Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

Chcesz zamówić z włoskiej restauracji z dostawą w Gdyni?

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Każdy zapytany o to, z czym kojarzy mu się kuchnia włoska z automatu odpowie pizza albo spaghetti. Lecz kraj w kształcie kozaka na południu Europy ma znacznie więcej do zaoferowania niż się może wydawać.

Włochy dzielą się na dwadzieścia regionów a każdy z nich różni się od siebie kulinarnymi tradycjami oraz regionalnymi potrawami, z których jest dumny. Na przykład w Kampanii, region na południu Italii, jest wytwarzany najlepszy ser, mozzarella, którego smaku nie da potem zapomnieć. W Lombardii zaś, na północy, wielkim powarzeniem cieszy się ser Gorgonzola, którego nazwa pochodzi od małej miejscowości położonej niedaleko Mediolanu. Pomimo kulinarnych różnic Włochy mają w tej kwestii również kilka cech wspólnych. Na pewno jedną z nich jest zamiłowanie do warzyw. Znana nam bardzo dobrze w Polsce „włoszczyzna” trafiła do nas w XVI wieku za sprawą Bony Sfory, żony króla Zygmunta Starego. Dla mieszkańców Włoch jednak trzy inne warzywa święcą triumfy niezależnie gdzie się, w jakiej części kraju się znajdziemy. Są to: pomidory, cebula i czosnek. Bez nich nie powstałyby pyszne włoskie sosy jak na przykład pomidorowy do uwielbianego przez polaków spaghetti, nie było by też podkładu do pizzy. Również wiele włoskich zup opartych jest głównie na pomidorach jak na przykład minestrone. Rozmawiając o kuchni Włoch nie można oczywiście zapomnieć o przyprawach. Oregano i bazylia to dwie sztandarowe przyprawy, które można spotkać prawie w każdym włoskim daniu. Jest jeszcze coś, z czego włosi są bardzo dumni, jest tym - oliwa, która w szczególności na południu Włoch jest tematem nieskończonych rozmów i pochwał. 

Ten okrągły placek.

Jak widać różnorodność kuchni włoskiej jest przeogromna, ale nikt by się nią tak naprawdę nie interesował gdyby nie pizza. Jak powstała i skąd wzięła się na naszych stołach? Zanim była serwowana w tej formie, w jakiej znamy ją dzisiaj już w starożytności była okrągłym chlebkiem z ziołami i oliwą. Za miejsce jej narodzin określa się dziewiętnastowieczny Neapol a prawdziwą sławę zyskała dzięki królowej Włoch — Małgorzacie. Rozsmakowała się w niej do tego stopnia, że do dzisiaj, możemy zamawiać pizzę o nazwie nadanej na jej cześć, Margherita. 

Tradycyjnie lub w nowej formie.

W Gdyni jest kilka naprawdę świetnych restauracji włoskich. Jedną z nich jest Pizzeria La Sabarosa.  Można zamówić tam tradycyjną pizzę albo odejść trochę od kanonu i poeksperymentować. Zamiast sos pomidorowego, jako podkładu można zamówić sos barbecue. Podobnie jest w całym menu. Jednak to tylko jedna z wielu restauracji włoskich w Gdyni. Wejdź na PizzaPortal i wybierz coś dla siebie!