał w swoich składnikach tą przyprawę. Jeżeli chodzi o wyrazisty smak, to chili w kuchni nie ma sobie równych. Dopiero daleko w tyle za nią jest wspomniany wcześniej pieprz. Papryczka chili jest jednym z najbardziej uniwersalnych warzyw gdyż można ja spożywać w postaci surowej, suszonej, mrożonej, marynowanej oraz jako składnik sosów. Kuchnia meksykańska, które jest w zasadzie w pełni oparta na papryczce chili, bez niej by nie istniała lub byłaby po prostu bardzo uboga w smaku. Jednak papryki nie uprawia się jedynie dla jej walorów smakowych. Jest ona również wspaniała rośliną dekoracyjną, która w okresie Bożego Narodzenia, oprócz Gwiazdy Betlejemskiej i choinek cieszy się dużym powodzeniem. Żółte, zielone i czerwone owoce obficie oblepiające małe zielone krzewy w doniczce wyglądają radośnie i elegancko - już w XVII w. w Hiszpanii i we Włoszech papryka była sadzona w doniczkach i stawiana w oknach domów. Spróbuj papryczki chili na pizzy i zamów ją z Chili Chili Pizza w Krakowie za pośrednictwem strony pizzaporta.pl. 

Chili Chili Pizza w Krakowie – im więcej ostrości tym więcej radości!

Wiemy, że papryka chili, niezależnie od odmiany, pali nasze gardła oraz rozgrzewa żołądki, ale dlaczego w zasadzie tak jest? Powoduje to kapsaicyna zawarta w papryczce chili. A dokładniej jest krystaliczny alkaloid, który podrażnia język. Dlaczego więc ludzie decydują się na świadome podrażnienia oraz ogólny dyskomfort? Ponieważ są też plusy z jedzenia ostrych papryczek. Wspomniana wcześniej kapsaicyna jest również bodźcem powodującym wytwarzanie endorfiny, zawiera także dużo witaminy A i C. Jedzenie ostrych papryczek powoduje stan naturalnego „haju”, który tak jak inne potrafi uzależniać, lecz jest jednak nieszkodliwy. Aby dowiedzieć się z jak ostrą papryczką mamy do czynienia należy sprawdzić jej wynik na skali Scoville’a (SHU - Scoville Hotness Unit). Test ten wynalazł w 1912 roku amerykański naukowiec  Wilbur Scoville. Zrobił to wybierając kilka rodzajów chili, które mielił i mieszał z roztworem cukru i wody. Gdy testerzy zaczęli odczuwać pieczenie wyznaczano stopień rozcieńczenia roztworu na skali. Np. SHU 580 000 oznacza, że ekstrakt z danej papryki musi zostać 580 000 razy rozcieńczony w wodzie, zanim przestaniemy mieć poczucie ostrości. Indyjska chili o nazwie Naga Jolokia osiąga przerażającą ostrość  do 1041427 SHU i jest jak dotąd rekordzistką. Warto dla porównania dodać, że gaz łzawiący ma od 2 500 000 do 5 000 000 SHU. Co zrobić, aby pozbyć się tej palącej ostrości? Częstym błędem, jaki ludzie popełniają jest picie wody, która w niczym nie pomaga gdyż kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie tylko w tłuszczach. Palenie złagodzą, więc masło, olej albo produkty jak jogurt czy mleko. Chili Chili Pizza w Krakowie posiada w swojej ofercie również pizze, które są łagodne w smaku, więc można śmiało zamawiać poprzez PizzaPortal.pl. 

Chili Chili Pizza w Krakowie – pizza oraz inne przysmaki

Wszystkie pizze w Chili Chili Pizza w Krakowie są pieczone w profesjonalnych piecach włoskich producentów, dzięki, którym są one dobrze wypieczone na krawędziach a w środku miękkie i ciągnące. Codziennie przygotowywane sosy, wyłącznie z naturalnych składników, pozwolą jeszcze bardziej cieszyć się smakiem ulubionej potrawy. Do tego wszystkiego jeszcze możemy wybrać sobie grubość ciasta między: typowo włoskie - cienkie, średnie, oraz grube. Przejdźmy do konkretnych pozycji. Menu Chili Chili Pizza w Krakowie jest pełne klasycznych pizzy jak Margherita, Hawajska, Salame czy też, Pepperoni. Są oczywiście pozycje ostre jak Jalapeno, Habanero czy też Chili Pizza. Jeżeli nie jesteś fanem mięsa ani jego pochodnych to możesz zamówić Vege Life z sosem pomidorowym, świeżymi pomidorami, rukolą oraz parmezanem wegańskim. Poza pizzą w karcie dań są też rollsy z szynką lub kurczakiem oraz drugi największy przysmak Włoszech – makarony. W Chili Chili Pizza w Krakowie są one zapiekane w piecu z sosem i serami: cheddar i mozzarella. Wejdź na stronę PizzaPortal.pl lub skorzystaj z dedykowanej aplikacji na smartfona i zamów z Chili Chili Pizza w Krakowie już teraz!