Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

Chcesz zamówić pizzę z dostawą w czestochowie?

Wpisz adres i znadź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Zamów pizzę z dowozem w Częstochowie

Popularne posiłki mają tendencję do tego, by w lokalnych warunkach powstawały ich nowe wersje. Czasem zmienia się produkty, niekiedy przyprawy, a jeszcze innym razem sposób pieczenia czy gotowania. Podobnie rzecz miała się z pizzą. Gdyby zajrzeć w pierwszej połowie XVIII wieku do najstarszej dzisiaj, działającej wciąż pizzerii, to podano by nam w niej cienki placek wykonany z ciasta chlebowego, do którego dodawano ser, bazylię i pieprz albo kawałki świeżej ryby. Jakże inaczej wyglądała pizza sto lat później, gdy na cześć królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej powstała wersja nazwana Margherita. By uzyskać kolorystykę odpowiadającą barwom flagi włoskiej użyto pomidorów, sera mozzarella i bazylii. Tak powstała jedna z najpopularniejszych wersji pizzy. Obecnie, by pizza została uznana za neapolitańską musi do niej być używany sos z pomidorów San Marzano, rosnących na południe od Wezuwiusza na polach wulkanicznych, ser di latte wyrabiany z mleka krów z Kampanii i Lazio oraz mąki typu 00. Grubość ciasta nie może przekraczać 3 mm, a wypiekana musi być w piecu, w temperaturze powyżej 430 stopni. Tak przygotowuje się klasyczną margheritę. Dwa pozostałe rodzaje pizzy neapolitańskiej to marinara, bez sera, z sosem z pomidorów San Marzano, oregano, bazylią, czosnkiem i oliwą. Pizza bianca nie zawiera sosu, a wzbogaca ją mozzarella fior di latte, parmezan i oliwa.

Szybka dostawa pizzy w Częstochowie

Jeżeli zamówimy w Częstochowie pizzę na dowóz, to na pewno nie będziemy narzekali na czas dostawy. Duża ilośc pizzerii i ich lokalizacja pozwala skrócić czas dostawy do minimum. Większy powód do zmartwień będziemy mieli, jeśli zechcemy zjeść pizzę sycylijską. Ta odmiana ma kwadratowy kształt i przygotowana jest na puszystym cieście, a obowiązkowo dodawane są do niej czarne oliwki. Rzadko spotkać będzie można ziti pizzę, czyli wariant, w którym do ciasta dodawany jest makaron i 2-3 rodzaje sera. Pizza nowojorska wyrabiana jest wysokoglutenowej mąki, ma chrupiące brzegi oraz elastyczny środek. Znawcy twierdzą, że tajemnica jej smaku związana jest ze składem nowojorskiej wody. Chicagowska wersja pizzy jest wypiekana w głębokich naczyniach, ma wysokie brzegi i grube ciasto. Używa się do niej dużych ilości sosu pomidorowego. We Francji i w Niemczech często do wyrobu pizzy wykorzystuje się ciasto chlebowe. Innym znanym rodzajem włoskiej pizzy, jest calzone, które zamówicie w pizzeriach w Częstochowie. To pizza w kształcie pieroga, z sosem pomidorowym, mozzarellą, szynką, ziołami i oliwkami w środku. Niekiedy dodawana jest także ricotta.

Pizza w Częstochowie jest popularna

Ilość pizzerii w mieście pod Jasną Górą powoduje, że można włoskie danie uznać można za najpopularniejsze w tym mieście. Znaczna część z nich współpracuje z Pizzaportal.pl i nie trzeba osobiście wybierać się do lokalu, by zjeść jedną z wielu dostępnych wersji pizzy. Dużą popularnością cieszą się sieciowe pizzerie Da Grasso. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ oferują one około 40 rodzajów pizzy. Połowa z tego, to pizze tradycyjne, takie jak capriciosa, decoro, piacere, pepperoni, czy havai. Jednym z pięciu rodzajów pizzy wegetariańskiej jest wersja z czterema serami (ser, mozzarella, ser pleśniowy i sałatkowy). Równie liczne są pizze z owocami morza i drobiowe. Alabano daje możliwość skomponowania własnej wersji z pięcioma dodatkami. Do tego należy dodać pizze dla dzieci. Ciekawą propozycja jest pizza Hot Mix z chili con carne, mozzarellą, boczkiem, salami, mięsem gyros, kurczakiem grillowanym, fasolą, papryką i cebulą, która oferuje Pizzeria Diavolo. Blisko sześćdziesiąt rodzajów pizzy z pieca znajdziemy w Pizzerii La Bella. Miłośnikom ostrej wersji smakowej polecamy znajdującą się w menu Pizzerii Roberto pizzę Hot n Spicy z pepperoni i papryczkami jalapeno.