Mobile
Tablet
Narrow Desktop
Desktop
Wide Desktop
Super Wide Desktop
Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop
Zaloguj się

Chcesz zamówić lunch z dostawą w Krakowie?

Wpisz adres i nzjadź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Pracownicza przerwa na lunch w Krakowie

Lunch, to słowo, które przebojem wdarło się do naszego języka. Oczywiście znane było od dawna, ale w Polsce na popularności zyskało dopiero w momencie, gdy rozwinął się nas korporacyjny styl życia. Wiele osób pozostających od rana do późnego popołudnia, a czasem nawet wieczoru w firmie, zmuszonych zostało do spożycia posiłku w trakcie pracy, a nie jak to dawniej bywało, po powrocie do domu. Dostarczenie organizmowi niezbędnego „paliwa” jest konieczne, jeśli wykonywana praca ma być efektywna. Co prawda w polskiej tradycji od dawien dawna zakorzenione było drugie śniadanie, ale pojęcie to nie jest tożsame z lunchem. To pierwsze oznacza spożycie posiłku składającego się z kanapek czy przekąsek. Z kolei wywodzący się z tradycji anglosaskiej lunch ma formę jednodaniowego ciepłego posiłku, i co ważne nie jest nim zupa. Potencjał tkwiący w pracownikach spędzających całe dni przy stanowisku pracy dostrzegli restauratorzy. Pojawiła się liczna grupa lokali nastawionych na serwowanie posiłków w porze między godzinami dziesiątą a trzynastą, czyli porze poprzedzającej tradycyjny polski obiad. Sprzyjają temu również przepisy prawa pracy, które dają pracownikowi prawo do 15-minutowej przerwy na posiłek. Nieco inaczej rozwiązują kwestię posiłku kraje zachodniej Europy. Tam w wielu zakładach obowiązuje ośmiogodzinny dzień pracy, ale z godzinną przerwą (nie wliczaną do czasu pracy) na spożycie posiłku.

Bądź ekspertem od spraw lunchu

Jeśli przypatrzyć się potrawom, które w różnych krajach spożywane są w porze lunchu, to nie można znaleźć jednej reguły. Dlatego też i w Polsce nie określono zestawu dań, które uchodziłyby za typowo lunchowe. Panuje w tym zakresie spora dowolność. Zamawiając lunch z dostawą w Krakowie możemy wybierać z oferty różnych restauracji. Warto podejść do kwestii wyboru w sposób porównawczy. Jeśli z zasady żywimy się poza domem, to nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować dania na lunch z różnych restauracji. Dzięki temu możemy odnaleźć lokal, z którego usług korzystać będziemy najczęściej, ale także w otaczającym środowisku uchodzić możemy za swego rodzaju guru lub eksperta od spraw jedzenia. Warto od czasu do czasu w swoim gronie pokazać się z nieznanej strony i zyskać uznanie w oczach kolegów i przełożonych. Wiedza taka jest przydatna także dla siebie samego. Udane skonstruowanie menu na cały dzień pozwala dostarczyć organizmowi niezbędnych składników oraz wspomóc w ten sposób próby uzyskania pożądanej sylwetki. Sporą część tej wiedzy można posiąść za pośrednictwem Pizzaportal.pl

Co zjeść na lunch w grodzie Kraka?

Na pewno nie będziemy polecali historycznego krakowskiego dania, czyli barana wypchanego siarką. Jednak jeśli ktoś lubi baraninę jako taką, to z czystym sercem polecić można mu kebaby z indyjskiej restauracji Zayka. Część z nich oparta jest o baraninę. Mutton Seekh Kebab, to siekana baranina z wybranymi indyjskimi przyprawami nadziana na szpikulec i przyrządzona w tradycyjnym indyjskim piecu tandoor. Z kolei Nurani Kebeb, to połączenie baraniny i kurczaka zmieszanych z przyprawami i czosnkiem imbirowym, także pieczone w tandoor. Specjalne zestawy lunchowe oferuje krakowska restauracja „Terytorium Smaku”. Zawierają one zupę oraz drugie danie, inne w każdym dniu tygodnia. Ponieważ restauracja specjalizuje się w kuchni gruzińskiej, to warto także spróbować któregoś z dań widniejących na co dzień w menu. Zestawy przeznaczone na lunch oferuje także Street Sushi. Można wybrać jeden z dziewięciu małych „Lunch street”, zawierających od 10 do 16 sztuk hosomaki, uramaki, nigiri czy futomaki. Lunche z dowozem w Krakowie wybrane za pośrednictwem naszego portalu na pewno spełnią oczekiwania najbardziej wybrednych smakoszy.