Durum

Durum

Durum to odmiana doner kebaba, z tym, że zamiast bułki, mięso oraz inne dodatki zawinięte są cienki chlebek lawasz albo yufkę. W Polsce jest jednym z najczęściej jedzonych wersji kebabu, chociaż nie wszyscy zdają sobie sprawę, że właśnie taką nosi nazwę. Odmienny smak durum zawdzięcza również specjalnie przygotowanemu mięsu.

Potrawa tak jak reszta z tego gatunku wywodzi się z Turcji. Tureckie słowo durum oznacza – „zwijać/rolować”. Nazwa doskonale podsumowuje to, czym jest, gdyż mięso i inne składniki są w nim zawinięte w cienki chlebek lawasz. Dodatki w kebabie durum nie odbiegają zbytnio a donera, jest tam mięso(zazwyczaj baranina, ale używa się także kurczaka i jagnięciny), pomidory, cebula, ogórki, sałata oraz sosy jogurtowy oraz ostry. Całość zapieka się w opiekaczu by chlebek był jak najbardziej chrupiący. W tej wersji kebabu szczególnie ważne jest marynowanie mięsa. Robi się to w mleku z dodatkiem cebuli. Dzięki czemu nabiera aromatu i jest delikatne. Na samym końcu mięso naciera się przyprawami i oliwą, które nadają mu ostatecznego smaku. Piecze się je podobnie jak w przypadku reszty odmian, donera, czyli na pionowym ruszcie. Kebab durum to popularna potrawa w wielu europejskich miastach. Do polski dotarł dopiero na przełomie lat 80’ i 90’ XX wieku. Sam kebab został wymyślony już pod koniec XVIII wieku.

Jak przygotować durum kebab?

Wpierw naciera się cebulą, listkami laurowymi oraz pieprzem i solą. W dużej misce miesza się mleko z octem. Mięso zanurza się w mleku tak, aby zakrywało je w całości. Mięso musi się marynować całą noc. Na drugi dzień mięso dokładnie osusza się. gdy jest już suche naciera się je przyprawami jak np. solą, pieprzem, startą cebulą a także koncentratem pomidorowym i czosnkiem. Na koniec wciera się też oliwę. Potem nakłuwa się je na szpikulec i piecze do momentu aż się ładnie zarumieni. Gdy jest podpieczone skrawa się je i podsmaża jeszcze przez moment na patelni. W tym czasie podgrzewa się również lawasz w opiekaczu. Gdy mięso jest już podsmażone a placki gorące można komponować kebab durum. Na placek układa się wpierw mięso potem warzywne dodatki jak pomidora, papryczkę chilli, świeżego ogórka, kapustę itp. Na koniec polewa się wszystko sosem jogurtowym z czosnkiem. Teraz durum zwija się w z jednym bokiem otwartym z wystającymi dodatkami.

Jak serwuje się durum kebab?

Durum to potrawa typowo uliczna, więc zazwyczaj spożywa się go na stojące. W tej wersji ciężko o jakiekolwiek dodatki poza napojem. W Turcji podawany jest do niego ayran, czyli napój na bazie jogurtu z dodatkiem wody i soli. Jeżeli durum spożywany jest w restauracji, gdzie można wygodnie usiąść do wyboru jest cała rzesza dodatków, które doskonale komponują się z kebabem durum. Można zacząć od chłodnika nazwie, cacik, który składa się z jogurtu, ogórków, przypraw oraz oliwy. Co prawda w durum jest już porcja warzyw, ale jeżeli ktoś ma ochotę na więcej to najlepiej poprosić o coban salatasi – sałatkę pasterską, która jest bardzo orzeźwiająca. W zależności ile ma się czasu durum może być szybkim lunchem, kilkudaniowym obiadem albo późną kolacją.

Durum – podobne dania

Bardzo podobną potrawą do durum jest meksykańskie burrito, w którym wszystkie dodatki wraz mięsem zawija się z koeli w tortillę. Główną różnicą między nimi jest rodzaj mięsa, gdyż, w burrito czasami jest wieprzowina, której Turcy nie jedzą ze względów religijnych. Podobne placki, jednak bez nadzienia, serwuje się w Indiach. Noszą one nazwę roti albo chapati. Włoskim krewniakiem durum są piadiny – placki z mąki pszennej serwowane na ciepło z przeróżnymi dodatkami jak np. szynka parmeńska, serek kremowy, rukola itp.

Durum – ciekawostki

  • Jeden średniej wielkości kebab durum zawiera 626kcal.
  • Średni kebab durum waży ok. 389g.
  • Obecnie Niemcy są światowym liderem w sprzedaży kebabu.
  • na szpikulcu w obrotowym rożnie może być nadziane nawet 90kg mięsa.
  • Za czasów imperium osmańskiego rożno kręciło się w poziomie, ale spływający tłuszcz kapał do ognia zwiększając płomień, – co przypalało mięso. Zmiana na pionowe rożno wszystko naprawiło.