Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

KFC w Krakowie

Wpisz adres i znajdź restauracje KFC w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

KFC w Krakowie – kurczak i inne w panierce

Stany Zjednoczone mają jedno, jedyne danie w panierce – kurczaka z KFC. To nie do końca prawda gdyż tych dań jest znacznie więcej, ale nie warto o nich wspominać, gdyż wszystkie bledną w porównaniu z pysznym kurczakiem. Amerykański kurczak z Kentucky podbił cały świat swoim wyjątkowym smakiem, dzięki temu mamy KFC w Krakowie, więc i my możemy się nim zajadać. Inne kraje też mają swoje słynne dania w panierce, nawet w Polsce jest takie jedno, którym chętnie pałaszują obcokrajowcy. Kurczaka w panierce zamówisz w Krakowie z KFC poprzez stronę PizzaPortal.pl.

 

Jeżeli chodzi o polską kuchnie to możemy się pochwalić wyjątkowym daniem w panierce, bez którego niedzielny obiad nigdy nie byłby tak sam – mowa oczywiście o kotlecie schabowym. Panierowany plaster mięsa wieprzowego podawany z ziemniakami i zasmażaną kapustą to absolutna klasyka polskiej kuchni. Po, mimo, że możemy korzystać z bogatej ofert dań z całego świata, „schaboszczak’ dzielnie konkuruje z sushi, pizzą czy też makaronami z nad Morza Śródziemnego. Przepis na kotleta schabowego pojawił się dopiero w 1860 roku w książce - „365 obiadów za pięć złotych". Przed tym rokiem polska kuchnia odrobinę pomijała wieprzowinę uważając ją za pospolite mięso przeznaczone jedynie dla klasy pracującej. Mimo wszystko potrawa przetrwała wszystkie trendy i podziały klasowe. Jednak w ostatnich latach pojawił się nowy wróg schabowego, czyli moda na zdrowe odżywianie. Wszyscy stosujący się do jej zasad uznali wieprzowinę z mało odżywczą, jednak czy to prawda?  Nie do końca! W mięsie wieprzowym jest zawarte wysokojakościowe białko, które zawiera w sobie dużą ilość aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie jest w stanie samoczynnie wytworzyć. Jest ona również cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K, a także łatwo przyswajalnego żelaza. Dlatego co jakiś czas warto przyrządzić w domu tradycyjny kotlet schabowy, oczywiście smażony na smalcu, bo tylko wtedy zyska odpowiedni smak oraz soczystość. Rozbite tłuczkiem mięso powinno wcześniej zostać obtoczone w mące, jajku i bułce tartej, ale jeśli chcemy uniknąć wchłaniającej tłuszcz panierki, możemy wykorzystać siemię lniane, czarny sezam, nasiona słonecznika lub zmielone suszone pomidory. Jednak nawet schabowy się nudzi, więc zjedz kurczaka w panierce z KFC w Krakowie. Zamów go przez PizzaPortal. 

KFC z dostawą – brytyjska ryba z frytkami

To danie w Wielkiej brytanie serwowane jest już od 150 lat i nadal jest najpopularniejszą potrawą na wynos. Mowa tutaj o fish and chips, czyli rybie z frytkami. Smażona ryba na głębokim oleju (zazwyczaj jest to dorsz, ale używa się też łupacza), w panierce a do tego frytki to już klasyk tamtejszych barów i restauracji.  Danie to pojawiło się w drugiej połowie XIX wieku i jest mieszaniną kulinarnych wpływów z innych krajów, gdyż frytki pochodzą z Francji a dania rybne od żydowskich emigrantów. Pierwszy lokal, który sprzedawał tą potrawę został otwarty w Londynie w 1860 roku. Istnieją pewne różnice w przygotowaniu tego przysmaku. I tak na południu Anglii rybę smaży się ze skórą, pozostawiając ości, podczas gdy na północy i w Szkocji filet jest pozbawiony skóry i ości. Większość Brytyjczyków używa soli i octu winnego bądź cebulowego, jako przyprawy, jednak część Szkotów woli sos brązowy. Kolejną rzeczą, która wyróżniała ją na tle innych potraw, było opakowanie. Zwykła codzienna gazeta a w niej ryba i frytki. Używano gazet żeby wchłaniały nadmiar tłuszczu
Obecnie wykorzystuje się pudełka polistyrenowe, a całość owija się gazetą. Zamiast ryby weź kurczaka z KFC z dostawą do domu lub pracy. 

KFC menu – w panierce po japońsku

Chociaż Japonia słynie ze swojej surowej ryby z ryżem to czasem również w swojej kuchni korzysta ze smażenia na głębokim cieście. Kolejna potrawa i jej specjalna panierka mogłyby być częścią menu KFC w każdej chwili za swój oryginalny smak no i oczywiście duża chrupkość. Krewetki Panko są chrupiące na zewnątrz oraz delikatne wewnątrz i to czyni je tak wyjątkowymi. Ich pyszny smak kryje się w panierce. Panko to powszechnie znana w Japonii panierka wykonanej z białego chleba bez skórki wyprodukowanego z różnego rodzaju skrobi, który poddany został rozdrobnieniu do formy płatków. Jest to pewnego rodzaju wersja bułki tartej, charakteryzującą się o wiele większą chrupkością niż klasyczne panierki, delikatnością oraz dużo mniejszą absorpcją tłuszczu podczas smażenia w głębokim oleju. Potrawy przyrządzone w panko są puszyste, chrupiące oraz mniej kaloryczne. Nadaje się ona świetnie do panierowania ryb, owoców morza, wieprzowych kotletów i innych smażonych potraw. Jest doskonała do smażenia w głębokim oleju, jak i na zwykłej patelni. Po usmażeniu nie tworzy zwartej chrupiącej warstwy niczym pancerz, lecz bardzo cienką skorupkę. Każdy kraj ma swoje danie w panierce, ale jednak najbardziej znany jest kurczak z menu KFC. Zamów go już teraz poprzez PizzaPortal i ciesz się jego wyjątkowym smakiem.