Zaloguj się

Do.Orso - zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Do.Orso Łódź – różnorodność dań i smaków!

Restauracja Do.Orso Łódź w swojej ofercie posiada dania z różnych stron świata. Włoska pizza, turecki kebab oraz amerykańskie hamburgery to ich flagowe potrawy, które doskonale sprawdzają się podczas każdego posiłku. Każdy wśród tych przysmaków na pewno znajdzie coś dla siebie, ale wiecie o nich coś więcej poza tym, że wyśmienicie smakują? Przeczytajcie poniższy tekst a dowiecie się kilku interesujących rzeczy na temat waszych ulubionych potraw! A zamówicie je z Do.Orso Łódź za pośrednictwem strony PizzaPortal.pl lub korzystając z dedykowanej aplikacji na smartfona.

Zacznijmy od pizzy, o której mówi, się, że jest bardzo kaloryczna i źle wpływa na nasze zdrowie nic bardziej mylnego. Jak się bardzo postaramy to pizza może być nie tylko mało kaloryczna, ale także fit, czyli w skrócie wszystkie jej składniki będą działały na naszą korzyść. Jak to zrobić? To proste wystarczy przygotować lub zamówić sobie pizzę z kalafiora. Tak to nie pomyłka! Kalafiorem można zastąpić ciasto pizzy a dodatki zostawić takie same. Dzięki dodanym ziołom praktycznie nie czuć różnicy czy ciasto jest drożdżowe czy kalafiorowe. Jak się do tego zabrać? Przepis wcale nie jest taki trudny jakby się mogło wydawać. W blenderze rozdrabniamy kalafiora tak, aby wyglądał niczym ryż poczym gotujemy go przez jakieś 15 minut. Po ugotowaniu odciskamy nadmiar wody z kalafiora a następnie przekładamy go do garnka razem z jajkiem, startym serem i przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blaszkę smarujemy oliwą. Nasze ciasto nakładamy na blaszkę poczym formujemy z niego koło. Podpiekamy spód przez około 20 minut. Wyjmujemy, nakładamy pozostałe składniki i ponownie pieczemy przez około 10 minut. I gotowe! Wersja kalafiorowa pizzy smakuje odrobinę inaczej niż włoski oryginał jest ona równie sycąca no i odrobinę zdrowsza. Zanim przygotujesz taką pizzą wpierw zamów tradycyjną z Do.Orso Łódź z dostawą do domu poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Do.Orso Łódź – zasłużona sława kebaba!

Choć potrawa ta jest bardzo prosta to zrobiła ona wielkie wrażenie na początku swojego istnienia w Polsce. Było to spowodowane tym, że nijak miała się do znanych, tradycyjnych polskich potraw. Mięso było przyprawione egzotycznymi ziołami, bułka miała nietypową formę a sosy były po prostu ostre. W porównaniu do schabowego z kapustą smak tego dania był przyjemną odmianą. Oryginalnie przygotowywany z baraniny, która obecnie coraz częściej jest zastępowana wołowiną lub kurczakiem ze względu na wysoką cenę mięsa baraniego, wciąż jeszcze można dostać w kilku miejscach. Kebab można serwować na kilka sposobów: na talerzu, w misce, w bułce, lub zawinięty w tortille lub Lavash – cienki chlebek. Oprócz mięsa dodaję się do niego sałatę, kapustę, pokrojone ogórki, pomidory i zioła a także sosy, czosnkowy, śmietanowy oraz pikantny. Do Polski kebab przywędrował z Niemiec jednak swoje źródło ma w kulturach wschodu. W starożytnym Iranie, Afganistanie, Armenii, Pakistanie, Azerbejdżanie czy też w Indiach ludzie piekli barany nadziane na miecze lub patyki zauważyli, że mięso z brzegu jest wyjątkowo smaczne i tak właśnie zaczęła się jego historia. Współczesny obracany grill w pionie został jednak wymyślony dopiero w latach siedemdziesiątych XIX wieku prze Iskendera Efendi w północnej Turcji. Potrawa w tej wersji była o wiele zdrowsza gdyż po pionowym grillu tłuszcz spływał na dół. Z Do.Orso Łódź zamówisz a potem zjesz najlepszy kebab w swoim życiu.

Do.Orso Łódź – kotlety i bułki z wysokiej półki!

Historia hamburgera sięga XV wieku. To właśnie wtedy, według przekazów historycznych, powstał pierwszy kotlet z siekanej wołowiny. Ameryka, jak się może większości wydawać, nie jest jego pomysłodawcą. Korzeni hamburgera należy szukać w jego nazwie. Hamburg to miasto w Niemczech gdzie wspomniane ów kotlety pojawiły się pod nazwą kotletów hamburskich. W czasach masowego zasiedlania innych kontynentów, niemieccy emigranci dotarli do ameryki i tak zaczęła się kariera hamburgera w Stanach Zjednoczonych, którymi jeszcze wtedy nie były. To właśnie tam zaczęto podawać hamburgery w bułce z innymi dodatkami. Najprawdopodobniej to może być powodem takiej popularności tego dania oraz bezpośredniego kojarzenia go z kulturą amerykańską.  Po raz pierwszy w amerykańskiej restauracji hamburgera przygotowano w 1838 roku, a po raz pierwszy pojawiła się o nim wzmianka w prasie prawie pół wieku później. W 1903 roku zaserwowano pierwszego hamburgera w bułce, a w 1921 roku powstała pierwsza restauracja, w której najważniejszym elementem menu były hamburgery. Hamburger jeszcze później kilka razy ewoluował. Podawany z zapieczonym na górze serem, zmienił się w cheeseburgera. Zaczęto również używać mięs innych niż wołowe i tak powstały chicken- oraz fish- burgery. Jednak ten prawdziwy i oryginalny zawsze jest zrobiony z dobrej, jakości wołowiny, siekanej ręcznie. Zamów swojego ulubionego burgera z Do.Orso Łódź i ciesz się jego smakiem w domowym zaciszu.