Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

Krakowski Kumpir Kraków

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Kumpir to turecki fast food, którego sława już dawno wyszła poza granice rodzimego kraju. Do jego przyrządzenia używa się dobrze znanego w Polsce ziemniaka oraz dowolnych dodatków. Ziemniak jest zapiekany w specjalnym piecu i prosto z niego trafia na talerz. Dużą rolę w przygotowaniu go odgrywają również masło czosnkowe, ser żółty oraz odpowiedni zestaw przypraw, które sprawiają, że kumpir ma tak wyjątkowy smak. Może on być w wersji wegetariańskiej albo z mięsem. Krakowski Kumpir w Krakowie serwuje najlepsze pieczone ziemniaki w kraju a może i nawet w Europie. Jednak kuchnia turecka to o wiele więcej niż fast food. Przeczytaj poniższy tekst i dowiedz się więcej na temat tradycji oraz potraw spożywanych w Turcji. A z Krakowski Kumpir w Krakowie zamówisz poprzez PizzaPortal.pl.

 

Kuchnia turecka należy do najsmaczniejszych a zarazem do najpopularniejszych na świecie. Chyba każdy, chociaż raz jadł albo, chociaż słyszał o tureckim kebabie albo chałwie. Duża ilość przypraw, składników sprawia, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Ich kuchnia jest tak bogata, gdyż posiada ona w sobie wpływy państw niegdyś podbitych przez Imperium Osmańskie, czyli dzisiejszą Turcję. Dlatego też kuchnie turecką można spotkać również w takich miejscach jak kraje Bliskiego Wschodu, Bałkany, w części Europy w tym w Polsce. Dzięki wymieszaniu się kultur we współczesnej Turcji wiele potraw bazuje na kuchni śródziemnomorskiej, która bogata jest w świeże warzywa i aromatyczne przyprawy. Można by pomyśleć, że dania tureckie są trudne do przygotowania i złożone przez mieszankę różnych kuchni i smaków. Jest wprost przeciwnie. Potrawy bazują raczej na prostych połączeniach smaków oraz składnikach dobrej, jakości. Świeże mięso – zazwyczaj jagnięcina lub baranina, dużo warzyw i owoców, aromatyczne przyprawy: papryka, chilli, świeże zioła takie jak mięta czy pietruszka, a także przyprawy korzenne np.: cynamon, to kwintesencja kuchni tureckiej.  Być może właśnie przez tę prostotę wiele potraw z tego kraju rozpowszechniło się na całym świecie, jak np. kebab. Jednak żeby posmakować Turcji w pełni trzeba by odwiedzić różne regiony, które kryją pyszne lokalne potrawy. Turcja ma to szczęście, że jest krajem samowystarczalnym, jeżeli chodzi o produkty spożywcze. Ciepły klimat sprzyja uprawie warzyw i owoców, trzy okalające kraj morza dostarczają ryby i owoców morza a na terenach górzystych nie brak owiec, z których są sery, mleko oraz mięso. Zamów sobie do domu odrobinę Turcji i skosztuj potraw z Krakowski Kumpir w Krakowie. 

Krakowski Kumpir w Krakowie – cały dzień po turecku

Zaczynamy od śniadania, czyli kahvalti, które jest raczej skromne, ale za to bardzo smaczne. Na tureckim śniadaniu na stole znajdziemy dużo chleba, nabiał w postaci serów(zazwyczaj owcze), miód a także oliwki. Od czasu do czasu można również się spotkać z tym, że na śniadanie zostaną podane świeże warzywa. Czas między śniadaniem i obiadem w Turcji nosi nazwę - öğle nemei. Wtedy zazwyczaj je się przystawki - meze. Tak jak w innych krajach Morza Śródziemnego, tak i w Turcji są to zazwyczaj nieskomplikowane sałatki z bazie świeżych warzyw, ser zapiekany z warzywami czy też tureckie placki z farszem. Takie przekąski podaje się też przed samym obiadem. Przejdźmy już do samego obiadu. Turcy zaczynają go zupą, czyli çorba. Są one warzywne lub warzywno-mięsne. Turcy jak Polacy bardzo lubią pomidory i jedzą z nich zupę – domates. Danie główne w Turcji może być na bazie mięsa, warzywa a nawet ryżu. Najbardziej znanym i lubianym daniem mięsnym, jest oczywiście kebab. Ciężko byłoby zliczyć wszystkie jego rodzaje i odmiany. Serwuje się go w przydrożnych barach, ale także w eleganckich restauracjach. Oczywiście bazą potrawy jest jagnięcina lub baranina pieczona tradycyjnie na pionowym ruszcie – döner kebab lub na zwykłym poziomym. Czasem podaje się go również w postaci szaszłyków zapieczonych w towarzystwie warzyw. Po pysznym obiedzie należy skosztować czegoś słodkiego, a tego w Turcji nie brakuje. Największym słodkim przysmakiem jest chałwa, wytwarzana z masy sezamowej. Zobacz, co przygotowali dla Ciebie w Krakowski Kumpir w Krakowie i zamów to, co przypadnie Ci do gustu poprzez stronę PizzaPortal.pl. 

Krakowski Kumpir w Krakowie – tak powstaje najlepszy smak!

Na pierwszy rzut oka pieczony ziemniak wydaje się prostą potrawą jednak trzeba się przyłożyć, żeby go nie zepsuć. W Krakowski Kumpir w Krakowie są już specjalistami od tego dania, więc za każdym razem jest on idealny przyrządzony. A jak od dokładnie powstaje? Wszystkie składniki farszu są dokładnie mieszane aż powstanie jednolita masa. Nacięty ziemniak jest w środku smarowany masłem czosnkowym, potem na to trafia farsz a na samym końcu śmietana oraz ser żółty. Każdy z ziemniaków pieczony jest w specjalnym piecu, tak, aby jego cała zawartość była miękka a skórka delikatnie przypieczona. Tylko dobrze upieczony ziemniak to gwarancja pysznego smaku. Do wyboru mamy farsz mięsny lub warzywny w zależności od naszych upodobań. Decydujemy również, jeżeli chodzi o sos, który będzie miał kluczowy wpływ na ostateczny smak kumpir, może to być sos 1000 wysp, czosnkowy lub ostry. Każda porcja to prawie 1 kg wagi a czasem nawet więcej, dlatego też każdy się tutaj naje bez wyjątków. Talerz pełen pyszności w bardzo niewygórowanych cenach to idealna opcja na każdy posiłek. Teraz można zamówić z Krakowski Kumpir w Krakowie za pośrednictwem strony PizzaPortal.pl lub korzystając z dedykowanej aplikacji na smartfona.