Pide

Pide

Termin pide odnosi się do placka w kształcie łódki, który często nazywany jest „turecką pizzą”. Dodatkami zwykle są mielone mięso oraz sery. Pide piecze się aż będzie mocno chrupiące. Nazwa pide to nie tylko ten jeden placek, kryje się pod nią wiele odmian i rodzajów.

Jedną z odmian jest pide z dodatkami w środku. Ten rodzaj powstał w 1850 roku, w małym miasteczku Bafra położonym nad Morzem Czarnym. Lokalni piekarze wpadli na pomysł, aby zacząć faszerować chleb zanim jeszcze trafi do pieca. Od tamtego czasu, to proste danie było zmieniane i ulepszane na wiele sposób. Ostatecznie dodatki trafiły na wierzch pide, która do złudzenia przypomina włoską pizzę, jednak jego smaku nie da się pomylić z niczym innym. Istnieją również inne teorie dotyczące powstania, pide, lecz na razie mają one status jedynie legend. Jedna z nich mówi, iż pide jedzono już za czasów imperium otomańskiego, z tym, że wtedy nosiła nazwę – tokalak. Inna z kolei twierdzi, że pide miało swoje początki w latach dwudziestych XX wieku. Gdy Turcja była zniszczona po wojnie i brakowało jedzenia wtedy narodziło się to proste danie.

Co to jest pide?

Pide to jedna z najpopularniejszych tureckich potraw. Powstaje z ciasta chlebowego w lokalach przypominających pizzerie o nazwie pideci lub pide salonu. W każdym tureckim mieście można spotkać inną odmianę, ale jeden rodzaj jest dostępny wszędzie. Nosi on nazwę açık pide, czyli pida otwarta. To ta klasyczna wersja z dodatkami na wierzchu. Najwięcej pide je się z mięsem mielonym. Jest to głównie baranina lub jagnięcina, ale czasem używa się też wieprzowiny. Często mięso mielone zastępuje się innym farszem w postaci tureckiej, czosnkowej kiełbasy wołowej – sucuk. W tej wersji w pide jest też turecki ser – kaşar. Wegetarianie też mogą zajadać się pide, gdyż serwuje się też w wersji bezmięsnej. Wtedy głównym dodatkiem jest jajko na sadzono, ziemniaki czy też szpinak.

Najpopularniejsze odmiany pide?

Ta potrawa posiada wiele wersji, ale jest kilka, które Turcy lubią najbardziej, oto one:

  • Sujuklu – dodatkami są łagodna turecka kiełbasa i ser mozzarella.
  • Pastirmali – w tej wersji głównym składnikiem jest suszona wołowina i również ser mozzarella
  • Spinach – jak sama nazwa mówi jest tu szpinak, ale także, cebula i feta
  • Peynirli – wyjątkowo serowa odmiana – ser feta połączony z mozzarellą

Pide – sposób przygotowania.

Przy powstawaniu pide najważniejsze jest ciasto. To od niego będzie zależał ten wyjątkowy smak, gdyż dodatki to rzecz gustu i w każdej wersji są inne, ale skład ciasta jest zawsze taki sam. Składa się ono z:

  • Mąki pszennej
  • Drożdży
  • Ciepłego mleka
  • Oleju
  • Cukru
  • Soli
  • Żółtka jajka do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Drożdże rozpuszcza się w mleku poczym dodaje się pozostałe składniki. Ciasto wyrabia się do tego momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Gdy ciasto jest już gotowe, zostawia się je na 12 godzin do wyrośnięcia. Farsz to już rzecz dowolno. W wersji z mielonym mięsem dodaje się jeszcze cebulę, pomidory bez skórki, zieloną paprykę, natkę pietruszki, tymianek, turecka pasta pomidorowo-paprykowa zwana salca. Wszystkie składniki miesza się w misce z wraz z mięsem. Gdy ciasto już wyrosło formuje się pide w kształcie łódki. Na każdą potrzebna jest porcja ciasta wielkości pięści. gdy łódka jest gotowa posypuje się ją mąką poczym nakłada farsz. Brzegi smaruje się żółtkami. Pide piecze się przez 10 min w zwykłym piekarniku a profesjonalnym piecu 2 lub 3 min.

Kiedy podaje się pide?

Pide przyrządza się i jada również w tureckich domach. Jest to danie serwowane głównie na kolację, szczególnie w czasie Ramadanu, gdy pości się przez cały dzień. Czasem je się również pide na bardzo wczesne śniadanie, przed wschodem słońca. Pide tnie się w poprzek lub serwuje całą i je jak pizzę. Chociaż jest to danie jedzone również w domach to największą popularnością cieszy się na ulicach tureckich miast.

Podobne do pide.

Oczywiście pizza przychodzi na myśl pierwsza. Istnieje nawet legenda, że to właśnie pide jest pierwowzorem pizzy. W 1480 roku Sycylia była pod władaniem tureckiego sułtana. Przybyli z nim żołnierze zajadali się pidą, co podchwycił jeden z florenckich piekarzy. Po powrocie do rodzinnego miasta otworzył on pierwszą pizzerię. Choć nie ma żadnych zapisów potwierdzających tą historię to nie można zaprzeczyć, że pide i pizza wyglądają a nawet smakują podobnie. Są jednak małe różnice: do pide nie używa się grzybów, a ciasta pizzy nie daje się masła. Inne podobne danie także pochodzi z kuchni tureckiej, a nazywa się lahmacun.

Wartości odżywcze pide.

W 100g pide jest 218kcal, w tym 2g tłuszczu, 40g węglowodanów i 8,3g białka.