Zaloguj się

Gruzińskie Smaki - zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Gruzińskie Smaki we Wrocławiu – góry dobrego jedzenia i morze świetnego smaku!

Kuchnia gruzińska jest bardzo bogata w różne smaki dzięki dużemu zróżnicowaniu ukształtowania terenu. Są tam wysokie góry pokryte lodem, obszary w pełni zalesione jak i nadmorskie riwiery. Podobna różnorodność występuje w kuchni, który musi zaspokajać konkretne potrzeby żywieniowe powodowane panującym klimatem. Jakie smaki królują w kuchni gruzińskiej można się przekonać jadąc do Gruzji lub zamówić posiłek z sieci Gruzińskie Smaki we Wrocławiu poprzez stronę PizzaPortal.pl lub korzystając z dedykowanej aplikacji na smartfona. Zanim zrobicie, którekolwiek z powyższych zapoznajcie się z tym małym przewodnikiem po gruzińskiej kuchni.

Zacznijmy od terenów górzystych, gdzie na ogromnych pastwiskach pasą się owce, kozy oraz krowy z których pozyskuje się soczyste mięso. Na tych samych zboczach rosną owoce cytrusowe, winogrona oraz warzywa jak bakłażan, papryka i pomidory. Z kolei gruzińskie lasy obfitują w dziczyznę a jeziora i rzeki w ryby. Dużą rolę w kuchni gruzińskiej odgrywają przekąski. Najbardziej znaną, również w Polsce, jest chaczapuri, czyli drożdżowy placek wypełniony serem. Jego smak zależy głównie od rodzaju sera, który może się różnić, w zależności od preferencji piekarza. Poza nadzieniem, niektóre jego wersje mają też inny kształt niż oryginalny. Weźmy np. wersję adżarską, w której placek formowany jest w kształt łódeczki, ser wypełnia jej środek. Na wierzch jeszcze dodaje się jeszcze lekko ścięte jajko. W dużej mierze to dzięki chaczapuri, kuchnia gruzińska zdobyła popularność oraz uznanie na świecie. Kolejna ważna rzecz w kuchni gruzińskiej to aromatyczne przyprawy. Bez nich potrawy nie były by tak zróżnicowane. Najważniejsze z nich to: koper, ostra i słodka papryka, liście laurowe, imbir, goździki, cynamon, mięta, tymianek, estragon, bazylia, rozmaryn, cząber, szafran, kminek a także czosnek. Poza ziołami i przyprawami na ozdobę, ale także dla smaku dodawane są orzechy włoskie, laskowe i migdały. W wielu przypadkach te dodatki stanowią również podstawę deseru. Dobrze doprawione potrawy to specjalność sieci Gruzińskie Smaki we Wrocławiu, z której zamówisz poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Gruzińskie Smaki we Wrocławiu – posiłek pełen jedzenia

Dla Gruzinów najważniejszym posiłkiem dnia jest… kolacja, zwana inaczej – „suprą”. To jedyny posiłek, który jest naprawdę obfity. Czasami jest on połączony z huczną biesiadą. Podczas kolacji stoły uginają się od potraw jak przystawki, zupy, dania mięsne i warzywne. Każdy znajdzie podczas takiej uczty coś dla siebie, niezależnie czy je się mięso czy jest się wegetarianinem. Wszystkie potrawy popija się gruzińskim winem, którym raczy się cały świat. Podczas supry wznosi się toasty kielichem pełnym winem. Większość z nich dotyczy życia, przyjaźni, miłości i braterstwa.  Cały przebieg kolacji nadzoruje Tamada, czyli mistrz ceremonii, zazwyczaj jest to gospodarz kolacji. To on zezwala na toasty a także dba by nikt nie przesadził z winem lub nie wypił go zbyt mało.  Menu Gruzińskie Smaki jest pełne pysznych potraw, więc i wy możecie urządzić sobie prawdziwą ucztę we własnym domu!

Gruzińskie Smaki we Wrocławiu – danie główne

Przystawki za nami pora na danie główne. Zacznijmy od potraw typowo warzywnych. Kuchnia gruzińska to jedna z tych, w której wegetarianie mają pole do popisu. Bardzo popularne są dania z czerwonej fasoli zwanej lobio. Podaje się ją z orzechami, pomidorami oraz ostrą papryką. Fasola sprawia, że potrawa ta jest bardzo sycąca a pozostałe dodatki dbają o dobry smak. Inną bezmięsną potrawą są pierogi – Chinkami. Wyglądają jak małe sakiewki, które kryją przeróżne nadzienie. Phali to z kolei pasty z jednego warzywa, które serwuje się jako sałatki. Jeżeli chodzi o dania mięsne to króluje wśród nich drób, cielęcina, baranina oraz wołowina. Serwuje się je na wiele sposobów od sałatek aż po szaszłyki. Do mięs podaje się pastę adżika z papryki, czosnku, ziół oraz orzechów włoskich. Tradycyjnym daniem jest kurczak marynowany i pieczony w mleku z czosnkiem. Cielęcinę piecze się w folii i podaje ją z sosem śmietanowo-pieczarkowym. Nabrałeś apetytu na kuchnię gruzińską? To zamów z dostawą z Gruzińskie Smaki do domu lub pracy już teraz!