Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

Izmir Kebab Poznań

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Zamów z dowozem z Izmir Kebab w Poznaniu

Kebab, to potrawa, która przywędrowała do nas z krajów arabskich. Co prawda przyznaje się do niego także kuchnia grecka, ale bardzo prawdopodobne jest, że bliskie sąsiedztwo Turcji spowodowało przeniknięcie do kultury kulinarnej Greków części potraw tureckich, czy szerzej ujmując arabskich. Niezależnie do tego skąd pochodzi kebab trzeba zgodzić się z tym, że w Polsce robi szybką karierę, zdobywając popularność przypominającą tę, jakiej kilkanaście lat temu doświadczała pizza. Samo pojęcie kebabu nie jest jednoznaczne i w zależności od kraju można nim określać zróżnicowane rodzaje dań. Początków tego dania należy doszukiwać się w średniowiecznej Persji i Turcji. Słowo to w jeżyku arabskim oznaczało pieczone mięso, a do języka angielskiego włączone zostało w wieku XVII. Danie to spotkamy zarówno w Europie (Grecja, Bułgaria), jak i w Afryce (Egipt), a przede wszystkim w Azji. Chiny, Indie, Bangladesz, Afganistan czy Pakistan mają swoje własne odmiany tego dania. W Polsce najbardziej rozpowszechniona jest turecka odmiana kebabu. Przygotowywane jest z baraniny, mięsa cielęcego bądź drobiowego. Nie powinno się go przygotowywać z wieprzowiny, co wynika z zaleceń islamu. 

Atrakcyjne menu Izmir Kebab

Potencjał, jaki tkwi w kebabach patrząc od strony kulinarnej pozwala skomponować wiele dań, które będą między sobą różniły się użytym mięsem, sposobem wypiekania czy używanymi dodatkami. Jednym z popularniejszych dań w Izmir Kebab jest kebab na cienkim cieście, czyli w picie. Uzupełnieniem mięsa są sos i surówka. Występuje on w dwóch wielkościach. Trzy rozmiary ma kebab w bułce. Miłośnicy pizzy powinni spróbować King Lahmacun, czyli tureckiej pizzy. Składa się ona z bardzo cienkiego ciasta z mięsnym nadzieniem. Przed podaniem powinno ono być skropione sokiem z cytryny. Najpopularniejsze odmiany tego dania w Turcji zawierają zmiksowana z mięsem cebulę bądź czosnek. Klasyczne lahmacun wypiekany jest w kamiennym piecu. Za wegetariańską odmianę kebabu uważa się falafel. Są to smażone kotleciki z ciecierzycy lub bobu z sezamem. W Izmir Kebab może być zamówione na cienkim cieście (trzy kotleciki) albo na grubym. W tym ostatnim przypadku w skład posiłku wchodzą dwa kotleciki oraz sos i surówki. Wartość tego dania podnoszą znakomicie składniki odżywcze oraz minerały. Oprócz dużej ilości białek znajdziemy w nim wapń, żelazo, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan a także witaminę C i B oraz kwas foliowy.

Sprawny dowóz z Izmir Kebab

Jeśli chcemy zjeść danie obiadowe z kebabem w składzie możemy zamówić np. talerz kebab, gdzie oprócz mięsa znajdziemy kaszę lub ryż oraz surówkę i sos.  Dla osób czujących większy głód przeznaczony jest talerz w wersji king. W kebab boxie znajduje się mięso, frytki i sos, także on przygotowany jest w powiększonej wersji. Isaknder kebab powstał pod koniec XIX wieku. W oferowanym daniu znajdziemy pieczone mięso z baraniny i cielęciny wraz z grillowanym chlebem, sosem i jogurtem naturalnym. Wśród dań z grilla sieć oferuje adana kebab, czyli ręczni mielony kebab wołowy lub cielęcy, grillowany na węglu drzewnym. Ma pikantny smak. Z kolei Beyti Sarma to grillowane mięso zawinięte w cienkie ciasto. Dla wegetarian przygotowano też danie z falafelem. Oprócz trzech kotlecików z mielonego grochu na talerzu znajdziemy też ryż, sałatkę oraz  specjalny sos. Do proponowanych dań można wybrać jeden z czterech sosów: czosnkowy, koperkowy, ostry turecki oraz słodko-kwaśny. Oprócz popularnych napojów gazowanych można też złożyć zamówienie na jeden z tradycyjnych napojów tureckich, takich jak turtamek, ayran i ayran mango.