Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop

Kuchnia hiszpańska - zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Myślisz kuchnia hiszpańska? Mówisz "Que aproveche"!

Hiszpania to jedna z najpopularniejszych europejskich destynacji turystycznych. Każdego roku odwiedza ten kraj prawie dwa razy więcej osób niż zamieszkuje w nim na stałe. Sama Barcelona potrafi przyciągnąć ponad 30 milionów podróżnych, a takie miejsca jak Wyspy Kanaryjskie czy Baleary bez problemu osiągają kilkunastomilionowe wyniki. Hiszpania kusi wiecznie świecącym słońcem, pięknymi plażami, oszałamiającymi zabytkami i fascynującą kulturą. Wśród licznych walorów tego regionu znajduje się także bogata, niepowtarzalna kuchnia. Chyba nie ma takiego turysty, który przebywając w Hiszpanii, nie zachwyciłby się kolorowymi bufetami tapas barów. Od imponująco wyeksponowanych małych przekąsek po prostu nie można oderwać wzorku, a kiedy już się ich skosztuje, cóż, zawsze chce się kolejnych… Kuchnia hiszpańska jest coraz bardziej popularna na całym świecie, także w Polsce. Restauracji oferujących potrawy rodem z Półwyspu Iberyjskiego nieustannie przybywa – a na PizzaPortal.pl odnajdziecie najciekawsze z nich. Aby rozkoszować się smakami hiszpańskiej kuchni, nie musicie czekać do kolejnych wakacji, ani nawet wychodzić z domu. Wyruszcie w kulinarną podróż po regionach Hiszpanii z PizzaPortal.pl.

Kuchnia hiszpańska w dostawie - niech przysmaki przybywają do Ciebie, a nie odwrotnie…

Pojęcie „kuchnia hiszpańska” ma trochę umowny charakter. W rzeczywistości nie można mówić o jednej spójnej tradycji kulinarnej całego obszaru Półwyspu Iberyjskiego. Ze względu na różnice w położeniu geograficznym – wybrzeże Morza Śródziemnego, Oceanu Atlantyckiego, interior – i odrębne doświadczenia historyczne każdy z regionów Hiszpanii wykształcił swoją własną, unikalną kuchnię. Oczywiście współcześnie wszystko uległo pewnemu przemieszaniu, ale bardzo wiele potraw wciąż silnie związana jest z jednym konkretnym regionem (wspólnotą autonomiczną), a nawet z jedną prowincją. Chyba najbardziej znana jest kuchnia z południa Hiszpania, czyli kuchnia andaluzyjska. Swój charakter zawdzięcza ona wpływom arabskim. Arabowie upowszechnili tutaj wiele nowych warzyw, a także cytryny, pomarańcze, oliwki, winogrona i przyprawy: szafran i kminek. W Katalonii dominują potrawy słodko-pikantne, Walencja i Murcja to „królestwo” paelli, a Aragonia słynie z suszonych szynek. W Kastylii Leonie i Kastylii-La Mancha często podaje się dziczyznę i ptactwo, a potrawy zwykle mają postać jednogarnkowych potrawek. W skład dań z północy Hiszpanii wchodzą ryby i owoce morza z Atlantyku, tutaj też powstaje większość słynnych hiszpańskich serów, np. cabrales

Dania hiszpańskie z dostawą prosto pod Twoje drzwi

Spraw sobie przyjemność, zamów dania hiszpańska z dowozem

Czas na kilka słów o najpopularniejszych hiszpańskich daniach, takich, które możecie znaleźć w menu większości hiszpańskich restauracji i bez trudu zamówić do domu przez PizzaPortal.pl. O tapas powiedzieliśmy już co nieco. Warto dodać, że tapa w języku hiszpańskim oznacza przykrywkę, a pochodzenie tapas wiąże się ze zwyczajem przykrywania szklanki z winem plastrem kiełbasy (aby nic latającego się w nim nie utopiło). Często serwowane tapas to: fuet (katalońska kiełbasa), kanapeczki z jamón serrano (surową, podsuszaną szynką), oliwki, owoce morza czy banderilla (nadziewane na wykałaczkę pikle). Idealnym daniem na upalne dni jest gazpacho, czyli pyszna podawana na zimno zupa z surowych warzyw, octu i oliwy. Wszyscy miłośnicy omletów koniecznie spróbować powinni tortilli hiszpańskiej, zwanej także tortillą ziemniaczaną. Tortilla espanola może być jadana zarówno na śniadanie, jak i obiad i kolację. Puszysty placuszek z jaj, ziemniaków i różnorodnych dodatków to prawdziwa uczta dla podniebienia. Żadna potrawa kuchni hiszpańskiej swoją sławą nie przebije jednak paelii. Podstawą dania jest ryż z dodatkiem szafranu, podsmażony i gotowany na patelni z dwoma uchwytami (paellera). Dodatkiem mogą być owoce morza (paella marinera), mięso królika, drób i różne warzywa.