Mobile
Tablet
Narrow Desktop
Desktop
Wide Desktop
Super Wide Desktop
Mobile
Tablet
Desktop
Narrow Desktop
Zaloguj się

Kuchnia japońska - zamów z dostawą

Wpisz adres i znajdź restauracje w swojej okolicy
Podaj adres dostawy
Wybierz restaurację
Zamów jedzenie

Kuchnia Japońska – znacznie więcej niż myślisz!

Kuchnia japońska znana jest na całym świecie. Jeszcze do niedawna było tak za sprawą wyłącznie jednej potrawy – sushi. Obecnie coraz więcej dań z kraju kwitnącej wiśni robi karierę za granicą, również w Polsce. Dieta japońska posiada niezliczone zalety, ale najważniejszymi z nich są to, iż jest ona bardzo zdrowa oraz zróżnicowana, więc nigdy się nie nudzi. Oto najpopularniejsze dania kuchni japońskiej uwielbiane przez rdzennych mieszkańców tego państwa oraz resztę świata. Zamów potrawy kuchni japońskiej na stornie PizzaPortal.pl lub korzystając z dedykowanej aplikacji na smartfona.

 

Nie można mówić o kuchni japońskiej nie wspominając o sushi. To dzięki niemu zdobyła ona sławę oraz uznanie świata kulinarnego. Historia tego dania nie jest taka oczywista jakby się mogło wydawać. Trzeba zacząć od tego, że bez ryżu nie byłoby sushi w ogóle. Pierwsze wzmianki o uprawie ryżu w Japonii wskazują na średniowiecze a dokładnie na lata 1333 – 1560. Dopiero wtedy zaczęła się ekspansja ryżu na wszystkie klasy w japońskim społeczeństwie. Do tej pory jadła go jedynie arystokracja, nawet samurajowie jedli go bardzo rzadko. Było to spowodowane oszczędnościami oraz niewystarczającą ilością ryżu.  Dopiero od połowy XIV wieku stał się on pożywieniem ludu. W tym czasie również odkryto, że ryż świetnie konserwuje ryby. I chociaż gdy poleżą w nim dłużej to fermentują to jednak nie wydzielały się z nich trujące toksyny powodujące zatrucia. W ten sposób powstało pierwsze sushi, chociaż jeszcze nie w formie, którą znamy obecnie. Nazwa potrawy powstała ze złożenia dwóch słów: su - ocet i menshi – gotowany ryż.  Sushi jada się pałeczkami lub jak ktoś woli palcami. Każdy kawałek macza się w słonym sosie sojowym lub w wasabi, czyli zielonej paście zrobionej z odpowiedniej odmiany chrzanu. Trzeba z nią uważać, bo „kręci” bardziej niż nasz najmocniejszy chrzan. Podczas jedzenia sushi można również zajadać się marynowanym imbirem, który oczyszcza nam paletę smakową w ustach tak, aby można było poczuć w pełni aromat każdego kolejnego kawałka sushi.  Działa to podobnie jak wąchanie ziaren kawy w perfumerii. Tradycyjnie do popicia nie dostaniemy do sushi wody tylko zieloną herbatę.  Zamów sushi oraz inne przysmaki kuchni japońskiej poprzez stronę PizzaPortal.pl. 

Kuchnia Japońska – gęsty wywar na duży głód

Kolejną potrawą pochodzącą z kuchni japońskiej, która zyskała międzynarodowe uznanie jest Ramen. Obecnie można zjeść go prawię wszędzie, a nawet przyrządzić samemu w domu. Nie wszyscy może o tym wiedzą jednak Ramen oryginalnie nie pochodzi z Japonii. Zupa ta przywędrowała do Japonii w XIX wieku od swoich sąsiadów – Chin. Ten mięsny wywar z licznymi dodatkami tak zasmakował Japończykom, że po latach udoskonaleń stał się on jednym z ich narodowych dań, by później wyruszyć na podbój reszty świata. Nazwa Ramen wywodzi się od chińskiego słowa, oznaczającego rodzaj makaronu produkowanego z mąki pszennej. Bezą Ramenu jest zawsze mięsny wywar, który w smaku przypomina rosół, zwykle z mięsa wieprzowego oraz kości. Aby urozmaić jego smak do bulionu często dodaje się drób, owoce morza, warzywa oraz inne składniki, w zależności o upodobań kucharza.Zupa wzbogacona zostaje o tare, makaron oraz dodatki. Tare to aromatyczna, słona esencja, która umieszczana jest na dnie miski. Za najpopularniejszą uznaje się shoyu tare, bazującą na sosie sojowym. Wyjątkowy element Ramenu stanowi makaron oparty na czterech podstawowych składnikach – mące pszennej, wodzie i kansui (alkalicznej, słonej wodzie mineralnej wzbogaconej węglanami i kwasami). Ramen to drugie po sushi najczęściej zamawianie danie kuchni japońskiej poprzez stronę PizzaPortal.pl. 

Kuchnia Japońska – tajemnicza tempura

Tempura to już kolejna potrawa, która nie jest oryginalnie z Japonii. Tym razem to Portugalczycy byli jej prekursorami. W XVI wieku przybywający tam misjonarze poza szerzeniem chrześcijaństwa nauczali tez nowych sposobów przygotowywania potraw. Smażenie na gorącym oleju w tempurze było jednym z nich. Japończycy dopracowali przepis, aby bardziej pasował do ich kuchni. Geneza nazwy tej potrawy nie jest do końca jasna, gdyż są możliwe dwie opcje pochodzenia tego słowa. Pierwsze z nich to – temperar, portugalskie słowo oznaczające – przyprawiać, lub od – tempora, czyli łacińskiego terminu określającego czas, kiedy je się ryby i warzywa zamiast mięsa. Pochodząca z Portugalii tempura jest sposobem na podanie produktów, najczęściej warzyw i owoców morza, w cieście, smażonych w głębokim tłuszczu. Tradycyjnie stosuje się olej sezamowy. Metoda ta przyjęła się w Japonii bardzo dobrze i dania je wykorzystujące są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych dla tego kraju. Często tempura kojarzona jest ze smażonymi krewetkami, ale w rzeczywistości stosuje się ją dla wielu innych produktów. Tym, co wyróżnia ją spośród innych panierek, jest to, iż musi być bardzo cienka, niemal przeźroczysta, a zarazem chrupiąca. Zamów potrawy w tempurze z kuchni japońskiej za pośrednictwem strony PizzaPortal.pl.