Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

Zamów w Kebab i Pizza Lublin

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Kebab i Pizza w Lublinie – restauracje, które znają się na rzeczy.

Kebab w Turcji uznawany jest za narodową potrawę, jest on również najbardziej rozpoznawalnym danie w kuchni arabskiej. Nie ma się w sumie, co dziwić, czemu zyskał sobie takie miano – soczyste mięso baranie, cielęce lub drobiowe, przyprawione aromatycznymi ziołami wraz z surówką oraz sosami zapakowane w pitę, bułkę lub tortillę nie może nie smakować. W restauracji Kebab i Pizza w Lublinie spróbujesz tego smakołyku ze wschodu i to z dostawą do domu.

 

Co poza kebabem zalicza się do kuchni arabskiej? Gdybyśmy zapytali przypadkową osobę na ulicy żeby wymieniła kilka potraw z kuchni arabskiej pewnie miałaby ciężki orzech do zgryzienia. Kuchnia ta znana jest na całym świcie dzięki kebabowi i shoarmie, ale kryje w sobie znacznie więcej. To prawda, że charakteryzuje się ona mocno pikantnym mięsem przysadzanym na grillu, ale także może poszczycić się aromatycznymi przyprawami w szczególności korzennymi, bardzo mocną oraz słodką kawą, wodą różaną oraz zanurzanymi w syropie słodyczami. Wchodząc do arabskiego domu od razu czujemy zapach przypraw, które są bardzo ważne nie tylko za względu na smak, jaki dodają potrawom, ale także za ich walory zdrowotne. Tradycyjnymi składnikami używanymi do potraw w kuchni arabskiej są jagnięcina, cielęcina, drób, ryż, oraz gotowane warzywa z sosem pomidorowym. Oczywiście w żadnym daniu nie może zabraknąć tradycyjnych arabskich przypraw wspomnianych wcześniej. W kuchni arabskiej jada się dania, które są mało popularne na zachodzie, są to: zupa z soczewicy, bób, olej sezamowy, oliwki, ser feta, a także daktyle. Podobnie jak Polacy przedstawiciele kuchni arabskiej uwielbiają przyjmować gości dużą ilością dobrego jedzenia. Nikt z takiej uczty nie wychodzi głodny. Podobnie jest w restauracji Kebab i Pizza w Lublinie, gdzie każdy jest syty i zadowolony.    

Kebab i Pizza w Lublinie – kebab i gyros, podobne, lecz inne.

Do Polski kebab przywędrował z Niemiec jednak swoje źródło ma w kulturach wschodu. W starożytnym Iranie, Afganistanie, Armenii, Pakistanie, Azerbejdżanie czy też w Indiach ludzie piekli barany nadziane na miecze lub patyki zauważyli, że mięso z brzegu jest wyjątkowo smaczne i tak właśnie zaczęła się jego historia. Współczesny obracany grill w pionie został jednak wymyślony dopiero w latach siedemdziesiątych XIX wieku prze Iskendera Efendi w północnej Turcji. Potrawa w tej wersji była o wiele zdrowsza gdyż po pionowym grillu tłuszcz spływał na dół. Obecnie traktujemy kebab prawie jak nasze danie narodowe. Gyros, chociaż przygotowywane jest w podobny sposób jest już inną potrawą. Wyróżnia go sposób krojenie mięsa, ale największą różnicą jest smak, który uzyskuje za sprawą konkretnej mieszanki przypraw. Grecki przysmak charakteryzuje smak czosnku, papryki oraz oregano, gdy w kebabie mamy użyte bardziej orientalne zioła jak kolendre, kmin rzymski oraz kardamon.  

Restauracja Kebab i Pizza w Lublinie – co dobrego wybrać?

Menu w Kebab i Pizza w Lublinie jest bardzo przystępne pod względem dużego wyboru dań, ale także, jeżeli chodzi o pułap cenowy. Wybór zaczynamy od kanapek, których ceny zaczynają się już od sześciu złotych. Przy każdej pozycji wiemy dokładnie ile, czego dostaniemy, ponieważ są podane proporcje gramach. Także w Picie studenckiej dostaniemy pięćdziesiąt gram mięsa, ale już w Tortilli XXL jest już go sto sześćdziesiąt gram. Jak widać możemy zaspokoić mały głód lub ten duży, który narastał cały dzień. Teraz można zamawiać z Kebab i Pizza w Lublinie za pośrednictwem strony PizzaPortal.pl lub skorzystać ze specjalnej dedykowanej aplikacji na smartfona, aby już po chwili cieszyć się tym przysmakiem kuchni arabskiej. Smacznego!!!