Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

Kuchnia azjatycka? Zamów z dostawą!

Wpisz adres dostawy i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Kuchnia azjatycka to różnorodność smaków w kulturowym tyglu

Na kontynencie azjatyckim mieszka największa ilość ludzi, nic więc dziwnego, iż ich kuchnia jest bardzo bogata. Od złożonych potraw aż po proste przekąski, w kuchni azjatyckiej znajdziemy wszystko, na co mamy ochotę oraz znacznie więcej. Jest kilka sztandarowych dań kuchni azjatyckiej, które zawojowały świat, jednocześnie rozpowszechniając ją gdzie się tylko da. Wystarczy pomyśleć kuchnia azjatycka a naszym oczom ukaże się obraz japońskiego sushi lub chińskiej zupy won-ton. Najbardziej znane z kuchni azjatyckich są: chińska, japońska, wietnamska oraz tajska. Zamów dania z kuchni azjatyckiej poprzez stronę PizzaPortal.pl lub korzystając z dedykowanej aplikacji na smartfona.

Zacznijmy od kuchni chińskiej, która jest jedną z najpopularniejszych w Azji, ale też na świecie. Głównym składnikiem potraw chińskich jest ryż w towarzystwie dodatków. Zazwyczaj wszystko smażone jest na woku. Kuchni azjatycka a w szczególności chińska wyznaje zasadę pięciu smaków, które powinny się znaleźć w każdym daniu, są to słodki, kwaśny, ostry, słony i gorzki. To w Chinach wynaleziono sos sojowy, ser tofu i mocno przyprawiane potrawy. Dużą zaletą dań chińskich jest to, iż przygotowywane bardzo szybko, co potrafi docenić każdy, kto nie lubi czekać na swój posiłek. Kuchnia północnych Chin to głównie dania mączne. Znajdziemy tam takie potrawy jak makarony, pierożki i chleby, które są gotowane na parze. Z mięs najczęściej jada się wołowinę, wieprzowinę, baraninę oraz kaczkę w glazurze po chińsku. Na południu zaś święci triumfy smażony ryż z kruchymi warzywami. Wschodnie Chiny słyną z duszonych ciężkich sosów do mięs, delikatnych ryb i owoców morza.

Kuchnia azjatycka? Tylko na PizzaPortal.pl!

Azja na talerzu? Kwitnąca wiśnia i surowa ryba

Mówiąc o kuchni azjatyckiej należy wspomnieć o kuchni japońskiej i oczywiście o sushi, które spopularyzowało potrawy z tego kraju. Główne produkty, które czynią to kuchnię wyjątkową są ryby( głównie surowe), owoce morza i wodorosty. Dieta japońska jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa gdyż składa się głównie z sushi, sake, sos sojowy, tofu, misa (rodzaj pasty ze sfermentowanej soi), wasabi (jedna z najostrzejszych przypraw świata, zwana też chrzanem japońskim). Kuchnia japońska to świat perfekcjonistów, którzy wierzą w ukryte moce tego świata. Pierwsza zasada kulinarna w tym kraju brzmi: smaki nie mogą się ze sobą mieszać. Dlatego też potrawy podawane są w małych oddzielnych naczyniach jedynie z odrobiną przypraw. Opus magnum kuchni japońskiej to sushi, do którego używa się zielonego wasabi, wodorostów, płatów tuńczyka czy też mięsa z trującej ryby fugu. Dzięki zróżnicowanym składnikom każdy mały wałek i rolka wyglądają bardzo kunsztownie i mienią się feerią barw. Zupy to głównie rybne buliony z suszonych ryb jak np. bonito. Mięsne dania wyglądają na przykład tak, cienki plaster wołowiny podany w towarzystwie warzyw, grzybów i tofu. Po każdej potrawie należy wziąć kęs marynowanego imbiru, który wyzeruje smak poprzedniego dania. Wszystko popija się zielona herbatą z kardamonem. Zamów z dostawą z kuchni azjatyckiej poprzez PizzaPortal.pl.

Dania azjatyckie z dostawą prosto pod Twoje drzwi

Kuchnia azjatycka to dwa kraje i mnóstwo smaków!

Tytułowe dwa kraje to Tajlandia oraz Wietnam, z których potrawy można spotkać prawie wszędzie na świecie, również w Polsce. Wiele dodatków, które czasem stanowią bazę potraw w tych krajach jest nam nieznanych lub po prostu w teorii nie pasują do siebie żeby znaleźć się w jednym daniu. Weźmy np. tajskie sałatki, które przygotowywane są z przeciwstawnych sobie (na pozór) składników jak np. ta z surową wołowiną wraz z płatkami róży, kiełkami bambusa, tamaryndą (kwaśniejsza od cytryny) oraz sałatą, albo ta z ogórkami, orzechami ziemnymi z podsmażonym czosnkiem. Podstawą przeróżnych tajskich past jest starty korzeń kolendry miażdżony wraz z czosnkiem i chili. Specjały kuchni tajskiej: ryż w każdej postaci, w tym zupa ryżowa i makaron ryżowy, owoce morza, pędy bambusa, słodko-pikantny sos chili, pasty curry. Wietnam słynie z sosów rybnych, pho (rodzaj rosołu z makaronem ryżowym i różnymi dodatkami) oraz krewetek w ryżowych plackach. Jeżeli chodzi o składniki to trawa cytrynowa oraz liście cytryny należą do ulubionych wśród ludności wietnamskiej. Słynny sos rybny zwany nouk mam wraz z trawą cytrynową nadaje zupom niepowtarzalnego smaku. Dla polaków chyba najbardziej znana potrawa wietnamska to sajgonki, które w Wietnamie są nazywane – nemami. Farsz zawinięty w jadalny papierek ryżowy, który później jest smażony bardzo przypadł nam do gustu za jego wyjątkowy smak, ale także łatwość spożycia. Zamów potrawy kuchni azjatyckiej z dostawą poprzez stronę PizzaPortal.pl.