Ser żółty bez tajemnic!

ser żółty

Ser żółty czy biały? Pleśniowy czy topiony? Z mleka koziego czy krowiego? Choć gatunków serów mamy w sklepach pod dostatkiem, najczęściej sięgamy po ten tradycyjny, czyli żółty. Zjadamy go ok. 13 kg rocznie!

Jakie rodzaje żółtego przysmaku są dostępne w sklepach, czym się kierować i na co uważać wybierając ser – o tym przeczytacie w naszym artykule. Gouda, parmezan, a może cheddar?

ser żółty

 

Nie obejdzie się bez złotych rad dla kupujących! Wiecie czym kierować się wybierając żółty ser?ser żółty

 

Czy wiecie, że żółty ser jest najbogatszym źródłem wapnia? Spośród produktów mlecznych, to właśnie on dostarcza nam tego składnika najwięcej. Już cztery plasterki tego przysmaku pokrywają nasze dzienne zapotrzebowanie na wapń.

żółty ser

Żółty ser można pałaszować na wiele sposobów. Ser Gouda, najlepiej smakuje położony na chrupiącej bułce, posmarowanej masłem śmietankowym. Feta, jest doskonałym dodatkiem do sałatek. Parmezan idealnie wykańcza smak każdego spaghetti. Również na naszym portalu znajdziecie mnóstwo propozycji dań, do których przyrządzenia został użyty ser żółty.

Dodaj komentarz

(*) Required, Your email will not be published

*