Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

KFC w Gorzowie Wielkopolskim

Wpisz adres i znajdź restauracje KFC w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

KFC w Gorzowie Wielkopolskim – ach, ta panierka!

Panierka w KFC, a w zasadzie zestaw przypraw, jaki się w niej znajduje, to pilnie strzeżona tajemnica… jeszcze do niedawna, gdyż jej jakiś czas temu jej skład ujawnił siostrzeniec pułkownika Sandersa. Mimo wszystko jest to wciąż najsłynniejsza panierka na świecie, ale są również inne panierki, którymi warto się zainteresować. Oto wszystko, co powinniście wiedzieć o panierkach i jak z nimi postępować by oddały jak najwięcej smaku i chrupkości. A póki, co zamówcie sobie kurczaka w KFC w Gorzowie Wielkopolskim poprzez PizzaPortal.

 

Nic nie smakuje lepiej niż potrawa w złocistej i chrupiącej panierce. W tradycyjnej wersji panierka jest zrobiona z mąki, jajek oraz bułki tartej. Jednak nawet pyszna panierka się nudzi, dlatego w ostatnim czasie coraz chętnie wzbogacą się ją innymi składnikami jak: sezamem, płatkami migdałów, pestkami dyni i słonecznika, płatkami owsianymi czy kukurydzianymi albo drobno posiekanymi orzechami. Każda jej wersja pasuje smakuje najlepiej z inną potrawą. Tak, więc panierka z sezamem najlepsza będzie do filetów z kurczaka oraz ryb. Z kolei płatki migdałów mają już trochę inny smak, więc najlepiej komponują się z wieprzowiną oraz niektórymi rybami. Płatki owsiane czy kukurydziane to typowe panierki do kotletów, drobiowych i wieprzowych ze schabu. Do mielonych najlepsze są pestki dyni i słonecznika, które poprawią ich smak. Orzechy też mogą być dobrą panierką, ale nie wszystkie – najlepsze do tego są arachidowe oraz włoskie. W ostatnim czasie coraz większą popularnością w Polsce cieszy się panierka Panko, czyli japońska panierka przygotowywana jest z mąki pszennej, wody, oleju palmowego, drożdży oraz miodu. Idealnie pasuje do ryb, owoców morza i kotletów wieprzowych. Panko ma mniej zdecydowany smak niż bułka tarta. Do panierki można, więc dodać różne suszone zioła. Należy tylko pamiętać, aby smażyć nie dopuszczając do przypalenia, gdy dodane zioła łatwo przywierają do patelni. Nie chce Ci się smażyć samemu? Wystarczy wejść na PizzaPortal.pl, wybrać KFC w Gorzowie Wielkopolskim i gotowe! Wymarzone danie za kilka chwila znajdzie się na waszym talerzu. 

KFC menu – panierka też może być zdrowa.

Panierka ze zwykłej tartej bułki chłonie dużą ilość tłuszczu, który nie wpływa dobrze na nasze samopoczucie. Dodatkowym minusem jest to, iż jest ona robiona z białego pieczywa, czyli tego najmniej odżywczego. Smażenie w takiej panierce to mnóstwo dodatkowych kalorii, których nie chcemy. W menu KFC panierka jest przygotowywana przez specjalistów i niema nic wspólnego z tą niezdrową domową. Sami jednak w domu tez możemy poratować się innymi sposobami panierowania mięsa. Na pewno będą one zdrowsze od tej tradycyjnej a jeszcze na dodatek urozmaicą smak smażonych potraw. Dobrą alternatywą, i w smaku i dla zdrowia, są płatki kukurydziane, które nadadzą potrawie ekstra chrupkości. Poza tym nie wchłoną już one tyle tłuszczu gdyż raz już zostały upieczone, więc nie moa obawy, że najemy się niezdrowego tłuszczu. Kruszone płatki owsiane też doskonale sprawdzą się w tej sytuacji. Zawierają one dużo białka, błonnika, witaminy z grupy B a także cynk, żelazo i wapń. Siemię lniane po utłuczeniu w moździerzu też doskonale nadaje się na panierkę. Znane ono jest z dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie. Całe mnóstwo błonnika pokarmowego, dużo wartościowego białka, magnezu i witamin B1 i B6, a także cynk i żelazo. Dodatkowo siemię lniane jest bardzo bogate w tłuszcze, więc jeśli używasz go, jako panierki, możesz smażyć swoje potrawy praktycznie bez tłuszczu. Jak widać, dzięki zastosowaniu nowych, oryginalnych panierek można nie tylko wzbogacić smak potraw, ale też jeść zdrowiej.

KFC z dostawą – potrawy dobrze panierowane!

Nigdzie nie jest ściśle określone ile razy w tygodniu powinno się zjadać potrawy pokryte panierką. Warto jednak, jak we wszystkim, zachować rozsądek i nie jeść ich częściej niż raz w tygodniu. Jeżeli jednak nie możemy się im oprzeć, gdyż są bardzo pyszne raczej unikajmy gotowych panierek ze sklepowych półek. Skład w nich nie jest do końca znany, dlatego też mogą one być niezdrowe dla naszego organizmu. Jak już robić coś na chrupiąco to po swojemu i zgodnie z kilkoma zasadami. Żeby panierka przylegała do potraw i chrupkość była na odpowiednim poziomie warto zastosować się do tych norm. Gdy chcemy usmażyć mięso wyjęte z zamrażalki, musimy poczekać aż się w pełni rozmrozi i odsączyć je dobrze z wody. Tłuszcz na patelni musi być mocno rozgrzany dopiero wtedy możemy wrzucić do niego obtoczone w panierce kawałki mięsa. Aby smażenie przebiegło bezproblemowo, danie w panierce musi być zanurzone w tłuszczu do połowy, wtedy i tylko wtedy uzyskamy odpowiednio jego chrupkość nie tracąc na soczystości. Jeżeli do panierki użyliśmy nasion lub pokruszonych płatków, zmniejszmy ogień pod patelnią, bo w innym wypadku potrawa się przypali. Mięso w panierce przewracamy dopiero, gdy będzie w pełni usmażone z jednej strony. Po skończonym smażeniu należy mięso przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. I gotowe, nic tylko jeść. Jednak takie smażenie wymaga odrobiny wprawy i przygotowań, więc zostaw do specjalistom i zamów swój kolejny posiłek z KFC z dostawą do domu już teraz!