Burek

Jest to rodzaj ciasta z nadzieniem mięsnym lub warzywnym. Swoim kształtem przypomina naleśnika z farszem. Zajadają się nim mieszkańcy całej Turcji oraz kilku państw sąsiadujących. Burek jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni tureckiej.

Jedna z teorii mówi, że burek powstał w czasach, gdy Turcja była jeszcze imperium osmańskim. Inna, że stało się to odrobinę później, gdy te tereny były rządzone przez rzymian. Jest jeszcze trzecia wersja, że burek stworzyli Turcy mieszkający w centralnej Azji. Migrując do Anatolii przywieźli przepis na burek ze sobą. W czasach Bizancjum istniała podobna potrawa o nazwie -plakountas tetyronmenmous, która podobnie jak burek składała się z warstw ciasta zapieczonego z serem. Niezależnie, która wersja jest prawdziwa burek rozprzestrzenił się również do państw, które były kiedy pod władaniem imperium osmańskiego. To obejmuje: Północną Afrykę, Bałkany, Chorwację, Serbię, Bułgarię, Węgry oraz Albanię. Każdy z tych krajów zaadoptował to danie oraz zmienił pod kątem lokalnych produktów.

Czym jest burek?

Danie to znane jest pod wieloma nazwami jak: byrek, börek, boereg, piroq. Niezależnie jak się na nie mówi bazę ma zawsze taką samą. Jest to cienkie ciasto o nazwie Yufka, które powstaje z mąki, wody oraz soli. Ciasto to wielokrotnie się składa zanim będzie faszerowane. W wersji mięsnej nadzienie składa się z mięsa mielonego, przeważnie baraniny lub jagnięciny a także kiełbasy. W opcji wegetariańskie w środku znajdą się ser feta, ziemniaki, szpinak, pietruszka, kapusta. Do najpopularniejszych odmian tego dania należą:

  • Su böreği – warstwowe ciasto z nadzieniem z sera feta, natki pietruszki i oliwy. Całość jest gotowana a przed podaniem smaruje się burki masłem.
  • Sigara böreği – może być jedną z przystawek w zestawie meze albo danie śniadaniowym. Wypełnia się samym serem feta. Kształtem przypomina cygaro, stąd też jego nazwa.
  • Kol böreği – jest typowa wersja burka serwowana w domach. Ciasto yufka jest rolowane w kształt długiej tuby poczym zwijane w jak skorupa ślimaka. Nadzienie różni za każdym razem może się różnić, w zależności od upodobań kucharza.
  • Laz böreği – to słodka wersja burka. Wypełnieniem tutaj jest pudding zwany – muhallebi.
  • Çiğ börek – podobnie ja wersja kol jest zwijany w koło. Wypełnia się go surowym mięsem mielonym i smaży w głębokim oleju.

Jak przygotować burek?

Wpierw przygotowuje się ciasto z wody, mąki i soli. Sekretem dobrego burka jest długo wyrabiane ciasto. Gdy ma ono już odpowiednią fakturę tzn. jest elastyczne, miękkie i nie klei się do rąk smaruje się je oliwą z oliwek i zostawia do wyrośnięcia na 30min w jakimś ciepły miejscu.  Po tym czasie ciasto należy rozwałkować na placek podobny do dużej pizzy. Gdy jest on już gotowy, ciasto ponownie smaruje się oliwą. Oliwa powoduje, że ciasto jest bardziej elastyczne, więc przy dalszym wałkowaniu zwiększy swój rozmiar bez przerywania się. Ostatecznie ciasto ma być cienkie jak papier i odrobinę przezroczyste. Pora na farsz. Niezależnie czy jest on mięsny czy warzywny albo nawet słodki nakłada się go wzdłuż dłuższego brzegu yufki. Ciastem robi się zakładkę na farsz a później roluje całość. Gdy już całość jest zwinięta i wygląda jak długa cienka kiełbasa zwiją się ja w kształt ślimaka lub kroi na 15cm odcinki, które również zwija w ten kształt. Przed pieczeniem wierzch ciasta smaruje się oliwą. Piecze się go w temperaturze 250 stopni Celsjusza lub w wyższej jeżeli jest to piec opalany drewnem. Czas zależny jest właśnie od wysokości temperatury. Na parę minut przed końcem pieczenia zalewa się całość szklanką wrzątku, aby burek był miękki w środku.

Burek – serwowanie

Czy będzie on przekąską czy daniem głównym wszystko zależy od wielkości porcji. Samodzielnie ugasi mały głód a z dodatkiem coban salatasi, czyli sałatki pasterskiej i ayranu może być doskonałym pełnym posiłkiem. Turcy często spożywają burek w godzinach porannych jednak jest to bardzo uniwersalne danie, które dobrze smakuje przez cały dzień.

Burek – podobne dania

Nasze polskie paszteciki bardzo przypominają turecki burek w szczególności, że tak jak on występują w wersji z farszem mięsnym oraz warzywnym jak np. kapusta z grzybami. Pod względem przyrządzenia odrobinę burka przypomina calzone, w którym również dodatki zamyka się w wielkim pierogu z ciasta.

Burek – ciekawostki

  • Najczęściej używanym serem do burka jest sera feta
  • Zależnie od rodzaju burek zmienia swój kształt, może on być kwadratowy, półkolisty w kształcie ślimaka a także cygara.