Narzędzia kuchenne, które zmieniły oblicze kuchni

Czy, podczas ubijania jajek, myśleliście skąd w ogóle wzięła się trzepaczka do jajek? Z czego wywodzi się mikser albo, w jakich okolicznościach powstała obieraczka do ziemniaków? Niby zwykłe, codzienne narzędzia kuchenne, a jakby nasze życie wyglądało bez nich. Ciężko to sobie wyobrazić!

Narzędzia kuchenne – wielkie znaczenie małych rzeczy

Mówi się, że ”mała rzecz, a cieszy”. I tak też jest w przypadku narzędzi kuchennych, które stosujemy codziennie w swoich domach. Jednak nie zawsze je doceniamy i pamiętamy, jaką wartość i znaczenie niosą ze sobą… Poznajcie historię kilka niezbędnych na co dzień narzędzi kuchennych.


Obieraczka do ziemniaków

Powstała w Szwajcarii, w 1947 roku, a więc ma już ponad 60 lat! Najpopularniejszą obieraczką jest obieraczka firmy Jonas ze Szwecji – do tej pory wyprodukowano jej około 100 milionów egzemplarzy w 40 krajach na całym świecie. Przez pierwszych 25 lat nóż produkowano ręcznie. Na początku używano stali hartowanej, dzisiaj jest to stal nierdzewna.

Nóż

Nóż uważany jest za najstarsze narzędzie kuchenne. Dzisiaj najczęściej spotykamy noże ze stali nierdzewnej lub ceramiczne. A co było wcześniej? Otóż nóż był wówczas szkłem wulkanicznym i krzemieniem z ociosanymi brzegami. Około 5 tysięcy lat temu w naszej cywilizacji pojawił się metal – od tego momentu stał się nieodzownym surowcem do wyrabiania tego najważniejszego narzędzia w pomocy kuchennej.

Tarka

Przygotowanie niektórych potraw jest po prostu niemożliwe bez tarki. Starte sery, warzywa, czy skórki cytrusów to podstawy wielu dań lub dodatki, bez których ciężko sobie wyobrazić smak ulubionych potraw. Pierwsza tarka najprawdopodobniej powstała we Francji w połowie XVI w. Od tego czasu przyrząd ten zadomawiał się w kuchni i przybierał przeróżne kształty – od tych najprostszych z jedną ścianką, przez tarki kwadratowe aż po tarki elektryczne.


Łyżka , łyżeczka, łyżunia…

Bez tego narzędzia kuchennego ciężko sobie wyobrazić cokolwiek w kuchni. Spożywanie zupy, delektowanie się lodami, próbowanie zup czy sosów – bez łyżki to niemożliwe! Łyżki, podobnie jak noże, to praktycznie najstarsze narzędzia kuchenne, a do tej pory nie wymyślono nic lepszego na ich miejsce. Przodkami dzisiejszych łyżek były wydrążone kawałki drewna, niewielkie muszle i skorupy orzechów. W Starożytnym Egipcie, a potem w Grecji i Rzymie posługiwano się łyżkami już w nieco bogatszej formie, natomiast taki wygląd łyżki, jaki mamy obecnie, wytworzył się dopiero w połowie XVIII wieku. W dzisiejszych czasach (i nie tylko) łyżka służy nam nie tylko do smakowania potraw, ale jest również bardzo dobrą kuchenną miarką.

 

Będąc już przy historii podstawowych sztućców, to nie można zapomnieć o widelcu. Źródła donoszą, że widelce pojawiły się w kuchni za sprawą… wideł. Najwidoczniej chłopi dostrzegli w widłach dobry sposób na chwytanie nie tylko siana czy słomy ;) W ten sposób widły zostały pomniejszone do wielkości widelca i od połowy XV wieku goszczą na naszych stołach.

 

Dodaj komentarz

(*) Required, Your email will not be published

*