Mobile
Tablet
Narrow Desktop
Desktop
Wide Desktop
Super Wide Desktop
Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop
Zaloguj się

Chcesz zamówić pizze z dostawą w Gdyni?

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Pizza w Gdyni czy gdziekolwiek indziej na świecie jest daniem pysznym, ale także uniwersalnym. Na czym polega jej wszechstronność? Niezależnie od stanu społecznego, wyznania czy koloru skóry kochają ją wszyscy. Biedniejsi jedzą wersję podstawową a bogaci z dodatkiem, kawioru a nawet złota. Główną cechą pizzy jest jej prostota. Dobre ciasto, kilka dodatków i uczta gotowa. Ważne są składniki, które powinny być najlepszej jakości. Kariera pizzy ma swoje początki w Neapolu, ale jej losy były burzliwe zanim rozprzestrzeniła się na cały świat. Pizzerie w Gdyni serwują włoskie placki korzystając z tych samych receptur, co Włosi stąd też ich znakomity smak.

Może trudno będzie w to uwierzyć, ale pizza do lat 70 – 80 XX wieku była znana we Włoszech tylko w okolicach Neapolu. Dopiero, gdy zrobiła rundę po świecie, jej sława ogarnęła całe Włochy. Z Neapolu wpierw trafiła do Nowego Yorku by potem wrócić do Italii już w odświeżonej wersji. Gdy zaczęła się robić popularna w innych częściach kraju, każdy region wymyślał swoją autorską pizzę. Także w Rzymie piecze się ją nie bezpośrednio w piecu al. Na kwadratowej blaszce. Pizza Romana jest obłożona grubą warstwą warzyw jak cebula, karczochy, cukinia, bakłażan, kapary oraz papryką. Z kolei na Sycylii prym wiedzie pizza na grubym cieście z dużą ilością cebuli, anchois i czosnku. Na innej włoskiej wyspie – Sardynii, żadna pizza nie może obejść się bez karczochów, który jest ulubionym dodatkiem lokalnych fanów pizzy.  W Trydencie lubią pizzę z lokalnymi grzybami a w Apulii z owocami morza. Jednak to ta z Neapolu po dziś dzień jest wymieniana, jako ta najlepsza. Jednak poza miejscowymi mało, kto ma okazję często jej kosztować, dlatego też trzeba się ratować lokalnymi pizzeriami np. w Gdyni. Zanim jednak zamówimy pizzę online sprawdźmy w menu pizzerii czy ich pizza jest pieczona w piecu opalanym drewnem, będzie o tym informował napis - forno a legna. Znawcy pizzy twierdzą, że te najlepsze mają mało dodatków jak np. Margherita. Podobno zbyt wiele składników zabija smak sosu i ciasta, które są ważną częścią podczas delektowania się pizzą. W Gdyni pizza jest taka jak trzeba, pieczona w piecu opalanym drewnem a ilość dodatków jest w sam raz, więc, po co czekać zamów już teraz przez PizzaPortal. 

Z Włoszech na orbitę.

Zanim pizze poznał świat ona już święciła triumfy w Stanach Zjednoczonych. Pod koniec XIX wieku dwa miliony Włochów przypłynęło do USA w poszukiwaniu pracy oraz lepszego życia, wśród nich byli neapolitańczycy. Nie mając na początku zbyt wiele pieniędzy piekli oni pizzę i sprzedawali innym Włochom na ulicy. Po jakimś czasie danie to zyskało popularności trafiło do sklepikach i kawiarniach. W 1905 r. Gennaro Lombardi otworzył w Nowym Jorku na Spring Street pierwszą w Stanach pizzerię. Nowojorska pizza jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Zanim wybuchła II wojna światowa pizzą zajadali się tylko włoscy emigranci. Dopiero w latach 50’ XX wieku pizza zdobyła popularność w całym USA. Stało się tak za sprawą gwiazd, estrady oraz kina, włoskiego pochodzenia. Piosenkarze Frank Sinatra i Jimmy Durante czy gwiazda bejsbolu Joe DiMaggio we wszystkich wywiadach podkreślali, ze ich ulubionym daniem jest właśnie pizza. Nie minęło duża czasu zanim pojawiły się sieci restauracji serwujących pizzę. W 2001 roku pizza trafiła nawet w kosmos. Jedli ją astronauci na międzynarodowej stacji kosmicznej. Jednak nie trzeba opuszczać ziemi a nawet naszego kraju by zjeść pyszną pizzę. Wystarczy zamówić pizzę w Gdyni z dostawą do domu poprzez PizzaPortal i gotowe!

 

 

Dobra, bo nasza.

Do Polski pizza trafiła dopiero w latach 80’ XX wieku. Nie miała ona wtedy tak naprawdę za dużo wspólnego z dzisiejszą pizzą, ponieważ sklepy świeciły pustkami a ludzie byli dalecy od dobrobytu. Jednak dla chcącego nic trudnego, chęć spróbowania zagranicznej kuchni wygrał z niedostatkiem potrzebnych produktów. Pizze pieczone w domu bardziej przypominały puszyste placki drożdżowe. Dodatkami były produkty, jakie akurat, kto miał a na to wszystko szedł żółty ser. Później zaczęto na ulicach sprzedawać coś bardziej zbliżonego do pizzy, choć stworzonego z zupełnie innych produktów. Chodzi tutaj o zapiekankę. Szybko stała się ona klasykiem wśród fast foodów w Polsce. Była czymś pomiędzy pizzą a hamburgerem. Połowa podłużnej bułki z pieczarkami, posypana tartym serem. Zanim jeszcze pojawiły się u nas mikrofale, zapiekanki były pieczone na ruszcie piecyków elektrycznych. Jako sos oczywiście ketchup z rodzimych pomidorów lub ich substytutu. Co lepsze restauracje serwowały cos bardziej przypominającego pizzę, ale było ich naprawdę niewiele. Dzisiaj Polacy już nie eksperymentują w domach i zamawiają pizzę w np. Gdyni na dowóz.  Jak to zrobić? Wejdź na PizzaPortal lub skorzystaj z dedykowanej aplikacji na smartfona i zamów pizzę w Gdyni z dowozem do domu lub biura.