Czekolada dobra na jesienną chandrę

czekolada

Mleczna, gorzka, a może z orzechami? Bez względu na rodzaj – tak samo pyszna i tak samo „uzależniająca”. Czekolada, bo o niej mowa, nie bez powodu nazywana jest lekiem na wszystkie smutki. Sprawdźcie, ile ma kalorii i dlaczego warto ją jeść.

Czekolada występuje w czterech podstawowych rodzajach. Wyróżniamy czekoladę gorzką, deserową, mleczną i białą. Oprócz tego, na rynku dostępny jest szereg wszelakich czekoladowych miksów, stworzonych na bazie powyższych rodzajów. Są to czekolady: orzechowe, bakaliowe, owocowe, likierowe i wiele innych.

Jeśli sięgając po czekoladę macie na uwadze choć trochę względy zdrowotne, warto zwrócić uwagę na zawartość w składzie dwóch składników: kakao i cukru. Im więcej masy kakaowej w czekoladzie, tym lepiej. Z cukrem wręcz przeciwnie: im mniej cukru w składzie, tym lepiej. Najbardziej niezdrowe ze wszystkich są czekolady nadziewane, bo zawierają najwięcej cukru i konserwantów.

czekolada

Poznajcie 3 powody, dla których warto jeść czekoladę:

  1. Jest spośród wszystkich słodyczy najmniej niebezpieczna dla zębów, mało tego, zawiera substancje zapobiegające próchnicy!
  2. Posiada składniki podnoszące poziom serotoniny we krwi, czyli hormonu odpowiedzialnego za nasz dobry humor.
  3. Poprawia koncentrację, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, spowalnia procesy starzenia, obniża ciśnienie krwi.

Jeśli już jesteście przekonani o dobrodziejstwach płynących ze spożywania czekolady, nie zapomnijcie o zdrowym rozsądku. Optymalna dzienna ilość czekolady, jaką powinniśmy jeść, to jedna, dwie kostki. Chodzi oczywiście o czekoladę dobrej jakości, z dużą zawartością kakao. Zwiększając tę ilość do połowy tabliczki dziennie (mającej średnio 250 kcal), po roku będziemy ważyć 14 kg więcej!

Czekoladowe ciekawostki:

  • 12 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Czekolady.
  • W niemieckiej Kolonii znajduje się muzeum poświęcone historii czekolady.
  • Pierwsza tabliczka czekolady została zrobiona w Anglii w 1842 roku, przez firmę Cadbury.
  • To, jaką czekoladę lubimy najbardziej pokazuje, jakim typem osobowości jesteśmy ;> I tak po mleczną najczęściej sięgają romantycy, po gorzką koneserzy, białą wybierają niezdecydowani, z nadzieniem kawowym niecierpliwi, z nadzieniem toffi osoby zmysłowe, a z pomarańczowym osoby odpowiedzialne.
  • Czekolady nie wolno podawać zwierzętom. Ich organizmy nie są przystosowane do rozkładu zawartego w niej alkaloidu – teobrominy. Spożycie czekolady może wywołać u zwierząt drgawki, zawał serca, a nawet śmierć.

Gdy dopadnie Was jesienna chandra, nie zapomnijcie zajrzeć na nasz portal. Na pewno znajdziecie w swojej okolicy restauracje, które serwują przepyszne, także czekoladowe, desery z dostawą! Mniam!

 

Dodaj komentarz

(*) Required, Your email will not be published

*