lmam bayildi

Lmam Bayildi

Ta potrawa kuchni tureckiej to idealne danie na upały, lekkie, sycące a w dodatku i pełne smaków i aromatów. Takie bogactwo zawarte jednym daniu sprawia, że nigdy się ono nie znudzi. Imam bayildi to tradycyjna potrawa turecka, ale także grecka, gdyż na przestrzeni wieków kultury oraz kuchnia obu narodów przenikały się.

Ciężko stwierdzić, w jakim kraju powstało to wyborne danie, czy w Turcji czy Grecji. Nazwa wskazuje raczej na Turcję. No właśnie, co oznacza tajemnicza nazwa potraw? Imam bayildi to dosłownie – „omdlały imam”. Historia, która jest raczej tylko legendą, mówi, iż jeden turecki imam bardzo lubił bakłażany, dlatego też jego żona ciągle mu je serwowała w coraz to nowych odsłonach. Pewnego razu potrawa była tak pyszna, że spowodowała omdlenie imama. To tylko jedna z wersji tej historii, gdyż już inna mówi, że danie było ciężkostrawne i stąd owa strata przytomności. Istnieje także jeszcze jeden wariant tej opowieści, w której to imam był strasznym sknerą. A gdy dowiedział się ile jego żona zużyła drogocennej oliwy do przyrządzenia tego dania po prostu stracił przytomność. Nikt nie wie gdzie leży prawda. Być może każda z tych historii zawiera jej ziarnko.

Co to jest dokładnie Imam bayildi?

Jest to klasyczna turecka potrwa z bakłażana. Zapieka się go w całości z farszem z pomidorów, cebuli i czosnku w sosie z oliwy. W Turcji podaje się go, jako przystawkę do alkoholu. Przygotowuje się go w każdej tureckiej kuchni, z której czuć go na odległość, ze względu na wspaniały smak bakłażana. Jest na wet takie powiedzenie w Turcji, że:

„Dobra gospodyni potrafi zrobić potrawę z bakłażana na 99 sposobów, zaś setny zna tylko Allah.”

Bakłażan znany również pod nazwą oberżyna pochodzi z Chin. Uprawia się go tam już od 4 tysięcy lat. Jest on nie tylko pyszny, ale także zdrowy gdyż znajdziemy w nim takie składniki odżywcze i sole mineralne jak: żelazo, wapń, magnez, potas, witaminy A, B2, C,  PP, błonnik, pektyny, antocyjany, karoten. W dodatku zawiera niewiele białka i cukru, dzięki temu ma mało kalorii. Polecany jest wszystkim diabetykom.

Jak przygotować Imam bayildi?

Wpierw gotuje się garnek z wodą. Bakłażan musi być miękki, ale nie na tyle, żeby się rozpadał w dłoni. Zaletą tego jest też, że łatwo da się go potem rozciąć i wyłożyć farszem. Wtedy i tylko wtedy potrawa się uda i będzie smaczna. Gdy woda się lekko gotuje wkłada się bakłażany i gotuje przez 8 minut na małym ogniu. Bakłażan jest lekki, więc unosi się na wodzie. Dlatego też, co jakiś czas trzeba go przewrócić na drugą stronę by równo się ugotował. Gdy bakłażan się gotuje można zabrać się za składniki farszu. Cebulę kroi się na cienkie piórka, po czym wrzuca je na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smaży się je przez kilka minut cały czas mieszając. Po ugotowaniu wyjmuje się bakłażany z wody i czeka do momentu aż wystygną. Na patelnię wlewa się pomidory z puszki lub słoika, dodaje sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy i zioła. Gdy cały farsz jest już uduszony dodaje się na koniec dwa ząbki czosnku. Bakłażany układa się w naczyniu żaroodpornym i przekrawa wzdłuż. Do takie kieszeni wkłada się farsz aż po same brzegi. Piekarnik musi być nagrzany do 190 stopni Celsjusza. Po około 25 minutach potrawa jest gotowa.

Z czym podać Imam bayildi?

Danie to można podawać, jako przystawkę lub pełnoprawne danie główne. Wszystko zależy od wielkości porcji i głodu. Jeżeli będzie jedynie przystawką to warto podać do niego świeży chleb, którym później można wybrać cały sos. W opcji drugiej serwuje się go z, cacikiem, czyli tureckim chłodnikiem na bazie jogurtu z dodatkiem ogórków i oliwy. Imam bayildi sprawdzi się na każdą codzienną okazję, ale także i od święta.

Bakłażan faszerowany.

Parmigiana to włoska potrawa przypominająca Imam bayildi. W czym ją przypomina? Jest to również zapiekany bakłażan z dodatkami. A dokładniej z mozzarellą, czosnkiem, pomidorami i przyprawami. Serwuje się ją zaraz pod głównym daniu. Pochodzi z Neapolu jest jednak znana w całych Włoszech. W Grecji zaś, oberżyna zapieka się dosłownie ze wszystkim m.in. z fetą i oliwkami. Nie tylko się go zapieka, ale także marynuje, grilluje, smaży oraz wędzi.

Oberżynowe ciekawostki.      

  • Bakłażan, choć jest powszechnie uważany za warzywo w rzeczywistości jest owocem, a konkretnie odmianą jagody.
  • W wielu krajach bakłażan jest uznawany za silny afrodyzjak. Nawet mówi się na niego – gruszka miłosna.
  • Turcja zajmuje 4 miejsce na świecie pod względem wielkości upraw bakłażana.