Zaloguj się

Cziken Boss - zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Cziken Boss w Warszawie – kurczak i inne finger food

Sieć Cziken Boss w Warszawie serwuje wyśmienitego kurczaka w panierce, który jest królem wśród finger food. Co to znaczy? Po prostu je się go palcami i nie ma w tym żadnego kulturalnego nietaktu, gdyż tak właśnie powinno się go jeść. W dodatku jedzenie palcami sprawia o wiele więcej radości niż używanie sztućców. Ci, co używają do jego konsumpcji noża i widelca, chcąc pokazać swoją kulturę, sami popełniają błąd. Poza kurczakiem w chrupiącej panierce jest jeszcze wiele potraw, który nie tylko wypada, ale też należy jeść palcami i to nawet w przypadku towarzyskiego spotkania. Co to są za potrawy? Dowiecie się z poniższego tekstu a soczystego kurczaka w złocistej panierce, zamówcie już teraz sieci Cziken Boss w Warszawie poprzez stronę PizzaPortal.pl lub korzystając z dedykowanej aplikacji na smartfona.

 

 Z jedzeniem typu finger food mamy zazwyczaj do czynienia podczas jakiejś imprezy w gronie znajomych a czasem nawet obcych ludzi. Gdy na stole pojawią się przystawki warto wiedzieć, które z nich chwycić w dłoń, a które kroić na małym talerzyku. Zasady zachowania przy stole nie są wymysłem człowieka współczesnego. Podobno pierwsza książka, która mówi o kulturze ucztowania została napisana ponad 4500 lat temu. Wracając jednak do tego, co jeść palcami to jest wiele potraw, co, do których specjaliści od stołowego savior-vivre’u mają różne zdanie. Są oczywiście dania, których technika jedzenia jest akceptowana przez wszystkich. Pierwsze z nich to małe kanapeczki, tartinki, tarta letki, faszerowane wypieki, paszteciki, drobno pokrojone warzywa. Ogólnie wszystko, co ma wielkość „jednego kęsa”. Potrawy te podaje się zazwyczaj na przyjęciach stojących jak np. przyjęcia koktajlowe. Można je zjeść nawet podczas rozmowy, czy też między jednym a drugim tańcem. Jeden gryz i głód na moment zostaje wyciszony. Kolejna potrawa to już nie grupa a konkretny produkt. Chodzi tutaj o karczocha. Każdy specjalista jest zgodny, co do techniki jedzenia tego warzywa – liście odrywa się palcami, po czym macza w zaserwowanym sosie. Za pomocą dłoni zjada się tylko zewnętrzną część karczocha, do serca używa się już sztućców. W menu Cziken Boss poza kurczakiem w panierce jest jeszcze wiele potraw, które je się palcami, więc czeka Cię bardzo przyjemny posiłek!

Meu Cziken Boss - przyjemność jedzenia rękami

Niektóre potrawy czy też produkty nie je się sztućcami, ale także nie używa do nich samej dłoni. Dobrym przykładem są oliwki, które można jeść palcami, ale są one śliskie od oliwy i łatwo mogą się nam wyślizgnąć. Dlatego lepiej jest skorzystać z wykałaczek, na które nabija się oliwki. Pomimo braku bezpośredniego kontaktu z ręką wciąż takie potrawy i produkty można zaliczyć do kategorii finger food. Kolejną dużą grupą produktów jedzoną rękoma są mięczaki i skorupiaki jak np. krewetki olbrzymie, raki i małże. Te pierwsze jemy trzymając za głowę i odłamując ich ogon. Aby dobrać się do najlepszego mięsa krewetki należy ich pancerz złamać palcami. Podobnie je z mięsem raka jednak ich pancerz jest mocniejszy, więc trzeba się wspomóc odpowiedni sztućcami, aby dostać się do mięsa. W przypadku małży ich mięso wydobywamy zębami lub językiem ze skorupki. Jak zamówisz z Cziken Boss z dostawą do domu to zjesz swojego kurczaka lub inne danie, w jaki sposób chcesz, w końcu będziesz u siebie!