Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

Kuchnia grecka? Zamów z dostawą!

Wpisz adres dostawy i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Kuchnia grecka - jedzenie, zabawa, radość z życia

Zamknijmy na chwilę oczy i pomyślmy o Grecji. Co w pierwszej kolejności przychodzi nam na myśl? Być może będą to nierozerwalnie związane z tym krajem kolory bieli i błękitu. Santorini, Mykonos, morze i jasne ściany domów i kościołów – biel i błękit są tutaj wszędzie. Na pewno od razu ujrzymy fantastyczne zabytki kultury antycznej, a u części z nas w mig pojawią się wspomnienia najlepszych wakacji w życiu. Niewykluczone też, że dość szybko zacznie nam odrobinę burczeć w brzuchu, bo kuchnia grecka należy do najlepszych i najpopularniejszych na świecie. Może zabrzmieć to jak wyświechtany frazes, ale biesiady w greckim stylu to uczta tak dla ciała, jak i dla ducha. Oprócz wyjątkowych składników, o których powiemy za chwilę, swoisty fundament greckiej kuchni tworzą również osobowe cechy Greków: umiejętność afirmacji życia i czerpania z niego radości, przyjacielskie nastawienie i wielka gościnność. Dostawa potraw kuchni greckiej przez PizzaPortal.pl to możliwość ugoszczenia bliskich w sposób, który zapamiętają na długo. A okazją do tego wcale nie musi być Wasze wielkie greckie wesele…

Kuchnia grecka? Tylko na PizzaPortal.pl!

Dostawa kuchni greckiej - kulinarne skarby Peloponezu w Twoim domu

Charakter greckiej kuchni w dużej mierze wynika z geograficznego położenia i warunków klimatycznych Grecji. Grecję oblewają aż cztery morza: Egejskie i Kreteńskie od wschodu, Jońskie od zachodu i Śródziemnomorskie od południa. A panujący tutaj klimat podzwrotnikowy śródziemnomorski odznacza się długimi, suchymi i gorącymi latami oraz łagodnymi zimami. Kuchnia grecka jest zatem oparta na rybach (okoń, miecznik, sardynki, barwena), owocach morza (kalmary, małże, krewetki), ogromnej ilości warzyw: papryce, cukinii, bakłażanie, czosnku, cebuli, pomidorach, karczochach, koprze włoskim i innych, owocach cytrusowych, ryżu, liściach winorośli, świeżych ziołach i aromatycznych przeprawach (sól morska, mięta, czarny pieprz, oregano, koperek). Ogromną rolę odgrywają oliwki i oliwa. Najpopularniejszą odmianę stanowią oliwki kalamata, a uzyskiwana z nich oliwa jest wykorzystywana do właściwie każdego greckiego dania. W kuchni greckiej nie brakuje także dań mięsnych. Powszechnie używa się mielonego mięsa jagnięcego lub baraniego, ale stosowana jest także wołowina i wieprzowina. Grecką specjalnością, której nie można pominąć, są oczywiście sery: feta (dosłownie „plaster”, produkowany z mieszanki mleka koziego z owczym) i halloumi (solankowy, półtwardy, dodawany do sałatek lub grillowany).

Dania greckie z dostawą prosto pod Twoje drzwi

Kuchnia grecka z dowozem. Nie da się poprzestać tylko na jednym daniu…

Ucztę w greckim stylu rozpoczyna się od podania przystawek, czyli mezedes. Liczba pojedyncza od tego określenia – meze – potocznie oznacza „wiele”, i trzeba przyznać, że właśnie słowo „wiele” najlepiej opisuje to, jak w greckich tawernach wygląda serwowanie przystawek. Często jest to aż 20 różnych potraw, podawanych jedna po drugiej w określonej kolejności. W skład mezedes wchodzą zazwyczaj rozmaite sery oraz pieczywo i pasty do chleba. Najpopularniejszy „starter” to – rzecz jasna – tzatziki, na bazie gęstego jogurtu, ogórka, czosnku, oliwy, octu i przypraw. Często spotyka się smażone papryki (piperies tyganites) i smażone kabaczki (kolokithakia tyganita). Najbardziej znanymi i najczęściej pojawiającymi się w menu greckich restauracji na świecie daniami głównymi greckiej kuchni są: musaka (zapiekanka z mielonego mięsa, warzyw, ziemniaków, makaronu, sosu pomidorowego i beszamelu), dolmades („gołąbki” z liści winogron i ryżu), souvlaki (nadziane na szpadę i pieczone na ruszcie wieprzowe kawałeczki), yemista (faszerowane papryki i pomidory), moschari kacrolas me patates (cielęcina duszona z ziemniakami) oraz gyros, Ważnymi potrawami w kuchni greckiej są również sałatki: choriatiki (dla nas po prostu „grecka”), ambelosalata i sałatka z arbuza, fety i mięty.