Świętujcie z nami Dzień Makaronu!

dzień makaronu

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Makaronu! Polacy kochają włoską kuchnię. Najpopularniejsza jest oczywiście pizza, jednak zaraz po tym włoskim przysmaku, najchętniej zamawiają właśnie pasty!

25 października to szczególna data dla wszystkich miłośników makaronu, a jest ich wielu! W tym roku Światowy Dzień Makaronu przypada w niedzielę, to świetna okazja, aby wspólnie z całą rodziną skosztować włoskich specjałów! Jeśli każdy z członków familii gustuje w innym makaronie lub sosie, jest na to rada! Świętujcie z nami! Zamówcie online ulubione pasty, bo u nas jest w czym wybierać ;>

dzień makaronu

Rodzajów makaronu jest wiele. Dzień Makaronu to dobry czas na to, aby zgłębić wiedzę na ich temat. Warto znać ich podział, ale także znaczenie nazwy, odpowiedni czas gotowania, a przede wszystkim porady dotyczące serwowania! Sprawdźcie! Dobierzcie do ulubionego makaronu pasujący sos i zafundujcie sobie smaczny oraz syty obiad!

KLASYKA GATUNKU

Carbonara i bolognese, to dwa makaronowe dania, które zna każdy, najczęściej łączy się je ze spaghetti! Tajemnica pierwszego z nich tkwi w boczku, żółtkach, parmezanie, serze owczym pecorino, oliwie, soli i pieprzu. Natomiast spaghetti bolognese, wywodzące się z włoskiej Bolonii, to mieszanka drobno pokrojonego mięsa, pomidorów i warzyw. Podobno sekretem prawdziwego bolońskiego sosu jest jego powolne, długie gotowanie.

dzień makaronu

Ci, którzy nie lubią długiego, ciągnącego się spaghetti również znajdą coś dla siebie! Idealną propozycją będą duże prostokątne płaty makaronu, przekładane na przemian warstwami pysznego, gorącego farszu, czyli lasagne.

dzień makaronu

NUTKA EKSTRAWAGANCJI

Chociaż rodowici Włosi są wierni tradycji i przestrzegają zasad przygotowywania makaronów, a także łączenia ich poszczególnych rodzajów z odpowiednimi składnikami i sosami, to my w Polsce, lubimy czasem odejść od utartych smakowych schematów. Dlatego w menu restauracji dużą popularnością cieszą się pasty z różnymi dodatkami. Dlaczego nie zjeść makaronu z zielonym groszkiem lub nie zamówić go z sosem śmietanowo-koperkowym z krewetkami?

dzień makaronu

POLSKIE SMAKI WE WŁOSKICH MAKARONACH

Jesienną porą dobrym rozwiązaniem są sosy z grzybami! Kto nie miałby ochoty na tagliatelle z kurkami lub borowikami? Może mniej wykwintną, ale równie pyszną propozycją są pieczarki! Znakomicie smakują zarówno dodane do sosu, ale także jako główny składnik farszu w pierożkach tortelloni!

dzień makaronu

O rodzajach makaronu, odpowiednich sosach, sposobach ich przygotowania i przechowywania krąży wiele mitów. Jednak my się z nimi rozprawiliśmy! Zapoznajcie się z naszymi poradami, a na pewno będziecie umieli bez problemu ocenić i docenić dobrze przyrządzoną pastę!

Świętujcie ze smakiem Światowy Dzień Makaronu!

Dodaj komentarz

(*) Required, Your email will not be published

*