Meze

Meze

Meze to określenie na przystawki, przekąski i startery. Podaje się przed głównym daniem dla zaostrzenia apetytu, albo serwuje się tylko je w dużej ilości np. na imprezie. Meze wygodnie się a ilość dań zaliczających się do tej kategorii może przytłoczyć.

Meze to nie tylko Turcja, jada się je również na Bliskim Wschodzie, Bałkanach, Grecji a nawet w Północnej Afryce. W krajach muzułmańskich meze są częścią większego posiłku a z kolei Grecji i w krajach Bałkańskich serwuje się je oddzielnie w formie przekąski. Geneza słowa meze nie jest do końca jasna. Jest kilka teorii, co ono oznacza. Jedna z nich mówi, iż słowo to pochodzi z języka perskiego od mazze i oznacza – smakować lub przekąskę. Z kolei w Grecji uważa się, iż pochodzi o greckiego słowa – meh- ZEH i oznacza w zasadzie to samo, co języku perskim. Trzecia teoria głosi, że to meze ma swoje korzenie w języku włoskim a konkretnie w słowie – mezzano – oznaczającego „danie pomiędzy”. Do Turcji oraz reszty Bliskiego Wschodu dotarło ono wraz z kupcami z Genui.

Czym jest meze?

Meze nie jest jednym daniem i występuje w wielu wariantach. Jedne są wegetariańskie inne zaś zawierają mięso jak np. baraninę, jagnięcinę, wołowinę oraz ryby. Niektóre serwuje się na ciepło inne zaś na zimno. Nie sposób jest wymienić je wszystkie, ale te są najpopularniejsze w tureckiej kuchni: 

  • Dolma – liście winogron faszerowane warzywami, mięsem mielonym i przyprawionym ryżem.
  • Borek – są to paszteciki smażone w głębokim tłuszczu. składają się z pikantnego ciasta z nadzieniem mięsnym, szpinakowym lub serowym.
  • Fasulye piyazi – jest to sałatka z fasoli z oliwą i sokiem z cytryny. Często dodaje się do niej również jajka ugotowane na twardo.
  • Kurczak po Czerkiesku – są to wąskie kawałki pokrojonego mięsa z kurczaka w sosie z orzechów włoskich, czosnku i bułki.
  • Falafel – smażone na głębokim tłuszczu kulki z ciecierzycy.
  • Hummus – pasta z ciecierzycy, sezamu, czosnku i przypraw.
  • Pide – placek podobny do pizzy z mięsem mielonym i dodatkami
  • Lahmacun – pieczone ciasto z dodatkami na bardzo cienkim cieście.
  • Dipy – gęste sosy na bazie jogurtu, podawane do chleba oraz warzyw

Jak przygotować meze?

Otóż nie ma jednego przepisu na meze, gdyż nie jest to pojedyncza potrawa a zbiór dań. Istnieje jednak kilka zasad, co przyrządzania meze:

  • Meze serwuje się w małej porcji, gdyż jest tylko dodatkiem do głównego posiłku. Ma zaostrzyć apetyt a nie zaspokoić głód.
  • Meze serwowane na ciepło należy przygotować na moment przed podaniem, żeby nie straciły swoich właściwości smakowych wraz z ciepłotą.

Jedną z najpopularniejszych tureckich meze jest kofta. Jest to pulpet z mięsa wolowego lub baraniego połączonego z orientalnymi przyprawami i cebulą. Zazwyczaj serwuje się ją z grillowanymi pomidorami.

Jak i kiedy serwuje się meze?

Meze to idealne na danie na każde spotkanie w gronie przyjaciół, imprezę czy też dodatek do obiadu przed daniem głównym. Zazwyczaj dla meze jest przygotowany oddzielny stół, na, którym stoją małe talerzyki miseczki z ciepłymi oraz zimnymi przystawkami. Większość z nich można chwycić w dłoń i od razu zjeść. Pod warunkiem, że nie są gorące lub pozwala na to ich forma. Gdyż lahmacun zjemy wygodnie trzymając go w dłoni to już dolmę trzeba pokroić na talerzu. Meze powinno się jeść powoli popijać ajranem i konwersując z resztą uczestników uczty. Dzięki niewielkim rozmiarom oraz łatwości spożycia można przy jednej okazji spróbować wiele rodzajów meze, a przy bogactwie ich oferty może to trochę potrwać.

Co przypomina meze?

W wielu krajach serwuje się podobne przekąski tylko, że pod innymi nazwami:

  • W Grecji – mezedes (ser feta, oliwki, marynowane owoce morza)
  • W Hiszpanii – tapas (pikle, katalońska kiełbasa, oliwki, owoce morza, ziemniaki smażone w głęboki oleju)
  • We Włoszech – antipasti (bruschetta, carpaccio, oliwki w ziołach)

Wiesz to na temat meze?

  • Przeciętna przekąska meze w 100g zawiera od 100 do 200 kalorii
  • Meze serwowane, jako osobną potrawę zazwyczaj podaje się do alkoholu.
  • Słowem meze można określić jedno konkretne danie, ale także zbiór kilku przekąsek
  • Niektóre meze są bardzo sycące, więc funkcjonują również, jako danie główne.