Kofta

Kofta

Kofta to tureckie danie w kształcie pulpeta lub małego kotlecika. W samej Turcji podobno istnieje, aż 291 różnych odmian tego dania. Oryginalnie jednak potrawa pochodzi z Iranu. Zana i popularna jest jeszcze w takich krajach jak: Afganistanie, Azerbejdżanie, Bałkanach, Pakistanie, Izraelu oraz w Indiach.

Poza tym, że kofta pochodzi z Iranu a najbardziej popularna i najsmaczniejsza jest jej turecka wersja nie wiadomo o jej pochodzeniu zbyt wiele. Istnieje kilka teorii, które mówią, dlaczego wygląda i smakuje właśnie w ten sposób.

  • Tanie mięso – kofta na początku swojej go istnienia była przygotowywana z resztek mięsa, baraniny lub jagnięciny, które trzeba było ugotować albo wyrzucić, żeby się nie psuło w domu. Nie było ono gorszej, jakości, ale na koftę nie kupowało się specjalnie dobrych kawałków mięsa. Z nich robiło się pilaf albo inne danie. Kofta jest potrawą z przypadku i niechęci do marnowania jedzenia. Nawet obecnie nie wybiera się na koftę najlepszych części, gdyż i tak stracą one swoją fakturę podczas mielenia.
  • Większy posiłek – do kofty dodawano ryż i łuskany groch, aby nadać jej delikatnego smaku. Był w tym również ukryty cel. Wszystkie dodatki zwiększały jej objętość, więc można było przyrządzić więcej kofty i nakarmić więcej osób, używając przy tym mniej mięsa.
  • Zimowa potrawa – dawniej kofta dochodziła w garnku nawet przez cały dzień, co rozgrzewało cało dom. Było to bardzo użyteczne podczas zimniejszych miesięcy. W dodatku jest ona bardzo sycąca, więc sama w sobie pożądanie rozgrzewała.

Czym jest kofta?

To danie z mięsa mielonego, baraniego lub jagnięcego a czasem z ich mieszanki. W zależności od receptury do mięsa dodaje się kaszę bulgur, jajka lub ryż. Serwuje się ją z warzywami, serem, roślinami strączkowymi, sosami oraz ziołami i przyprawami. Pulpety kofta występują w bardzo wielu odmianach, ale jest kilka, które wyróżniają się na tle pozostałych:

  • Kuru kofta – słowo kuru oznacza – suchy, ponieważ w tej wersji nie dodaje się żadnego sosu. W skład masy mięsnej wchodzą jeszcze: cebula, jajko, namoczony chleb, natka pietruszki, papryka.
  • Dalyan kofta – przygotowuje się ją podobnie do wersji kuru, lecz podaje w formie wielkiego klopsa. W środku są marchewki, groszek a nawet jajka ugotowane na twardo. Serwując kroi się go w plastry.
  • Harput kofta – małe kuleczki mięsne z pszenicą, cebulą, natką pietruszki, papryką oraz słodką bazylią gotowaną w maślanym sosie z pomidorami i paprykową pasta.
  • Mercimek kofta – jest to wersja wegetariańska z czerwonej soczewicy wymieszanej z cebulą, natką pietruszki i pastą pomidorową. Serwuje się ją z sałata.
  • Sis kofta – skład jak w kuru kofta. Nakłutą na szpikulec, piecze się na grillu.
  • Icli kofta – nietypowym dodatkiem w tej kofcie są orzechy. Mięso z dodatkami obtacza się w mące, jajku oraz paprykowej paście. Serwuje się ją, jako przystawkę. Wyglądem przypomina wielkie jajko.

Jak przyrządza się koftę?

Do kofty potrzebne są:

  • mięso(najlepiej baranina)
  • cebula
  • ząbki czosnku
  • ostra papryka
  • pieprz cayenne
  •  kmin
  • suszona kolendra
  • posiekana natka pietruszki
  • oliwa
  • sól

Mięso i przyprawy miesza się w wielkiej misce, dodaje oliwę i odrobinę wody. Masa musi być jednolita zanim będą formowane pulpety. Uformowane kulki nadziewa się na szpikulec lub wrzuca na patelnię, w zależności od wersji. Zanim zaczną się piec lub smażyć skrapia się je odrobiną oliwy. Gdy z podsmażą się z każdej strony na ciemno brązowy kolor, są gotowe.

Jak serwuje się koftę?

W zależności od ilości pulpecików oraz dodatków na talerzu, kofta może służyć, jako przystawka lub danie główne. W Turcji serwuje się ją z dodatkiem ryżu, kaszy bulgur, pilafem, grillowanymi warzywami jak papryka i pomidor a także z sałatką pasterską – coban salatasi. W wersji fast foodowej kofta serwowana jest z płaskim chlebkiem durum. Gdy kofta jest częścią gulasz je się ją łyżką oraz chlebem, który macza się wywarze.

Kofta – podobne dania.

Wiele państw posiada w swojej kulinarnej ofercie potrawę z mięsnych kulek. Turecka kofta nie jest tu wyjątkiem. Najbardziej znane są chyba włoskiem pulpety serwowane do makaronu w wersji, bolognese. Szwedzi ma swoje köttbullar z mieszanki mięs z dodatkiem miodu i śmietany. W Hiszpanii dużą popularnością zaś cieszą się albóndigas, które przyrządza się na wiele różnych sposób.

Kofta – ciekawostki.

  • Wiele odmian kofty nosi imię od miasta, z którego się wywodzi jak np. Izmir kofta.
  • Południe Turcji słynie z ostrości swoich potraw, również kofta tam jest o wiele bardziej pikantna.
  • Podczas smażenie, pieczenia kucharz nie dopuszcza, aby pulpeciki się ze sobą stykały. Gdyby tak było mogłyby się zapiec a to popsułoby ich idealny okrągły kształt.