Gozleme

Gozleme

Kuchnia turecka to nie tylko mięsne przekąski przyrządzane na pionowym rożnie. Co prawda słynie ona głównie z takich potraw jak kebab czy też kofta to jednak posiada w swojej bogatej ofercie również wegetariańskie dania jak Gozleme. Jest to tradycyjny turecki street food, które niejednego zaskoczy swoim wyśmienitym smakiem. Gozleme jest serwowane w bardzo wielu wersjach a co w nim znajdziemy zależy głównie od tego, w której części Turcji będziemy akurat przebywać.

Kuchnia turecka jest uznawana za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Nic w tym dziwnego gdyż wyszukane dania przeplatają się z tymi naprawdę prostymi, wszystkie są wyjątkowo smaczne. Zalicza się do nich Gozleme. Ta tradycyjna potrawa swoją nazwę wzięła od słowa – „göz”, oznaczającego „oko”. Nawiązuje to do ciemnych punktów na cieście, które przypominają oczy właśnie. A co to jest dokładnie to Gozleme? Otóż są to placki z chrupiącego ciasta wypełnione farszem. Zazwyczaj nadzienie składa się ze szpinaku i fety. Nie są one jednak pieczone w piecu a na patelni podobnie do naleśników. Danie zostało wymyślone w Anatolii, ale szybko podbiło całą Turcję. Obecnie można spotkać Gozleme w każdym zakątku tego kraju, serwowane z małych budek i ulicznych straganów.

Jakie są rodzaje Gozleme?

Turcy są zdania, że najprostsza wersja Gozleme, czyli ze szpinakiem i fetą, jest najlepsza, ale występuje ona również w innych odmianach:

  • Peynirii – z serem. Używa się Donie specjalnej odmiany kurdyjskiego sera, który jest biały i bardzo kruchy. Nosi on nazwę – börek peynir. Ma ona bardzo subtelny smak, ale za to doskonale się kruszy i rozpuszcza wewnątrz Gozleme.
  • Ispanakli – ze szpinakiem. To jest wersja klasyczna. Ten dodatek jest bardzo popularny w Turcji w szczególności do potraw, gdzie występuje ciasto. Ta kombinacja, szpinaku z ciastem, daję naprawdę wyjątkowy smak, w szczególności w wykonaniu Turków.
  • Yeşillik – znaczy dokładnie z zieleniną. Co może oznaczać same zioła jak np. pietruszkę, ale także sałatę czy selera.
  • Patatesli – z ziemniakami. W zależności od preferencji kucharza ziemniaki w naszym Gozleme mogą być przetarte albo ugotowane wcześniej i pokrojone a później rozgniecione.  
  • Krymali – jest to jedyna wersja nie wegetariańska tego dania. Farsz w tej wersji składa się z podsmażonego wcześniej mielonego mięsa i posiekanej cebulki.    

Jak przygotowuje się Gozleme?

Na pierwszy rzut oka przepis jest naprawdę prosty. W najzwyklejszej wersji jest to ciasto przygotowane z mąki i wody (czasem dodaje się również drożdże i jajka). Z którego odcina się kulki wielkości piłki do golfa. Układa się je na stole posypanym mąką poczym wałkuje do momentu uzyskania pożądanego kształtu. Gdy placek ma już odpowiednią średnice smaruje się go mieszanką jajka i masła. Pora na farsz. Może on być naprawdę dowolny. Warto jednak spróbować wersji klasycznej ze szpinakiem i fetą. Nadzienie układa się delikatnie na środku placka poczym składa się go na pół lub na cztery i przekłada na dużą patelnię. Po opieczeniu z obu stron jest gotowe. W Anatolii na ulicach przygotowują je starsze kobiety siedząc na niskich stołkach. Obok nich stoją kuchenki gazowe, na których lezą wielkie okrągłe metalowe płyty do smażenia Gozleme.

Kiedy podaje się Gozleme?

 Jest to idealne danie na obiad, chociaż Turcy jedzą je również na śniadanie. Stragany serwujące Gozleme w Turcji serwują je przez cały dzień nawet do późnych godzin wieczornych. Można go, więc skosztować o dowolnej porze. Najlepszym dodatkiem będzie sos na bazie jogurtu albo chłodnik o nazwie cacik właśnie z jogurtem i ogórkami. Dodatkiem również mogą być bardzo popularne w Turcji piklowane warzywa jak np. ogórki lub papryka. Do popicie Gozleme idealnie sprawdzi się zimny ajran. Gozleme to typowa potrawa uliczna, która jest serwowana w wioskach i na targach, ale możną ją także spotkać w restauracjach i hotelach. 

Potrawy podobne do Gozleme?

W polskiej kuchni najbardziej przypominają ją naleśniki. Te z wytrawnym farszem jak w tradycyjnym Gozleme cały czas zyskują na popularności. Jednak najbliżej jest meksykańskiej quesadilli do tureckiego Gozleme. Zapiekana tortilla z serem i dodatkami wygląda i smakuje podobnie.

Ciekawe fakty – Gozleme

  • Będąc na wakacjach w Turcji można spotkać się z Gozleme na słodko, które serwowane są głównie w ośrodkach wypoczynkowych. Farszem mogą być banany, cytryny z cukrem, miód oraz czekolada. Nie ma to jednak nic wspólnego z oryginalnym założeniem tego dania, gdyż tradycyjnie jest ono tylko wytrawne.
  • Wałek do formowania ciasta nosi nazwę – oklava, a duży stół, na, którym powstają Gozleme to – sofra.
  • Sekret dobrego Gozleme leży kryje się w grubości ciasta. Im będzie cieńsze tym lepsze.