Kebab

Doner Kebab

To chyba najbardziej znane danie kuchni tureckiej. Jadają go ludzie na całym świecie, niezależnie od koloru skóry, wyznania czy też zasobności portfela. Jego uniwersalność polega prostych składnikach, które w połączeniu tworzą wyśmienitą potrawę i to w dodatku bardzo sytą. Jaka jest historia tego dania?

Zanim kebab trafił do Europy przez pół wieku był znany tylko w Turcji. Gdy już przepis przedostał się na stary kontynent wystarczyło 50 lat był stał się potrawą międzynarodową. Zanim spróbowaliśmy go w Polsce w obecnej formie na początku kebab był serwowany w postaci plasterków dobrze doprawionego mięsa z dodatkiem ryżu i warzyw. Dopiero imigranci z Turcji mieszkający w Europie zamienili ryż na pitę, którą wypełniali mięsem, warzywami i sosem.  A skąd się wzięło pieczenia mięsa na pionowym rożnie? Otóż wymyślili go osmańscy żołnierze, którzy swoje posiłki szykowali przy ognisku. Pewnego razu jeden z nich nadziała baranie mięso na swój miecz i wbił w ziemię obok ognia. Gdy jedna strona była już opieczona przekręcił miecz by cała baranina równo się upiekła. Reszta jest już historią.

Czym dokładnie jest kebab?

W skrócie jest to mięso baranie, jagnięce lub drobiowe upieczone na pionowym ruszcie poczym skrawane i serwowane w picie, tortilli lub bułce. Dodatkiem są zazwyczaj surówki warzywne oraz sos. Taka wersja tego dania jest najbardziej popularna w Polsce i nosi nazwę – doner kebab. W Turcji czy też innych krajach Bliskiego Wschodu pod nazwą kebab kryje się znacznie więcej. Po pierwsze króluje tam sis kebab, czyli w wolnym tłumaczeniu – mięso na szpikulcu. Nazwa odmiany kebabu łączy się bezpośrednio ze sposobem jego przygotowania a nie podania.

Jakie są rodzaje kebabu?

Rodzajów jest, ponad 20, ale najpopularniejsze są te:

  • Iskender kebab – uważa się go za jednego z najlepszych i najsmaczniejszych. Upieczone mięso układa się na pieczywie tureckim polanym jogurtem. Następnie na to leje się sos pomidorowy i masło. Warzywa nie trafiają bezpośrednio na kebab. Możemy je otrzymać osobno w wersji grillowanej. Ta wersja kebabu jest wyjątkowa sycąca, więc zaspokoi nawet największy głód.
  • Patlican kebab – to wersja z dodatkiem bakłażana. Serwuje się go w formie szaszłyka. Grilluje się tu zarówno mięso jak i warzywa.
  • Lokma kebab – używa się do niego zawsze mięsa jagnięcego lub wołowego w postaci mielonej. Zawija się je w chlebek lawasz. Zalewa się go potem sosem pomidorowym i jogurtem. Tutaj również serwuje się grillowane warzywa, jako dodatek.
  • Adana kebab – jego nazwa wywodzi się od miejscowości na południu kraju. Mielone mięso jest mocno przyprawione. Nadziewa się je na szpikulce a następnie piecze. Serwuje się go na chlebku w kształcie łódki.

Jak przygotowuje się kebab?

Zacznijmy od ciasta. Powinno się składać z mąki, wody, drożdży, soli i cukru. Wyrabia się je a potem wałkuje, aż będzie cienkie jak papier. Potem krótki czas w piecu i tak właśnie powstaje pita. Taki chlebek ma 186kcal, to tyle samo, co 1i 1/3 bułki albo dwie kromki zwykłego chleba. Tradycyjny kebab jest barani, ale można również użyć kurczaka, wołowiny, jagnięciny oraz cielęciny. Nigdy jednak nie uświadczymy w Turcji kebabu wieprzowego, gdyż religia zabrania Turkom jej spożywania. Pora na dodatki. Jeżeli chodzi o surówkę to istnieje spora dowolność, co ma się w niej znaleźć. Klasycznie jest to ogórek, pomidor i kapusta. Sosy są dwa: ostry chilli i czosnkowy. Ten drugi powinien być na bazie jogurtu a nie majonezu. Ważna jest też kolejność układania warstw. Wpierw do pity nakładamy surówkę potem mięso a na końcu sos.

Jak serwuje się kebab?

Podział ze względu na formę:

  • Pita
  • Tortilla
  • Ciasto
  • Box
  • Talerz

Dodatki:

  • Frytki
  • Kasza
  • Pieczone ziemniaki
  • Surówka

Niezależnie od formy najważniejsze w dobrym kebabie są składniki najlepszej, jakości.

Dania podobne do kebabu, to?

Grecki gyros i arabska shoarma do złudzenia swoim smakiem oraz sposobem przygotowania przypominają kebab, a to, dlatego, że tak naprawdę są odmianami tego samego dania. Dobrze doprawione mięso, pieczone na różnie znane jest w wielu krajach i ich kulturach. Wędrowny tryb życia oraz liczne wojny przyczyniły się do mieszania się obyczajów w tym również do przenikania się sposobów gotowania. Ciężko stwierdzić, które z tych dań powstało pierwsze, nie jest to jednak tak istotne. Drobne różnice czynią każde z nich wyjątkowym.

Wiedziałeś to o kebabie?

  • Kebab jest dość kalorycznym daniem, ale dzięki warzywnym dodatkom i sosu na bazie jogurtu jest bogaty w wiele wartości odżywczych m.in. w witaminy B1 i E, żelazo, kwas foliowy. W dodatku jest bardzo sycący, wiec wystarczy jeden za cały obiad.
  • Odpowiednik kebabu w Japonii nosi nazwę Yakitori a za jego meksykańskiego kuzyna uważa się tacos.
  • Pierwszy lokal serwujący go w formie, którą znamy dzisiaj powstał w Istambule w 1945 roku. Jadła go cała turecka elita a także zagraniczni goście w tym królowie.
  • W Polsce kebab pojawił się dopiero w latach 90’ XX wieku