Kuchenne historie na talerzu, czyli jak rodziły się nazwy potraw

Zastanawialiście się kiedyś, skąd wywodzą się nazwy poszczególnych potraw? Jaka była historia powstania najsłynniejszej pizzy świata? Skąd pochodzi nazwa sera camembert? Jeśli nie, to dzisiaj poznacie kuchenne historie wzięte prosto z talerza. ;)

Kuchenne historie prosto z Włoch!

Nazwy potraw wywodzą się często od osób, które ją przygotowały lub dla których zostały przyrządzone.

Znaną nam wszystkim pizzę po raz pierwszy upieczono w 1899 roku. Jej twórcą był kucharz z Naepolu, Raffael Esposito, a przygotował ją z okazji przyjazdu królowej Włoch – Margerity di Savoia. Pizza została przygotowana w barwach symbolizujących flagę Włoch – sos pomidorowy, jako kolor czerwony, mozarella – jako kolor biały i bazylia, jako zielony. Pizza tak zasmakowała królowej, że na jej cześć została nazwana właśnie „Margeritą”. I od tej pory jest najsłynniejszą pizzą świata.kuchenne historie pizza margerita

Francuskie ciekawostki na talerzu

Kuchenne historie niejednokrotnie powstały przez przypadek. Znacie naleśniki suzette? Są to tzw. płonące naleśniki, wywodzące się z terenów Francji. Płonące naleśniki suzette z pomarańczowym likierem powstały zupełnie przypadkowo. Otóż pewien kucharz, chcąc przypodobać się pewnej francuskiej damie, przygotował dla niej specjalnie naleśniki, które polał likierem pomarańczowym. Niestety je niechcący podpalił na oczach zarówno damy serca, jak i pozostałych gości w restauracji. Chcąc uniknąć pośmiewiska, zachował kamienną twarz, sprawiając że zebrani goście byli pod ogromnym wrażeniem jego umiejętności kulinarnych i efektownego podania deseru.

Obok nazw potraw, mamy jeszcze do czynienia z nazwami produktów, które najczęściej wywodzą się od miejsca ich pochodzenia. Weźmy na przykład ser camembert. Historia tego sera sięga XVIII wieku. Jego nazwa pochodzi od wsi o tej samej nazwie w Normandii, w której znajduje się posąg twórcy tej konkretnej odmiany sera (Marie Harel). Owa Francuzka, podczas burzliwej Rewolucji Francuskiej, ukryła mnicha z Brie, który z wdzięczności zdradził jej sekret przyrządzania tego sera.
W roku 1855 jedna z córek Marie Harel poczęstowała samego wielkiego Napoleona kawałkiem tego. Napoleon był tak zachwycony jego smakiem, że od tamtej pory ser camembert stał się znany na całym świecie.kuchenne historie camembert

Jedząc czy kupując dane produkty, często nie zastanawiamy się skąd wywodzi się ich nazwa. Kuchenne historie dań, które spożywamy na co dzień, bywają bardzo zaskakujące. Nie zdajemy sobie również sprawy, że praca nad ich recepturą i smakiem jest niekiedy bardzo długa i żmudna. Znacie pochodzenie nazw innych potraw?

 

One Comment

Dodaj komentarz

(*) Required, Your email will not be published

*