Mercimek Corbasi

Mercimek

Mercimek corbasi to turecka zupa z czerwonej soczewicy. Spożywa się głównie w zimnych miesiącach, gdyż doskonale rozgrzewa oraz jest dość sycąca. Turcy jedzą ją też podczas Ramadanu, gdy przerywają dzienny post, po zachodzi słońca jedzą mercimek corbasi.

Tureckie zupy, podobnie do polskich, nazywane są od głównego składnika. Mercimek oznacza w języku tureckim – soczewicę. W tym wypadku jest to czerwona soczewica, która poza wyjątkowym smakiem nadaje jej również koloru. Innymi jej składnikami są marchewki, ziemniaki i cebula. W niektórych odmianach tej zupy wykorzystuje się także pietruszkę, selera, cukinię. Serwuje się ją z chlebem oraz skrapia sokiem z cytryny dla dodatkowego smaku. W różnych regionach Turcji lokalne przepisy na mercimek corbasi przewidują także łyżkę czerwonej papryki oraz wywar z kurczaka. Zupa ta serwowana jest często na śniadanie. Dzięki swoim zdrowym składnikom, sycącej treści oraz dużej dawce białka i żelaza to świetny posiłek oraz źródło energii na cały dzień. Mercimek corbasi poza Turcją dobrze znana jest również w Egipcie, Izraelu, Iraku, Palestynie, Jordanii oraz kilka państwach w Europie. W szczególności w Niemczech i Węgrzech.

Jak przyrządza się mercimek corbasi?

  1. Umytą soczewicę wrzuca się do garnka, dolewa się wody w stosunku 1:2. Gotuje się całość, aż soczewica będzie bardzo miękka, wręcz rozgotowana. Może to zająć od 1 do 1,5 godziny. Trzeba kontrolować poziom wody, gdyż potrawa łatwo się przypala. Po ugotowaniu wywar powinien być dość gęsty.
  2. Ugotowana soczewica rozpada się i zmienia kolor zupy na czerwony/pomarańczowy. Teraz dodaje się resztę składników ja: marchew, ziemniaki i cebulę podsmażoną na patelni. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie, odlewa się wodę poczym resztę miksuje się blenderem. Czasem szef kuchni tego nie robi i zostawia ją w rzadszej postaci. na końcu dodaje się sol do smaku.
  3. Przed podaniem miski dekoruje się roztopionym masłem z dodatkiem isotu – tureckiego, czarnego pieprzu. Ma on pomarańczowy kolor, co jeszcze wzmocni odcień zupy.

Mercimek corbasi – serowanie.

Powszechnym sposobem doprawiania mercimek corbasi jest dodawanie do niego lokalnych przypraw i ziół. Duża popularnością cieszą się czosnek, liść laurowy, kumin, oliwa z oliwek a także ocet. By była jeszcze bardziej pożywna Turcy wkładają do niego grzanki, masło, śmietanę oraz jogurt. Mercimek corbasi jako, że za zadanie ma rozgrzewać podczas zimnych miesięcy podaje się na gorąco. Na zimno też jest czasem jadana, ale wtedy traci na swoich właściwościach. Może ona być pierwszym przystawką, pierwszym daniem albo całym posiłkiem w zależności od konsystencji oraz dodanych składników. W wersji kremowej doskonale sprawdzi się z dodatkiem pide lub lahmacun, które można w niej maczać podczas posiłku. Wszyscy w Turcji bez wyjątku zajadają się tą zupą.

Podobne dania do mercimek corbasi.

Zup na bazie soczewicy jest wiele, gdyż to bardzo pożywny składnik każdego posiłku. Pochodzą one z różnych krajów, ale mają jeden wspólny mianownik – świetnie smakują.

  • Dalithoy – indyjska zupa z żółtej soczewicy z dodatkiem lokalnych przypraw. Serwowana z ryżem.
  • Ezogelin – turecka kuzynka mercimek corbasi. Wytrawna zupa z czerwonej soczewicy, kaszy bulgur, soli, oliwy z oliwek, czosnku, czarnego pieprzu oraz mięty pieprzowej.
  • Haleem – zupa, która swoją konsystencją przypomina gulasz. Składa się z soczewicy i pszenicy.
  • Krem groszkowy – nie zawiera on co prawda soczewicy, ale konsystencję ma taką samą jak mercimek corbasi. Również nie odbiega od niej sytością.

Mercimek corbasi – ciekawostki.

  • Jedna miska mercimek corbasi w najprostszej wersji zawiera jedynie 103 kalorie
  • Na początku swojego istnienia mercimek corbasi uznawany był za zupę dla biedoty
  • W tureckiej restauracji zupa zostanie nam podana z ćwiartką cytryny, którą należy wycisnąć do zupy
  • Regularne spożywanie soczewicy wpływa pozytywnie na cerę i wspomaga odchudzanie
  • Soczewica to idealne produkt dla cukrzyków, gdyż ma bardzo niski indeks glikemiczny
  • Turcja należy do czołówki światowych producentów soczewicy