Falafel

Falafel

Ma kształt kulki, chrupiącą panierkę i jego głównym składnikiem jest ciecierzyca. Tak w skrócie można opisać falafel – drugie, po humusie, najpopularniejsze danie przyrządzane z cieciorki. Dużym uznaniem cieszy się wśród wegan i wegetarian, ale jego pyszny smak przekonał również mięsożerców, którzy często zamawiają falafel w zamian za danie mięsne. Serwują go te same budki i bary, które specjalizują się w kebabach, ale także można go spotkać w eleganckich restauracjach.

Historia powstania falafela do dzisiaj pozostaje zagadką. Istnieje wiele teorii gdzie narodził się ten przysmak, jednak nie można jednoznacznie stwierdzić, która z nich jest prawdziwa. Zacznijmy od pochodzenia ciecierzycy, czyli głównego składnika tej potrawy. Za jej ojczyznę uważa się Izrael, chociaż również Egipt przyznaje, że to właśnie stamtąd pochodzi cieciorka. Najprawdopodobniej to właśnie w Egipcie swoją „karierę” rozpoczął falafel. Na początku był on postną potrawą koptyjskich chrześcijan mieszkających w Aleksandrii. Miasto to posiadało olbrzymi port, z którego wypływały statki na cały świat. Szybko, więc falafel rozprzestrzenił się do innych państw Morza Śródziemnego. Zwłaszcza mieszkańcy Turcji bardzo upodobali sobie to danie.

Falafel i jego rodzaje.

Falafel to mała kulka lub kotlecik, które składa się z cieciorki, kolendry, czosnku, kuminu, soli i pieprzu. Z takiej masy formuje się odpowiednie kształty i smaży na głębokim tłuszczu. Można go znaleźć w ofercie budek i barów ulicznych prawie na całym świecie, również w Polsce. Ze względu na swoje właściwości odżywcze bije na głowę pozostałe fast foody. Choćby sama ciecierzyca to bogactwo witamin z grupy B oraz źródło wielu składników odżywczych jak białko, potas, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Jedząc ciecierzycę regularnie obniżymy poziom złego cholesterolu oraz zniwelujemy nadciśnienie. Cieciorka jest również sycąca, dzięki wysokiej zawartości błonnika. Falafel nie musi powstać z ciecierzycy, są odmiany, które przyrządza się również z:      

  • Soczewicy
  • Grochu
  • Bobu

Jak robi się Falafele?

Przyrządzenie falafela nie należy do trudnych, ale niestosując się do paru zasad można w łatwy sposób zepsuć to danie. Ciecierzycę trzeba moczyć przez całą noc. Należy pamiętać, że ciecierzycy nigdy się nie gotuje. Ta gotowa z puszki również nie będzie odpowiednia. Gdy ciecierzyca zmięknie mieli się ją na gładką pastę. Można użyć do tego blendera, ale najlepiej sprawdzi się w tej roli maszynka do mielenia mięsa. Dobrze zmielona ciecierzyca powinna się kleić. Będzie miało to znaczenie po usmażenia, gdy zewnętrzna warstwa będzie chrupiąca a środek miękki i delikatne. Złe zmielenie może skutkować tym, że kotleciki będą twarde i łatwo będą się rozpadać. Do masy dodajemy odrobinę natki pietruszki, sól, pieprz oraz resztę przypraw, poczym dokładnie wszystko mieszamy. Podczas formownia kulek/kotlecików należy dobrze je ścisnąć w dłoni, aby utrwalić kształt. Potem zawija się gotowe kulki w folie i wkłada do lodówki na jakieś 30min. Po tym czasie wrzuca się je na patelnie z gorącym olejem i smaży przez 2/3 min z każdej strony. Aby falafel szybciej się usmażył należy dodać odrobinę sody oczyszczonej do namoczonej ciecierzycy. Gdy kulki są już chrupiące i brązowe przekładamy je na papier, aby odsączyć zbędny tłuszcz. I tak właśnie powstaje falafel.

Jak serwować falafel?

Popularny sposób serwowania tego dania to wkładanie go do bułki wraz z surówką, a całość polana jest sosem. Ta wersja został stworzona z wygody i można ją dostać głównie w budkach i barach szybkiej obsługi tradycyjnie falafel podaje się na talerzu w towarzystwie świeżych warzyw i hummusu. Te dodatki można oczywiście wymienić na surówkę i pitę. Sosy podkreślają smak tego dania, jednak nienależny przesadzić z ich ilością, gdyż wtedy zniwelują one pozytywny wpływ falafela na nasz organizm.

Potrawy podobne od falafela.

Wiele jest potraw przypominających falafel, co prawda nie wszystkie są w wersji wegetariańskiej. Kształtne i pyszne kulki to również:

  • Włoskie pulpety
  • Chińskie Gong Bao
  • Indyjskie Malai kofta
  • Greckie Bifteki

Falafel – ciekawostki.

  1. W Bejrucie w 2010r. 300 kucharzy przygotowało 5173kg masy na Falafele. Wynik ten trafił do księgi rekordów Guinnessa.
  2. Izraelski szef kuchni będąc w Nowym Jorku usmażył największą kulę, falafela, która ważyła 10,9kg. Rok później ten rekord został pobity i kula ważyła 24kg.
  3. 12 czerwca odbywa się światowy dzień falafela.
  4. Jedna porcja falafela ma zaledwie 65kcal.