Kuchnia orientalna bez tajemnic

Chiny i Japonia. Z pewnością te kraje przychodzą Wam do głowy jako pierwsze, gdy pomyślicie o przedstawicielach Kuchni Wschodu. Jednak ta niezwykle bogata w przeróżne smaki i aromaty kuchnia orientalna, obejmuje jeszcze co najmniej kilkanaście różniących się między sobą odłamów.

Wbrew krążącym opiniom, kuchnia orientalna jest bardzo zdrowa i prosta w przygotowaniu. Tym samym, to idealna propozycja dla zapracowanych. Choć zdobycie niektórych składników niezbędnych do przygotowania dań kuchni orientalnej może okazać się w Polsce trudne, a często nawet niemożliwe, pamiętajcie, że smaczne dania azjatyckie zamówić możecie na naszym portalu. Jeśli się pospieszycie i zrobicie to do 29 maja, skorzystacie z 20% rabatu, bo trwają u nas Dni Kuchni Orientalnej.

Tak jak nie ma jednej kuchni polskiej, tak samo kuchnia orientalna nie jest jednolita. Możemy mówić ogólnie o kuchni wschodu jako kuchni charakterystycznej dla kilkunastu azjatyckich krajów. I choć pomiędzy kuchniami poszczególnych państw nie trudno dostrzec różnice, to mają one wiele wspólnych elementów.

Jakie składniki są najczęściej używane w kuchni orientalnej? Top 3 zajmują: ryż, owoce morza i surowe ryby. Bezsprzecznie prym wiodą także warzywa: cukinia, papryka, pomidor, bakłażan. Kuchnia obfituje też w owoce: granaty, cytryny, figi, rośliny strączkowe: ciecierzycę, soczewicę i bób oraz oczywiście zioła.

Jakie dania i napoje najczęściej goszczą na chińskich, japońskich, indyjskich, wietnamskich i tajskich stołach? Jakich składników najczęściej się tam używa? Wszystkiego dowiecie się z naszych infografik.

pp_infografika_kuchnia_chinska

pp_infografika_kuchnia_japonska (1)

pp_infografika_kuchnia_indyjska

pp_infografika_kuchnia_wietnamska

pp_infografika_kuchnia_tajska

One Comment

  1. Bardzo interesujący i godny uwagi wpis. Dużo dowiedziałem się o różnych orientalnych kuchniach ciekawostek w tym TOP DANIA. :)

Dodaj komentarz

(*) Required, Your email will not be published

*