Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

Zamów z Ganesh Łódź

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Ganesh w Łodzi – most do smaków Azji.

Indie to kraj kontrastów. Poczynając od żyjącej tam ludności, wyznawanej religii oraz bogactwa kulturowego a kończąc na kuchni. Każdy posiłek różni się od siebie podawanymi daniami jednak zawsze przyświecają mu te same założenia – zaspokojenie głodu oraz czczenie darów ziemi. Indie to kraj gdzie kultura, religia oraz świat kulinarny ciągle się przeplatają. Sprawdź, co podawane jest w restauracji Ganesh w Łodzi wchodząc na stronę PizzaPortal.pl lub skorzystaj z dedykowanej aplikacji na smartfona.

 

Potrawy indyjskie charakteryzują się dużą ilością przypraw, owoców i dań wegetariańskich jednak na Północy kraju króluje mięso. Dania są tłuste i ciężkostrawne, więc nie należy się zbytnio nimi objadać. Odmienność regionalna w kuchni tutaj jest spowodowana odrobinę chłodniejszym klimatem a także wpływem innych kultur sąsiadujących krajów jak Chiny, Pakistan i Afganistan. Najczęściej spożywanym mięsem jest baranina, z której robi się pilaw, ale je się tutaj również drób, jagnięcinę oraz wieprzowinę. Do ulubionych dań mieszkańców północnych Indii należy również kakori kebab pochodzący z Lucknow w Uddar Pradesz. Mięso jest w nim roztarte na pastę, doprawiane a później pieczone na rożnie. Beż pieca tandoori nie powstałoby jednak żadne z wyżej wymienionych dań. Wypieka się w nim placki chlebowe roti oraz chapali a także chleb Nan, który jest dodatkiem do wszystkich potraw. Na południu jest znacznie cieplejszy klimat niż na północy, więc potrawy są tutaj prostsze i lżejsze a jednocześnie ostro doprawiane. Dobry dostęp do morza powoduje, że posiłki głównie składają się z owoców morza jak langusty, kałamarnice i małże. Ryby także są częstym gościem w menu ludzi południa. Tuńczyki, barrakudy oraz dorsze to najczęściej spożywane ryby. Hindusi na południu nie mogą się obyć bez ryżu i świeżych warzyw. Wegetarianizm w tym regionie jest dietą, która przeważa. Dania bezmięsne są przygotowywane na tradycyjnym maśle klarowanym o nazwie glee. Ganesh w Łodzi posiada w swojej ofercie potrawy z różnych części Indii więc nie trzeba rezygnować z żadnych pyszności. 

Ganesh w Łodzi – gorące posiłki, ostre przyprawy.

Każdy posiłek spożywany przez hinduską rodzinę to celebracja i ważny punkt dnia, który skupia wokół całą rodzinę. To łączy wszystkich hindusów niezależnie czy mieszkają oni na północy kraju czy też innej jego części. Hindusi uwielbiają ostre potrawy a z kolei na deser jedzą coś bardzo słodkiego. Taka mieszanka dla niewprawionych może skończyć się bólem brzucha. Każdy posiłek w hinduskiej rodzinie jest najważniejszym wydarzeniem dnia i jest on celebrowany z należytym mu szacunkiem. Jest to związane z religią oraz kulturą Indii. Ważną rzeczą na mapie kulinarnej Indii są przyprawy, które zdobią prawie każdy uliczny stragan. Do najpopularniejszych należą szafran, kumin, chili,  imbir,  kardamon oraz pieprz. Jest jeszcze masala, czyli mieszanka przypraw, która w każdym hinduskim domostwie ma inny skład. To, co dzieli hindusów w zależności od regionu to jest to, co jest podawane podczas tego posiłku. Rozłam kulinarny spowodowany jest od panującego w danym regionie klimatu, tradycji oraz wierzeń. Na północy gdzie żyją przeważnie muzułmanie je się głównie baraninę, zaś na południu króluje kuchnia wegetariańska. Zamów danie z łagodnym lub ostrym sosem z Ganesh w Łodzi za pośrednictwem strony PizzaPortal.pl.

Ganesh w Łodzi – menu pełne przypraw.

Niezależnie, jaki posiłek masz właśnie zjeść restauracja Ganesh w Łodzi ma na niego odpowiednie potrawy. Zazwyczaj będąc w pracy, w czasie tygodnia, zamawiamy lunch i od tej kategorii również rozpoczyna się menu Ganesh w Łodzi. Każde danie w tej sekcji serwowane jest z ryżem basmati oraz chlebkiem naan. Znajdziemy tam takie pyszności jak Chicken tikka masala, czyli grillowany kurczak z sosem na bazie gęstej pasty ze świeżych pomidorów, cebuli, imbiru, czosnku i chilli, a także coś dla wegetarian – Palak paneer – indyjski serek w tradycyjnym sosie szpinakowo-śmietanowym.  Jeżeli nasz kolejny posiłek to obiad to możemy go zacząć od zamawiania przystawek jak Mix Veg Pakora (smażone warzywa panierowane w mące grochowej), później zupy Lentil z soczewicy by płynnie przejść do drugiego dania. Tam już wybór jest większy gdyż możemy wziąć dania z pieca Tandoor, kurczaka, baraniny, ryb i krewetek a także wegetariańskie. Wejdź na PizzaPortal.pl i zamów z Ganesh w Łodzi swoje ulubione indyjskie potrawy.