Makaron Dan Dan

Makaron Dan Dan

Makaron Dan Dan to jedno z najbardziej charakterystycznych i najsłynniejszych dań kuchni chińskiej. Potrawa składa się z ugotowanego chińskiego makaronu, bardzo ostrego czerwonego sosu, przetworzonych warzyw i posypki ze smażonego, mielonego mięsa. Zazwyczaj to wieprzowina (tradycyjnie z górnej części wieprzowych nóżek), rzadziej wołowina lub drób.

Oryginalny makaron Dan Dan jest niezwykle pikantny, aromatyczny, chrupiący i – za sprawą zastosowania syczuańskiego pieprzu – przyprawia o delikatne odrętwienie języka. Współcześnie makaron Dan Dan znajdziemy w menu niemal każdej syczuańskiej restauracji, zarówno w tych drogich, jak i bardziej przystępnych. Przez długi czas była to potrawa typowo uliczna, tania i przeznaczona dla ubogich, ciężko pracujących mieszkańców prowincji Syczuan.

Z jakich składników przygotowuje się makaron Dan Dan?

Dokładne przepisy na ten makaron po chińsku mogą różnić się ze względu na region i indywidualne preferencje kucharza. Podstawowymi składnikami makaronu Dan Dan są:

  • Ugotowany makaron – tutaj bez zaskoczeń.
  • Pikantny sos przyrządzany z mieszanki sosu sojowego, oleju arachidowego z przesmażonym chili (oleju chili), pasty sezamowej i pieprzu syczuańskiego. Wbrew nazwie pieprz syczuański nie należy do rodziny pieprzowatych; jest to zewnętrzna łupina jagody żółtokrzewu pieprzowego.
  • Konserwowane warzywa: ya cai lub zha cai. Ya cai powstaje z górnej części łodygi gorczycy sarepskiej (kapusty sitowatej), a zha cai z dolnej. Ya cai jest zdecydowanie bardziej pikantne od zha cai. Do kiszenia wykorzystuje się zgrubienia na łodygach, w przypadku zha cai nawet wielkości pięści. Fragmenty roślin są solone, prasowane, suszone i pokrywane ostrą pastą z chili, a następnie fermentują w terakotowych naczyniach. Technika przyrządzania ya cai i zha cai przypomina proces przygotowywania koreańskiego kimchi. Marynowanie i konserwowanie warzyw to tradycyjnie jedno z codziennych zajęć gospodyń domowych w prowincji Syczuan.
  • Posypka ze smażonej mielonej wieprzowiny (ewentualnie z drobiu lub wołowiny)
  • Częstymi dodatkami do chińskiego makaronu Dan Dan są także posiekana szalotka, smażona fasola sojowa lub groszek.

Skąd wzięła się nazwa makaronu Dan Dan?

Makaron Dan Dan początkowo serwowany był przez ulicznych sprzedawców, krążących po wąskich i krętych alejkach syczuańskich miast, pośród ubogich domostw i lichych kramów. Aby ułatwić sobie pracę, wszystko, co było potrzebne do wydawania porcji Dan Dan, nosili oni na przerzuconych przez ramię bambusowych kijach. Zazwyczaj na jednym końcu bambusowego pałąka zawieszano kosz z miedzianym wokiem (podzielonym przegrodą na dwie części, tak aby osobno przyrządzać makaron i mięso), a na drugim garnki z sosem.

„Makaron niesiony na drągu”

Nazwa Dan Dan nawiązuje właśnie do tego sposobu transportowania i wydawania potraw. Dan oznacza bambusowe nosidło, a Dan Dan dosłownie przetłumaczyć można jako makaron niesiony na drągu. Lepszym wyborem wydaję się jednak tłumaczenie nazwy Dan Dan po prostu jako makaron od ulicznych sprzedawców. Wędrujący biednymi ulicami Chongqing, Chengdu lub Zigong handlarze zwykli wabić klientelę okrzykiem: Dandan mian! Najsłynniejszym sprzedawcą Dan Dan jest Chen Baobao, który działał w mieście Zigong mniej więcej od 1841 roku.

Jak podaje się makaron Dan Dan?

Chiński makaron Dan Dan tradycyjnie podaje się w niewielkich miseczkach, odpowiadających jednej porcji określanej jako liang. Do miski wpierw wlewa się sos, następnie wkłada do niej makaron, a całość posypuje się z wierzchu mięsem. Bezpośrednio przed jedzeniem należy przemieszać zawartość miseczki pałeczkami, aby uwolnić pełnię smaku i aromatu poszczególnych składników.

Błędem jest podawanie Dan Dan w zbyt dużych miskach, np. w takich, jakich używa się do japońskiego ramenu. Porcja makaronu Dan Dan musi być niewielka, gdyż duża część przyjemności z jedzenia tego specjału polega na tym, że przez cały czas konsumpcji pozostaje on gorący. Dodatkowo smakuje najlepiej, gdy mięsna posypka nie nasiąka sosem i zachowuje swoją chrupkość.

Ile kalorii zawiera porcja makaronu Dan Dan?

Ważąca 178 gramów porcja zawiera:

Kalorie 392
Całkowita zawartość tłuszczu 22 g
Węglowodany 38 g
Białko 12 g

Dania podobne do makaronu Dan Dan

Sos wykorzystywany do Dan Dan często podawany jest z gotowanym kurczakiem. Takie danie nazywa się wówczas bonbon lub bangbang. W kuchni tajwańskiej oraz amerykańskiej wersji kuchni chińskiej nierzadko do chińskiego makaronu dodaje się masło orzechowe. Amerykańska odmiana Dan Dan jest zazwyczaj słodsza i mniej ostra niż chiński pierwowzór oraz charakteryzuje się gęstszą konsystencją.