Chilli w różnych odsłonach

Odkryj zastosowanie najsłynniejszej przyprawy świata i zobacz do czego jest stosowana. Wszystko o chilli znajdziesz w jednym miejscu!

Ciekawostki związane z chilli

  • ta ostra papryczka pochodzi z Ameryki Środkowej. A jej smak rozpowszechnił się najszybciej w Azji oraz Afryce, a dopiero później trafił do Europy;
  • typowa 4-osobowa rodzina w Indiach do obiadu zjada garść chilli marynowanych w całości, do tego dodaje pieprze Cayenne, zielone chilli oraz miskę świeżych ostrych papryk, jako zagryzka do obiadu;
  • ¼ populacji świata je papryczki przynajmniej raz dziennie;
  • jedząc chilli człowiek spala nawet 45 kcal więcej niż w przypadku jedzenia łagodniejszych potraw;
  • w samym Meksyku istnieje ponad 140 odmian tej ostrej przyprawy;
  • Tajlandczycy spożywają dziennie największą ilość papryczki – 5 g na osobę;
  • w chilli najostrzejsze są nasiona oraz jej wewnętrzne błony. Po ich usunięciu skala ostrości zmniejsza się o 50%;
  • im mniejsza papryczka, tym ostrzejsza. Tak samo jest z chilli suszonym – ostrzejsze jest od świeżej papryczki;
  • spożywanie chilli może być uzależniające. Wszystko przez substancję P, jaka wypuszczana jest podczas jedzenia chilli. Uwalniają się wtedy endorfiny, które działają na komórki mózgu niczym morfina;
  • ostre sosy nie są tuczące!
  • chroni przed skutkami ubocznymi zażywania aspiryny, a także zapobiega wrzodom;
  • to owoce, a nie warzywa;
  • to także afrodyzjak, często stosowany na Karaibach.

A jakie Wy znacie zastosowanie i ciekawostki związane z jedną z najostrzejszych przypraw?

 

 

One Comment

Dodaj komentarz

(*) Required, Your email will not be published

*