Zaloguj się

Kazoku Sushi. Zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Dostawa
Odbiór osobisty

Kazoku Sushi – jedno danie, 5 smaków.

Chociaż sushi jemy w Polsce od dobrych kilkunastu lat to niektórzy wciąż nie tolerują jego smaku. Ma ono jednak bardzo duże grono zwolenników. Nasze kubki smakowe ewoluują wraz ze zmianami zachodzącymi w świecie kulinarnym, po prostu do któryś smaków musimy się przyzwyczaić do innych dorosnąć. Smak to jeden z pięciu zmysłów, który czyni nasze życie bogatszym a nawet może je uratować rozpoznając, że coś jest popsute, sfermentowane a także trujące. Jeżeli jeszcze nie jesteś fanem sushi przełam się i spróbuj go z Kazoku Sushi a pokochasz ten smak i to miejsce.

 

Już w okresie starożytności próbowano sklasyfikować wszystkie smaki jednak dokładniejsze wyniki otrzymano dopiero w XIX wieku gdzie była już dostępna technologia. To właśnie wtedy ruszał przemysł spożywczy na ogromną skalę i chciano wiedzieć wszystko na temat smaku a konkretnie jak można go zachować na dłużej. Ustalono wtedy, iż są cztery główne smaki jak: gorzki, słodki, słony oraz kwaśny. Piąty smak, o którym ostatnio dużo się mówi, czyli umami, odkrył japoński psychofizyk Kikunae Ikeda, było to w 1909 roku. Umami w dokładnym tłumaczeniu oznacza – smaczny. Jednak dopiero w roku 2000 został on uznany i trafił do pozostałej czwórki, jako jeden z oficjalnych smaków. Nie jest przypadkiem, że to właśnie Japończyk odkrył ten smak, gdyż jest on odpowiedzialny za wykrywanie kwasu glutaminowego w mięsie oraz potrawach sfermentowanych tak licznie używanych właśnie w kuchni azjatyckiej. Oczywiście nie każdy poczuje ten smak gdyż jest to cechą bardzo indywidualną. Zmysł smaku jest dość skomplikowane i nawet setki lat badań nie odkryły jego wszystkich tajemnic. Smak odczuwamy na języku gdzie zgromadzone są kubki smakowe. Poza tym język jest bardzo wrażliwy na inne bodźce związane z jedzeniem jak np. temperatura, wilgotność, tekstura. W parze ze smakiem działa zmysł węchu, który potęguje odczuwanie smaków i aromatów. Łatwo zauważalne jest to podczas kataru gdzie smaki przestają być intensywne lub w ogóle ich nie czujemy. Jednak długotrwała utrata smaku jest na całe szczęście niemożliwa. Zrób test swoim kubkom smakowym i zamów z Kazoku Sushi z dostawą kilka naprawdę aromatycznych potraw.

Kazoku Sushi – smak zostaje na długo.

Smaki cały czas ewoluują, a jest spowodowane zmianami cywilizacyjnymi, technologicznymi, naukowymi oraz społecznymi. Tak było w sumie od zawsze, lecz wynikało z innych potrzeb niż dzisiaj. Obecnie szukamy nowych smaków z czystej ciekawości dzięki możliwościom, jakie oferuje nam współczesna technologia. Dawniej tylko bogaci jedli potrawy bogate w smak składające się z wielu produktów lub w wersji egzotycznej sprowadzone z bliskiego wschodu jak np. flamingi, żurawie a nawet papugi. Jednak głównym powodem obróbki żywności a co za tym idzie zmiany jego smaku było zachowanie jego świeżości i przydatności do spożycia. Wtedy jeszcze nie było wiadomo, jakie procesy zachodzą, które psują żywność. Mleko i sery kwaśniały, mięso się psuło a ryby gniły. Zaczęto jednak wykorzystywać niektóre z tych procesów. Przykładem tego jest potrawa ze sfermentowanej ryby – garum, była to solonka rybna. Tą potrawą zajadali się wszyscy od bogatych po biednych. Nieumiejętność przechowywania i zabezpieczania żywności przed psuciem była często powodem licznych chorób a nawet śmierci. Chociaż sushi serwuje się surowe to można być spokojnym gdyż jest ono przygotowywane z najświeższych produktów i zawsze smakuje wyśmienicie. W menu Kazoku Sushi są same rarytasy, więc niezależnie od wyboru będziesz usatysfakcjonowany wybornymi doznaniami smakowymi.

Kazoku Sushi – smakuj, nie ulepszaj!

Gdy już odkryto jak podtrzymywać świeżość żywności oraz jej smaku okazało się, że to nie wystarczy technologom. Chcieli oni pójść o krok dalej i zaczęto ingerować w sam smak a konkretnie w ulepszenie go. Na początku metodami naturalnymi poprzez ulepszacze a później już związkami chemicznymi. Takie praktyki stosuje się do dzisiaj. Do naszej żywności dodawane są barwniki, koncentraty, emulgatory, sztuczne słodziki oraz słynny benzoesan sodu. Ewolucja smaku trwa, chociaż może nie idzie w kierunku, jakiego się spodziewaliśmy. Smaki naturalne stają się powoli rarytasem, który pamiętają tylko najstarsi. Powoli jednak wracamy do oryginalności smaków i ich korzeni. Tradycyjne receptury ponownie mają zastosowanie tak popularne w nurcie slow food, który broni dobrego smaku. Zdrowa żywność przeżywa swój renesans. Nadal chcemy wydobywać jak najwięcej aromatu oraz smaku z naszych potraw jednak używając tylko naturalnych metod. Co jest bardziej naturalne niż surowa ryba z ryżem?! Sushi to czysty smak w najlepszym wydaniu. Zamów z Kazoku Sushi z dostawą do domu i ciesz się smakiem swojej ulubionej potrawy w domowym zaciszu.