Zaloguj się

Dzień sushi – zamów sushi z dowozem do domu

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicyWpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Międzynarodowy dzień sushi – święto surowej ryby i ryżu.

Tak jak hamburger ze Stanów Zjednoczonych, czy też pizza z Włoszech – sushi zdobyło ogromną popularność na całym świecie. Chociaż obecnie należy do fast foodów, to nie przyciąga negatywnych konotacji jak pozostałe dania w tej kategorii. O popularności sushi świadczy fakt, że posiada, w międzynarodowym kalendarzu, swój dzień. Również w Polsce dzień sushi jest obchodzony hucznie.

Od 2009 roku osiemnastego czerwca obchodzony jest międzynarodowy dzień sushi. Wymyślił go Chris DeMay administrator strony o Sushi na portalu Facebook. Wydarzenie szturmem zdobyło ogromną popularność. Świadczą o tym 1,3 miliona odwiedzających stronę tego dnia oraz tysiące komentarzy na ten temat. Obchody odbywały się pod hasłem „Każdy dzień jest dniem Sushi”.  

 

Trzeba zacząć od tego, że bez ryżu nie byłoby sushi w ogóle. Pierwsze wzmianki o uprawie ryżu w Japonii wskazują na średniowiecze a dokładnie na lata 1333 – 1560. Dopiero wtedy zaczęła się ekspansja ryżu na wszystkie klasy w japońskim społeczeństwie. Do tej pory jadła go jedynie arystokracja, nawet samurajowie jedli go bardzo rzadko. Było to spowodowane oszczędnościami oraz niewystarczającą ilością ryżu.  Dopiero od połowy XIV wieku stał się on pożywieniem ludu. W tym czasie również odkryto, że ryż świetnie konserwuje ryby. I chociaż gdy poleżą w nim dłużej to fermentują to jednak nie wydzielały się z nich trujące toksyny powodujące zatrucia. W ten sposób powstało pierwsze sushi, chociaż jeszcze nie w formie, którą znamy obecnie. Nazwa potrawy powstała ze złożenia dwóch słów: su - ocet i menshi – gotowany ryż.

Międzynarodowy dzień sushi obchodzony jest również na innych polach niż kulinarne. Podczas tej imprezy dochodzi do zawodów między sushi masterami. Można również dowiedzieć się czegoś więcej o kulturze oraz historii Japonii. To ile wyniesiemy z tego dnia poza pełnymi brzuchami zależy w zupełności od nas. Niestety międzynarodowy dzień sushi jest tylko jeden raz w roku, co oczywiście nie musi oznaczać, że tylko wtedy będziemy delektować się tym przepysznym smakiem. W każdym mieście nawet takim małym przynajmniej jest jedna „suszarnia”, która zaspokoi nasze potrzeby na japoński fast food. A gdy chęć z domu jest mała lub pogoda nie dopisuje zawsze można zamówić sushi przez Internet. Na PizzaPortal dzień sushi jest codziennie!

Międzynarodowy dzień sushi – ale jak to się je?

Sushi jada się pałeczkami lub jak ktoś woli palcami. Każdy kawałek macza się w słonym sosie sojowym lub w wasabi, czyli zielonej paście zrobionej z odpowiedniej odmiany chrzanu. Trzeba z nią uważać, bo „kręci” bardziej niż nasz najmocniejszy chrzan. Podczas jedzenia sushi można również zajadać się marynowanym imbirem, który oczyszcza nam paletę smakową w ustach tak, aby można było poczuć w pełni aromat każdego kolejnego kawałka sushi.  Działa to podobnie jak wąchanie ziaren kawy w perfumerii. Tradycyjnie do popicia nie dostaniemy do sushi wody tylko zieloną herbatę.  Sushi ma wiele odmian, ale jest kilka najczęściej zamawianych, oto one. Maki to te tradycyjne „rolki”, z którymi raczej każdy się spotkał, jeżeli nie jadł to, chociaż widział na żywo. Słowo maki oznacza „zwinięty”. Wałki ryżu z dodatkami zawiniętego za pomocą bambusowej maty. Temaki, to sushi zwijane ręcznie. Ten przepis na sushi jest otwarty i każdy może dodać do niego, co chce. Ostatecznie to sushi ląduje na talerzu nie w kształcie wałka, ale rożka. Kolejna odmiana nosi nazwę Gunkanmaki. Są to ryżowe kulki zawijane w glony. Swoim kształtem przypominają łódeczki. Na „pokład” tychże łódeczek wykłada się różne dodatki jak np. kawior, siekane ryby, czy też siekanego ogórka. Przedostatni już rodzaj to sushi nigiri. Jest on równie rozpoznawalny, co maki. Występuje w różnym kształcie, czasem łódki czasem kulki. Na wierzch nigiri nakłada się kawałek ryby, krewetkę lub inne dodatki. Na koniec sushi uramaki. Jest jakby odwrotnością normalnego sushi, bo tutaj ryż jest na zewnątrz a wodorosty nori w środku z resztą składników. Jest to zamerykanizowana wersja sushi.   

Obchody międzynarodowego dnia sushi – Japonia pełną gębą.

Tak jak przy każdym kulinarnym święcie i w tym chodzi o to żeby się spotkać ze znajomymi lub po prostu ludźmi, którzy mają podobny kulinarny gust do naszego i dobrze zjeść. Międzynarodowy dzień sushi w niczym nie różni się od innych tego typu świąt.  Świętowanie trwa cały dzień, ze szczególnym uwzględnieniem pory lunchu i kolacji. Jednak podczas tego dnia można nie tylko zapełnić żołądek naszą ulubioną japońską potrawą, ale także dowiedzieć się wiele ciekawych rzeczy na temat techniki powstawania sushi, porozmawiać z ciekawymi ludźmi to na dodatek nauczyć się własnoręcznie robić sushi w domu. A wszystko to za sprawą organizowanych pokazów oraz warsztatów, które mają nam dostarczyć sporą dawkę teorii oraz nauczyć jak wykorzystać tą wiedzę w praktyce. Dzień sushi obfituje również w promocje. Tego dnia można spróbować sushi w cenach niższych niż zazwyczaj oraz otrzymać rabaty na przyszłe posiłki.  Jednak dzień sushi to nie tylko surowe ryby i ryż to także inne dania i trunki z kuchni japońskiej. Najpopularniejszym w Japonii trunkiem jest sake. Zwane ryżowym winem, chociaż pod względem sposobu produkcji przypomina bardziej piwo. Zawiera w sobie alkohol, lecz w niedużych ilościach, między trzynaście a siedemnaście procent. Sake powstaje poprzez fermentację ryżu z użyciem specjalnej pleśni. Podczas międzynarodowego dnia sushi można skosztować sake, która tradycyjnie podana powinna być ciepła. Japonia to także najlepsza wołowina na świecie. Krowy rasy Wagyu hodowane niedaleko miast Kobe dają najlepsze mięso wołowe, jakie można sobie wyobrazić, ale w sumie nic w tym dziwnego skoro na zaostrzenie ich apetytu do picia podaje im się piwo! Nie tylko dieta tych krów jest nietypowa, ale również sposób, w jaki się o nie dba. Codziennie w krowę wcierana jest sake za pomocą ściereczki z trawy. Dzięki temu na mięsie odkłada się równomierna warstwa tłuszczu.