Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

Chcesz zamówić z Pizza Dominium z dostawą w Gdańsku?

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Pizza Dominium Gdańsk - wybitne, włoskie smaki w najlepszym wydaniu

Pizza, jaka jest każdy widzi, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że w każdej pizzerii ma ona indywidualny proces powstawania. Jedni wyrabiają ciasto w maszynie inni wyłącznie ręcznie. Czasem kolejność dodawania składników różni się od siebie. Takie różnice można by wymieniać bez końca, ale jak to jest w przypadku pizzerii Gusto dominium w Gdańsku?

Wszystko zaczyna się od ciasta. Zaczynamy od pokruszenia drożdży, dodajemy cukier do tego dwie łyżki mąki oraz niewielką ilość wody, tak z pół szklanki. Teraz zostawiamy taki zaczyn na ciasto w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia. Gdy drożdże już wyrosły, możemy teraz przesiać mąka i ugnieść ją z nimi dodając trochę wody i szczyptę soli. Kiedy mamy już jednolitą masę, można dodać odrobinę oliwy. Przyszła pora na wyrabianie ciasta. Trzeba się do tego zabrać w odpowiedni sposób. Ruchy muszą być zdecydowane i szybkie, aby ciasto nie straciło swojej sprężystości. Wyrabiane ciasto podsypuje się mąką żeby pozostało elastyczne i gładkie, dzięki temu lepiej odchodzi od dłoni. Układ palców na przyszłej pizzy podczas wyrabiania ciasta też jest bardzo ważny. Obie dłonie powinny znajdować się na cieście tak, aby środkowe palce stykały się formując brzegi na około półtora centymetra. Palce powinny przesuwać się po powierzchni pizzy w taki sposób, aby nie dotykały jej środka. W zależności, która ręka jest dominująca w tą stronę obraca się ciasto. Podczas tej czynności używa się wyłącznie nadgarstków a nie całych rąk. W tym momencie decydujemy, jaką średnicę będzie miała pizza. Jedną ręką przytrzymujemy ciasto, gdy druga w tym samym czasie je rozciąga. Ważne jest, żeby blat, na, którym pracujemy z ciastem był mocno obsypany mąką, to samo tyczy się samego ciasta. Rozciągać ciasto no dobrze, ale jak dokładnie? Oto kilka wskazówek. Powierzchnię pizzy musimy potraktować jak tarczę zegara. Dłoń, którą rozciągamy ciasto ustawiamy na godzinę trzecią, środkowymi palcami zawsze wracamy na godzinę dwunastą, gdy wykonamy pełny obrót ciasta. Potem musimy odwrócić placek na drugą stronę w ten sposób wokół brzegów utworzy się tak dobrze znane w każde pizzy obramowanie. Jeżeli ciasto ciężko „chodzi ‘ po blacie stołu oznacza toż, że nie jest on podsypany wystarczającą ilością mąki. Pizza już prawie gotowa. Sprawdź efekt końcowy i zamów z Dominium z dostawą do domu.

Najlepsze ciasto w pizzerii Dominium

Każde ciasto poza rozciąganie należy uklepać zanim trafią na nie sos i dodatki. Aby to zrobić trzeba delikatnie unieść ciasto i w powietrzu uklepywać je równomiernymi ruchami, za każdym razem obracając placek. Podczas tej czynności nasze palce powinny w pełni rozprostowane jednak same dłonie muszą być lekko zgięte tak, aby nie rozciągnąć środka pizzy. Sam środek pozostaje nietknięty. Teraz pora na przełożenie placka na posmarowaną oliwą blachę. Nadszedł czas na posmarowanie ciasta sosem. Nabieramy odpowiednią ilość sosu łyżką, najlepsza do tego jest chochla, i wylewamy na sam środek pizzy. Aby sos pokrył całą powierzchnie placka, poza brzegami oczywiście, wykonujemy trzy okrężne ruchy. Gdy pizza jest już pokryta sosem możemy zacząć posypywać ją serem. W celu stosuje się metodę na tzw. Solniczkę, - czyli sypiemy serem z góry na każdy fragment placka. Alternatywą jest „sianie” sera, czyli ruchem wahadłowym rozrzucamy ser niczym nasiona zbóż.

Z pizzą Dominium Ci się upiecze

Aby wyszła nam pizza idealna, czas pieczenia oraz temperatura w piecu muszą być odpowiednie. W warunkach domowych pizza piecze się w temperaturze około 220 stopni Celsjusza w czasie 15-20 minut. W pizzerii zaś ten czas jest krótszy a temperatura wyższa. Przy około 500 stopniach pizza upiecze się idealnie w około dwie minuty. W pizzerii Dominium bogate menu zadowoli każdego miłośnika włoskich placków. Zamów już teraz z Dominium z dowozem do domu. Nie czekaj, wejdź na PizzaPortal i ciesz się smakiem ulubionej pizzy!