Zaloguj się

Halopizza.pl. Zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Halopizza.pl – są wypieki i jest smak!

Gdyby nie chleb nie było pizzy, która powstała z tych samych składników i pieczona jest w piecu, który służył właśnie do wypieku chleba. Historia tego pieczywa sięga tysięcy lat, jest on jednym z podstawowych produktów żywnościowych w diecie człowieka. Pełni on również role symboliczną w religii oraz jest kluczowym elementem kilku polskich tradycji. Zapach świeżo upieczonego chleba od zawsze gromadził ludzi razem, którym potem się dzielono. Jest nawet powiedzenie – wyjechać za chlebem. Jak widać chleb pełnił i nadal pełni wielka rolę w naszym życiu, ale skąd się tak dokładnie wziął i jaka jest jego historia? Dowiecie się z tekstu poniżej. A pyszną pizzę, która istnieje dzięki chlebowi zamówicie z restauracji Halopizza.pl poprzez stronę, PizzaPortal.pl.

 

Jak można znaleźć w wielu źródłach historycznych, chleb wypiekany jest już od VI wieku p.n.e. Tam gdzie były zboża był i chleb. Ludzie nauczyli się przerabiać je na mąkę a potem to już była tylko kwestia czasu zanim zamieniali ją w pyszne bochenki. Jednak w międzyczasie chleb jedzono w postaci mącznej pasty, dopiero później odkryto, że można ją piec w ognisku a potem już w piecu. Nie znano wtedy żadnych drożdży ani spulchniaczy, więc chleb był płaskim plackiem, który rozrywano na części i jedzono z dodatkami. Do dzisiaj je się go w takiej formie w Meksyku, jako tortille, w krajach arabskich – pitę a w Indiach jest to naan. Gdy odkryto zaczyn, czyli sfermentowaną mieszaninę mąki i wody, chleb zmienił swoją formę. Chleb zaczął być pulchny, powstały pierwsze bochenki. Był to przełom, jeżeli chodzi o wypiek pieczywa. Wraz z formą zmieniły się również funkcje chleba, który teraz służył, jako sztućce a nawet talerz. Maczano go w zupach, sosach oraz winie. Z czasem, gdy powstawały coraz to bardziej skomplikowane dania chleb zszedł na drugi plan i stał się pożywieniem biednych. Arystokracja i bogaci również jedli wypieki, ale w ich przypadku były to ciasta. Chleb był także symbolem religijnym - w religii chrześcijańskiej symbolizuje ciało Chrystusa. W Polsce - kraju o katolickich korzeniach - dla wielu ludzi chleb jest świętością. Chleba się nie wyrzuca, nad chlebem czyni się znak krzyża, chlebem się dzieli, chlebem i solą wita się gości i nowożeńców. Chleb był i jest ważny w naszym życiu, ale warto zastąpić go czasem innym wypiekiem jak np. pizza, która zamówisz z dostawą z Halopizza.pl ze strony PizzaPortal.pl.

Halopizza.pl – na co dzień i od święta.

Chleb gości w naszym codziennym menu, wiele osób nie wyobraża sobie bez niego nawet jednego dnia. Ten świeży, prosto z piekarni jest szczególnie kuszący. Ma piękny aromat w dodatku chrupie tak, że chce się jeść go jeszcze więcej. W dodatku obecnie mamy tyle rodzajów chleba do wyboru; razowe, pełnoziarniste, ziołowe, pszenne, z ziarnem, z suszonymi owocami a nawet warzywami. Również chleb przybiera rozmaite kształty i formy, że aż ciężko się zdecydować. Na pewno jest, z czego wybierać. Sporo osób szuka teraz chleba naturalnego, wypiekanego według receptur naszych przodków, czyli wypieków tradycyjnych. W Naszym kraju istnieje lista produktów tradycyjnych, na którym znajduje się pieczywo m.in. chleb wypiekany w sposób typowy dla danego regionu. Żeby produkt trafi na tą listę musi zasłużyć a konkretnie spełnić warunki jak np. oryginalność receptury. Kontrolę na tym procesem sprawuje Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, podległy bezpośrednio Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ich celem jest walka z zafałszowanymi produktami i ochrona konsumentów. Wydają oni również znaki, jakości i certyfikaty świadczące o oryginalności produktów. W menu Halopizza.pl znajdziecie potrawy na bazie tylko oryginalnych receptur.

Halopizza.pl – chleb jest zdrowy!

Chleb może być dobrym punktem zdrowej diety. Oczywiście pod warunkiem, że wybierzemy odpowiedni rodzaj chleba. Tradycyjny lub ekologiczny, wypiekany z mąki bio, jest dużo droższy niż normalny jednak warto zapłacić odrobinę więcej gdyż wtedy mamy gwarancję prawdziwego smaku i najlepszych składników. Poza tym takie pieczywo jest zdrowsze, bogate w składniki odżywcze a gdy jest wykonane jeszcze z mąki razowej lub pełnoziarnistej z dodatkami nasion lub owoców to pozytywnie wpłynie na nasz układ trawienny. Takie chleby, dzięki wysokiej, jakości składnikom, mają dłuższy czas przydatności do spożycia. Można go zostawić na kilka dni i nie spleśnieje, co najwyżej stanie się czerstwy. Zdrowy chleb można upiec w domu, który na pewno będzie wyśmienicie smakował, ale również przywoła szczęśliwe wspomnienia z dzieciństwa. Pizzę też można upiec w domu, ale, po co skoro mogą to za nas zrobić profesjonaliści. Zamów z Halopizza.pl z dostawą poprzez stronę PizzaPortal.pl.