Pizza inna niż wszystkie!

Codziennie na świecie sprzedawanych jest blisko 13 milionów pudełek pizzy! Nic więc dziwnego, że ten włoski przysmak, doczekał się swojego święta. Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzony jest 9 lutego.

Od lat, bezapelacyjny prym wśród najchętniej zajadanego rodzaju pizzy, wiedzie Margherita. I choć to pizza najskromniejsza i najtańsza (składa się zaledwie z trzech składników), to imię nosi prawdziwie królewskie, bo nazwano ją na cześć królowej Włoch. W 1889 roku, ówczesna królowa Włoch – Margherita Sabaudzka, podczas wizyty w Neapolu skosztowała pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza.

Choć cenimy sobie kulinarną klasykę – ciągle najchętniej zajadamy się Margheritą, Capriciosą, czy Havai – lubimy od czasu do czasu poeksperymentować. Smakosze tego włoskiego przysmaku coraz częściej wybierają pizze z nietypowymi składnikami na wierzchu, a także pizze o niespotykanych na co dzień kształtach.

Klienci lubelskiej pizzerii Czerwony Październik mogą zdecydować, czy wolą pizzę w tradycyjnym kształcie koła, czy też wolą pizzę w kształcie… Kwadratu! Pizza faszerowana? W restauracji Nocne Koryto Pizza&Burger zamówicie właśnie taki przysmak, na który składają się dwie warstwy ciasta, przeplecione najróżniejszymi farszami.

Strawberry and chocolate pizza

Pizza na deser? To możliwe! W Restauracji Sultan Kebap, możecie zamówić pizzę z… Czekoladą! Do wyboru macie pizzę z samą czekoladą lub dodatkowo z bananem bądź ananasem. Za to w Manii Smaku dostaniecie prawdziwą owocową bombę, czyli pizzę z ananasem, mandarynkami, brzoskwiniami i szynką.

Lubicie zdrową kuchnię, ale od czasu do czasu macie ochotę na smaczny fast food? Pizza Company proponuje Wam kulinarny kompromis, czyli pizzę przygotowaną z pełnoziarnistej mąki. Zaś wszystkim niejedzącym mięsa i produktów mlecznych, polecamy pizzę wegańską. Taką pizzę możecie zamówić np. w Italo Pizza. Lokal oferuje pizzę, na której zamiast tradycyjnej mozzarelli, umieszczana jest mozzarella sojowa lub ser z marynowanego tofu.

Pizza to przysmak, który króluje na naszych stołach od lat i z całą pewnością przez kolejne lata nie pozwoli żadnemu innemu daniu odebrać sobie tego najwyższego tytułu. Nie ulega również wątpliwości, że pizzerie będą prześcigały się w coraz bardziej dziwacznych pomysłach na to, co ma znaleźć się na jej wierzchu.

Dodaj komentarz

(*) Required, Your email will not be published

*