Coban Salatasi

Coban Salatsi

Coban Salatasi, czyli – sałatka pasterska to wyśmienita przekąską a także dodatek do różnych dań. Szczególnie pyszna w letnich miesiącach, kiedy wszystkie składniki do niej potrzebne są świeże, słodkie i soczyste. Należy ona do najpopularniejszych sałatek tureckich. Jej bazą są pomidory, ogórki i papryka. do smaku dodawana jest posiekana w piórka cebula i natka pietruszki. Całość polewa się oliwą z oliwek, sokiem z cytryny lub melasą z owoców granatu.

Coban Salatasi pełne jest smaków rodem z kuchni śródziemnomorskiej. Rzymskie pomidory, świeże i duże ogórki, soczyste cytryny, czosnek a czasem również feta trafiająco tej letniej sałatki. Swoim składem przypomina ona dobrze znaną sałatkę grecką. Serwuje się ją z pide lub mięsnymi daniami z grillami. Samodzielnie sprawdzi się doskonale, jako przystawka. Sałatka podawana jest zaraz po przyrządzeniu, gdyż źle znosi czas w lodówce. Staje się miękka i zbyt wodnista. Znana jest również pod nazwą sałatka Choban, która oznacza dosłownie „pasterza”. Skąd taka nazwa dla sałatki? Otóż zanim pasterze szli na wypas zrywali warzywa ze swoich upraw i zabierali je w góry, gdzie przyrządzali sobie z nich sałatkę. Od tamtej pory sałatka nosi właśnie taką nazwę.

Jak przyrządzić coban salatasi?

Coban salatasi jest przyjemną odmianą od wszystkich sałatek, gdzie bazą jest właśnie sałata. Potrzebne do nie jest zaledwie kilka składników:

  • Pomidor
  • Ogórek świeży
  • Papryka
  • Czerwona cebula
  • Natka pietruszki
  • Sok z cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Wpierw obiera się ze skóry i pozbywa gniazd nasiennych z pomidorów i ogórków. Potem kroi się je w kostkę wraz z papryką i cebulą. Natkę pietruszki sieka się drobno. Wszystko miesza się w misce. W tej chwili sypie się odrobinę soli na warzywa, aby oddały jak najwięcej smaku. Dotyczy to w szczególności ogórków i pomidorów. W innym naczyniu przygotowuje się zalewę. Sok z cytryny miesza się z oliwą z oliwek z solą i pieprzem. Potem polewa się nią warzywa, dokładnie miesza i gotowe. Dla dekoracji układa się na sałatce oliwki oraz listki natki pietruszki.

Coban salatasi – jak się serwuje?

Sałatkę tą można zazwyczaj spotkać w menu restauracji tureckich podczas lata, gdyż jest ona bardzo orzeźwiająca. W gorący dzień, gdy nasz głód jest na małym poziomie doskonale sprawdzi się, jako samodzielne danie. Gdy mamy ochotę na obfity posiłek coban salatasi będzie dobrą przystawką lub dodatkiem do dania głównego. Turcy jedzą ją z kebabem i koftą, ale w szczególności upodobali ją sobie, jako dodatek do pilafu. Można ją zjeść o każdej porze dnia, zabrać do pracy lub na piknik. Jest bardzo tania i uniwersalna, nazywana czasem dzięki temu – „sałatką ludu”.

Coban salatasi – podobne sałatki

  • Sałatka grecka – najbardziej odpowiadającą składem coban salatasi. Nie jest to zapewne niespodzianką, gdyż obie te kuchni przeplatały się na przestrzeni wieków. Grecka sałatka składa się z kawałków pomidora, pokrojonego w plastry ogórka, cebuli, sera feta oraz oliwek. Do smaku dodawana jest sól oraz oregano z greckich gór. Wszystko polewa się najlepszą grecka oliwą.
  • Sałatka szopska – wywodzi się z Bułgarii, ale jest znana jeszcze w wielu innych krajach w tym w Polsce. Składa się z pomidorów, ogórków, szczypiorku, cebuli, pieczonej lub surowej papryki, sirene ( miękki, biały ser) oraz pietruszki.
  • Sałatka serbska – ma podobny skład, co coban salatasi, z tym, że do dressing używa się oleju słonecznikowego z dodatkiem soli i ostrego pieprzu lub w wersji cayenne.  

Coban salatasi – ważne porady

  1. Sałatkę przyrządza się na moment przed podaniem wtedy smakuje najlepiej. Gdy od zrobienia do jedzenie upłynie sporo czasu sałatka straci swoje walory smakowe oraz konsystencje.
  2. Najlepiej zrobić porcję, która wystarczy na raz i nic nie zostanie. Przechowana w lodówce stanie się wodnista.
  3. Zazwyczaj podaje się do mięs z grilla, ale świetnie komponuje się również smakowo z rybami, w szczególności z tuńczykiem i łososiem.
  4.   W wersji na ostro używa się odmiany papryki o nazwie sivri biber. Do łagodnej odmiany trafia çarliston biber.