Mobile
Tablet
Narrow Desktop
Desktop
Wide Desktop
Super Wide Desktop
Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop
Zaloguj się

Restauracja tajska w Gdańsku

Wpisz adres i znajdź restauracje tajskie w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Zamów z restauracji tajskiej w Gdańsku

Kuchnia tajska stanowi połączenie oryginalnej kuchni Tajlandii uzupełnionej wpływami kuchni chińskiej i indyjskiej. Jak to często bywa takie krzyżowanie skutkuje powstaniem nowych smaków i połączeń. Mimo to, zachowały się do dziś elementy pozwalające bezbłędnie wychwycić pochodzenia danego dania. Jeśli zauważymy w nim mleczko kokosowe, trawę cytrynową, świeży imbir czy liście limonki możemy z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że dana potrawa wywodzi się kuchni tajskiej. Jest ona jedną z bardziej pikantnych kuchni Dalekiego Wschodu. Najbardziej rozpoznawalnym daniem tajskim jest kwaśna zupa z krewetek z dodatkiem grzybów tom yam.

Przekąski i zupy tajskie

Zorganizowanie przyjęcia z kilkoma daniami tajskimi nie stanowi w Gdańsku najmniejszego problemu. Wystarczy skorzystać ze strony internetowej Pizzaportal.pl albo aplikacji mobilnej, by móc się rozkoszować orientalnymi daniami. Spośród przystawek rodem z Tajlandii warto spróbować chrupiących naleśników nadziewanych warzywami w sosie słodko-kwaśnym. Khow Pod Tod, to smażone chrupiące kukurydziane ciasteczka z sosem słodko-kwaśnym i orzechowym. Dim Sum, to pierożki z farszem wieprzowo-krewetkowym. Z zup oferowane są ostro-kwaśne z warzywami, kurczakiem, z krewetkami oraz zupa wonton z pierożkami z mieloną wieprzowiną i krewetkami. 

Dania główne z dostawą

Przykładem wpływów indyjskich na kuchnię tajską są potrawy curry. Wiele z dań, to kurczak lub wieprzowina w żółtym zielonym lub czerwonym curry z dodatkiem mleka kokosowego. Podstawą dania mogą tez być wołowina bądź krewetki. W pikantnej przyprawie curry może być tez podana ryba po królewsku (Chu Chee Plaa). Dania mięsne zawierają wieprzowinę, kurczaka, kaczkę i wołowinę. Mogą być smażone bądź z rusztu. Ze względu na nadmorskie położenie Tajlandii nie brakuje dań z owoców morza. Krewetki, kalmary, pstrąg często pojawiają się w menu restauracji tajskiej w Gdańsku. Nie brakuje w nim też potraw wegetariańskich oraz  z ryżu i makaronu.