FIT grill – warzywa w nowej odsłonie!

Wiosna już w pełnym rozkwicie – czas odkurzyć zalegajacy w garażu grill! Z tej okazji prezentujemy Wam przewodnik po zdrowym grillowaniu – w roli głównej warzywa. A Ci z Was, którzy już mają za sobą pierwsze, tegoroczne grillowanie, mogą urozmaicać swoje kolejne posiłki tymi smacznymi bombami witaminowymi.

1. Szparagi i grill? Dlaczego nie!

Zielone (lub białe), młode, świeże – szparagi, warzywa niepozorne, ze swojej prostoty czerpią siłę. Ich grillowanie jest dziecinnie proste: wystarczy szparagi umyć, ułamać drewniane nóżki i wstawić na grilla! Jeśli chcecie szapragom nadać bardziej wyrazisty smak, proponujemy nasączyć je marynatą z oliwy, soli, pieprzu i ulubionych przypraw. Homemade Healthy Baked Asparagus

2. Dynia na słodko, dynia na słono

Dorodną, kolorową dynię możemy przygotować na wiele sposobów. Jeżeli wolimy dynię na słono, wystarczy skropić ją oliwą, posolić, dodać świeżego rozmarynu i położyć na grillu. Ciekawa może być również słodka wersja: dynię można skropić oliwą, pospać cynamonem oraz imbirem. Tak aromatyczne danie zadowoli każdego smakosza! Gebackener Kürbis mit Ofenkäse

3. Południowy ziemniak na polskim grillu…

… czyli batat. Ziemniak słodki w smaku, bardzo delikatny, doskonale sprawdzi się na grillu! Bataty mają dość mączystą konsystencję, dlatego należy pilnować, żeby nie pozostawały na grillu zbyt długo. Ciekawym dodatkiem do batata będzie sałatka z rukoli i sera camembert.

4. Bakłażan, czyli twardziel na grillu

Oberżyna na pierwszy rzut oka nie jest zbyt zachęcającym warzywem: twarda, neutralna, mało aromatyczna. Jednak grill sprawi, że nabierze pięknego koloru, delikatności i smaku! Gotowe bakłażany warto również doprawić odrobiną mięty i ulubionego sera: fety, camembert czy brie. Vegetarian burger with cheese, eggplant and pesto

5. Słoneczna kukurydza na gorąco

Kukurydzę wrzucamy na grill w kolbie, czy raczej w kilku zewnętrznych liściach, z odrobiną masła i soli. Jest trochę bardziej skomplikowana w przyrządzaniu: kukurydzę należy najpierw obrać z włókien. Jednak słodki, słoneczny smak grillowanej kukurydzy zrekompensuje każde trudy! Zapraszamy Was do zdrowego grillowania – warto! Jeśli jednak wolicie zdać się na innych – po prostu zamówcie pyszne warzywa online ;)

Dodaj komentarz

(*) Required, Your email will not be published

*