Czym dzisiaj są obiady domowe?

Dwudaniowy obiad, najczęściej składający się z rosołu, kotleta schabowego, ziemniaków i mizerii to obraz polskiego, tradycyjnego niedzielnego obiadu. Obecnie, coraz mniej czasu jest na przygotowywanie posiłków w ciągu tygodnia i codzienne gotowanie nowych potraw. Jednak dzięki naszemu portalowi, możecie smakować potraw „jak u mamy” bez większego wysiłku. A wszystko jest zdrowe i smaczne!

obiadKuchnia polska charakteryzuje się przede wszystkim potrawami mięsnymi oraz mącznymi. Jednymi z najpopularniejszych potraw są wszelkiego rodzaju pierogi – z mięsem, ruskie, z kapustą i grzybami, a także nieco bardziej wyszukane – z soczewicą czy szpinakiem. Obok pierogów „dużym smakiem” cieszą się dania mięsne – głównie kotlety mielone, schabowe oraz z kurczaka. Takie tradycyjne potrawy często łączone są z surówkami, zasmażaną kapustą oraz ziemniakami albo ryżem. W ten sposób tworzy się tradycyjny domowy obiad :) Jednak obecnie zaczynają pojawiać się nowe trendy i kompozycje na talerzu.

Nowe oblicze obiadów domowych

Tradycyjna kuchnia polska modyfikowana zostaje na podstawie nowoczesnych trendów. Polega ona na łączeniu tradycyjnej kuchni polskiej z produktami i przyprawami charakterystycznymi dla innych kuchni. Mowa tutaj o kuchni fusion. Dzięki niej pojawiają się różne wariacje pierogów, naleśników, placków ziemniaczanych, racuchów, klusek śląskich czy leniwych. Przykładem mogą być naleśniki z dodatkiem sera feta, rukoli oraz parmezanu. Zamiast tradycyjnego puree ziemniaczanego robi się puree z dyni, a zamiast placków z zsiadłego mleka, przygotować można z mleka sojowego.

Na naszym portalu znajdziecie zarówno tradycyjne obiady domowe, jak i te nieco bardziej wyszukane potrawy. Zapraszamy do próbowania nowych smaków! Tutaj znajdziecie pełną listę naszych smaków. :)

 

Dodaj komentarz

(*) Required, Your email will not be published

*