Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

Chcesz zamówić z Da Grasso z dostawą w Lublinie?

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Da Grasso Lublin - włoskie klasyki z dostawą do domu

Na pierwszy rzut oka wszystkie pizze wyglądają tak samo. Ciasto, sos, ser i dodatki. Czy jednak sos do pizzy zawsze jest z pomidorów? Jakie nietypowe dodatki dodaje się do pizzy w innych krajach? Czy do pizzy można dodać sushi? Oto, kulinarna podróż po pizzach świata, którymi możesz zajadać się również i Ty zamawiając jedną z nich w pizzerii Da Grasso.

acznijmy klasycznie, czyli w Neapolu. Miejscu powstania współczesnej pizzy. Tamtejsza pizza nie może być bardziej włoska nawet jakby pizzermanem była Monica Bellucci. Pizza neapolitańska jest ucieleśnieniem włoskich tradycji. Nawet dodatki na niej są w barwach narodowych. Włosi są bardzo dumni ze swojego kraju i gdzie tylko mogą umieszczają kolory flagi. Patrząc na „neapolitane” nie ma żadnych wątpliwości, że to właśnie stąd wywodzi się pizza. Sos do niej powstaje z pomidorów San Marzano, rosnących na polach wulkanicznych oraz mozzarelli di bufala sampana z mleka krów wypasanych na bagnach Campanii i Lazio z dodatkiem liści bazylii. Całość skrapiana jest oliwą z oliwek. Zamów taką lub podobną pizze z menu Da Grasso z dostawą do domu.

Kolejną odmianą pizzy we Włoszech jest Bianca. W Polsce jeszcze mało znana, oznacza białą pizzę. Po prostu zamiast sosu pomidorowego, do pizzy dodaje się so w kolorze białym. Swoją barwę zawdzięcza mleku, które jest jednym ze składników. Bianca jest bardzo popularna w Rzymie. We Włoszech pod nazwą Bianca funkcjonuje jeszcze chleb zapieczony z dodatkiem oliwy i soli. W oryginalnym przepisie „biała pizza” jest doprawiona liśćmi rozmarynu, jednak nie wszyscy korzystają z tego dodatku. Sycylia to nie tylko rodzinna wyspa mafii wzięta rodem z „Ojca Chrzestnego”. To także dom przepysznej pizzy, nieco różniącej się od typowego włoskiego placka. Tak jak mieszkańcy Sycylii nie lubią być nazywani Włochami, tak również pizza posiada tutaj swoją odrębność. W odróżnieniu od tradycyjnej włoskiej pizzy, która jest okrągła, sycylijska jest kwadratowa i pieczona na grubym i puszystym cieście. Zazwyczaj daje się do niej czarne oliwki. Na Sardynii podaje się bardzo podobną pizzę z tą różnicą, że zamiast oliwek daje się serca karczochów. W Da Grasso pizza może mieć takie dodatki, jakie sobie zażyczysz.

Pizza z makaronem, a może typu deep dish?

Ziti pizza, to pizza z dodatkiem makaronu i chociaż brzmi to jakby ktoś dodał do pizzy resztki z wczorajszego spaghetti to we Włoszech ten rodzaj placków święci triumfy. Dodatkowo dodaje się do niej dwa lub więcej rodzajów sera. Nazwa pizzy wywodzi się od makaronu ziti, który jest w kształcie prążkowanych rurek o długości około pięciu centymetrów. Spód pizzy jest taki jak w każdej innej, dopiero jak się upiecze wykłada się na niego ugotowany makaron wymieszany z ricottą i mozzarelli. Jakby komuś było mało sera to na koniec jeszcze posypuje się całość tartym parmezanem. Chicago styl-e pizza nazywana również deep-dish, z powodu głębokiego naczynia, w którym jest pieczona, jest niezwykle chrupiąca. 

Da Grasso Lublin – tradycja i nowoczesność

W Polsce pizza robiona jest na grubym cieście z małą ilością sosu pomidorowego. Rzadko też używamy oliwy do skrapiania powierzchni pizzy. Ciasto zazwyczaj jest drożdżowe a sos musi być pomidorowy. Do takiej pizzy przyzwyczaili się Polacy. Zamów online z pizzerii Da Grasso taką pizzę, jaką lubisz. Wpisz swój adres i sprawdź ofertę Da Grasso w Lublinie.