Mobile
Tablet
Narrow Desktop
Desktop
Wide Desktop
Super Wide Desktop
Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop
Zaloguj się

Chcesz zamówić dobre jedzenie z dostawą w Gdyni?

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Jeżeli udało Ci się kiedyś być w kuchni profesjonalnej restauracji, lub widziałeś ją w jednym z licznych programach kulinarnych, to wiesz, w jakim gorącu, chaosie i natłoku pracy powstają wszystkie te pyszne dania, które później z przyjemnością pałaszujemy. Jednak czy każda kuchnia operuje w ten sam sposób? Tak się składa, że jest wyjątek od tej reguły, podchodzący do gotowania w sposób bardziej naukowy.

Chodzi oczywiście o kuchnię molekularną, która łączy umiejętność smacznego przyrządzania posiłków z czystą wiedzą naukową.  Wszystko zaczęło się od tego kie­dy to Sir Ben­ja­min Thomp­son po raz pierw­szy w swo­jej kuch­ni przy­go­to­wał danie zgod­nie z filo­zo­fią kuch­ni mole­ku­la­r­nej. Miało to miejsce na przełomie XVIII i XIX wieku.  Kolejną próbę podjęli dwa naukowcy: Nicho­las Kur­ti i Herve Thi­sa w latach osiemdziesiątych XX wieku. Poprzez szereg eksperymentów chcieli sprawdzić jak oddziaływają na siebie związki chemiczne zawarte w produktach. Kuchnia molekularna korzysta ze zjawisk fizycznych oraz ze związków chemicznych w sposób niekonwencjonalny, w połączeniu z naturalnymi składnikami podanymi w nie­ty­po­wej formie, tak w skrócie można scharakteryzować ten sposób gotowania.  Jednym z nieodłącznych składników kuchni molekularnej jest ciekły azot, ta sama substancja, która zamroziła T-1000 w Terminatorze 2, który użyty we właściwy sposób pomaga kucharzom/naukowcom osiągać spektakularne efekty. Jednym ze sztandarowych dań z użyciem ciekłego azotu jest spreparowanie soku do formy kawioru. Uzyskuje się to poprzez zamienienie płynnego soku do postaci małych kuleczek, ten proces zwany jest sferyfikacją. Gdzie powstają nowe przepisy wykorzystywane w kuchni molekularnej? W kuchni na zapleczu? W zaciszu domowym szefa kuchni? Żadne z powyższych. Przepisy są opracowywane, testowane i podawane na talerz w laboratorium! Dlatego, żeby gotować w ten sposób nie wystarczą jedynie sprane ręce, ale także umysł pełen wiedzy. Doktorat z fizyki czy chemii też by nie zawadził. Ta kuchnia reprezentuje potrawy raczej ekscentryczne, które nie wszystkim mogą przypaść do gustu, ale jest to pewnego rodzaju odskocznia od naszej codziennej diety. Póki, co jesteśmy głodni tu i teraz i chcemy jakieś dobre jedzenie z dowozem lub wybrać się do miłej restauracji. Zdecydowaliśmy się już na pewien rodzaj kuchni i co dalej? Czym kierujemy się jeszcze przy wyborze miejsca gdzie będziemy spożywać nasz następny posiłek? 

Podoba mi się i zostaję lub biorę dobre jedzenie na wynos.

Od czasu do czasu odwiedzamy nowo powstała restaurację lub taką, w której jeszcze po prostu nie byliśmy. Potrzebujemy odmiany nie tylko od jedzenia, ale także od tego samego miejsca. Wchodzimy i…zaczynamy oceniać. Jest to naturalną cechą ludzką, że wszystkie nowe doświadczenia przefiltrowujemy prze zbiór poprzednich. Zanim jeszcze usiądziemy do stolika już zaczynamy oceniać. Na pierwszy ogień idzie wystrój restauracji. Jeżeli ma ona swój klimat a kolory ścian nie przypominają nam o żadnej placówce państwowej zasiadamy na krześle i czekamy na dalszy rozwój wydarzeń zanim wydamy opinię końcową. Kolejnym walorem, jaki powinna posiadać dobra restauracja jest obsługa. Sprawni kelnerzy znający kartę dań na pamięć, którzy nie pozwalają na siebie długo czekać ani przed ani po zamówieniu to zdecydowany plus każdego lokalu.  Ostatecznie otrzymujemy nasze danie i po spróbowaniu wydajemy ostateczny werdykt: czy jeszcze tutaj wrócimy lub czy zamówimy stąd dobre jedzenie z dostawą. 

Dobre jedzenie w Gdyni. Gdzie go szukać?

Gdynia to miasto pełne kulinarnych niespodzianek gdzie prawie na każdej ulicy jest lokal godny polecenia.  Wszystko zależy, na co w danym momencie mamy ochotę. Jeżeli jest to pizza udajemy się na ulicę Amona 12 do restauracji Pizzeria La Sabarosa gdzie otrzymamy placek na grubym lub cienkim cieście z wybranymi przez nas składnikami jak i preferowanymi sosami. Gdy jednak mamy chęć na coś z rodzimej kuchni wybieramy lokal Minuta Osiem, który zachwyca przejrzystością karty oraz niewygórowanymi cenami a to wszystko jest podszyte przepysznym smakiem. Tak jak widać każdy znajdzie coś dla siebie. Wejdź na nasz portal i przekonaj się sam.